Lunch 20-4-2013


Lunch 20-4-2013

Op zaterdag 20-4 vond een speciale verjaarslunch plaats! Er werden wijnen geschonken waar nog lang over nagepraat gaat worden! Een nieuwe kreet is geboren: “omvliegwijnen” – d.w.z. de moeite waard om het vliegtuig voor te pakken.

Het begon natuurlijk met een mooie champagne: Salon 1996. Een top champagne uit een heel mooi jaar. Zuiver, lange afdronk. Erbij een amuse van misocreme, gepocheerde oester, enoki paddenstoel en gomasio. Zachte volle smaken met zilte smaken van de oester, umami van de paddenstoel en wat notige accenten van de gomasio (een kruidige mix van sesamzaad en zout). Een mooie combi met deze verfijnde champagne.

De tweede wijn die werd geschonken was Ravenau les Clos 2002. Wat een grote wijn met zo veel verfijning!

Daarna: Chave Hermitage blanc 2000. Als gerecht erbij heb ik een gevulde ui gemaakt naar recept van Inter Scaldes. De uien moeten minimaal 8 uur lang, langzaam worden gegaard op lage temperatuur. De inhoud kan er dan makkelijker ‘uitgelepeld’ worden waarna deze met een gevogeltefond wordt ingekookt. Hierna wordt er kreeftenvlees toegevoegd. Dit mengsel presenteer je in de ui, wat een leuk effect oplevert aan tafel! Een mooi gerecht bij deze wijn.

De volgende flight bestond uit 4 rode bourgogne’s:

Domaine de la Romanée Conti – La Tâche 1969

Domaine d’Auvenay – Bonnes Mares 1993

Domaine Leroy – Clos de Vougeot Leroy 1999

Domaine Emmanuel Rouget – Cros Parantoux 2010

Stuk voor stuk grote mooie wijnen, bijzonder om te mogen proeven. Voor mij sprong de Clos de Vougeot erboven uit. Wat een wijn! Geweldige klasse. Erbij een op het karkas gegaarde duivenborst met linzenpuree en pancetta.

 

Daarna volgde een flight met wijnen uit de Bordeaux uit 1934!

Leoville las Cases, Montrose, Lafite-Rothschild, Latour.

Latour 1971 en Petrus 1970 Mouton Rotschild 1986

Haut Brion 1989 en 1990

Tussendoor heb ik ossenhaas geserveerd, aan een stuk gegaard, met een sauce bordelaise – een wijnsaus met natuurlijk ook een wijn uit de Bordeaux erin!

Cheval Blanc 1998 en Ausone 2003

Dönnhoff Oberhäuser Brücke Eiswein 2002. Erbij een ‘Pompadour’ taartje met appel en saffraanroom.

Fritz Haag brauneberger Juffer Sonnenuhr 2006 Trockenbeerenauslese en Tokaji  Crown Estate 6  puttonyos 1943

Whisky Longmorn – Spinola 1971