Avalon Wijn en Spijs: een verborgen restaurant in een wijnopslag in de Schinkelbuurt


Avalon Wijn en Spijs: een verborgen restaurant in een wijnopslag in de Schinkelbuurt

Vanaf de buitenkant zou je niet vermoeden dat er achter de grote groene dubbele deuren heel erg fijn wordt gekookt en er schitterende wijnen worden geschonken.

Avalon Wijn en Spijs is namelijk een speak easy restaurant dat je bereikt door de wijnopslag van wijnwinkel Bâtard te doorkruisen. Achterin de loods bevindt zich een keuken en een kleine eetzaal met lichtkoepel. Dit is het domein van eigenaresse, sommelier en chef Martine van Zeventer.

Van Zeventer runde voorheen een restaurant in een oud postkantoor in De Steeg, een dorpje in Gelderland. Waar de meeste restaurants en chefs een bijpassende wijn uitzoeken bij je gerechten draait Martine het om. Ze laat haar gasten één of meerdere wijnen uit kiezen uit haar mooie wijncollectie. Een collectie waar zij en haar man al jaren zorgvuldig aan bouwen en dat ze met liefde onderhouden. Vervolgens laat ze haar culinaire geest erop los en bedenkt ze een mooi menu bij de uitgekozen wijnen. ‘Naar de wijn toe koken noemt ze het’.

Een paar dagen voor het daadwerkelijke diner ontvang je van haar een mail met een menusuggestie dat is afgestemd op de uitgekozen wijn(en). Als het menu rond is, begint de voorpret! Nog een paar daagjes en dan schuif je aan bij het verborgen restaurant van chef Van Zeventer.

Wanneer wij aankomen lopen staat de chef en eigenaresse al buiten. De bel doet het niet en ze wilde er zeker van zijn dat we niet voor een dichte deur zouden staan. Eenmaal binnen leidt ze ons voor naar haar domein. Onderweg staan overal dozen en pallets met wijnen, aha de wijnopslag.

We nemen plaats aan een knus tafeltje en Martine duikt de keuken in. Maar al snel staat ze alweer aan de kop van ons tafeltje met een amuse van garnaal met een sambal van citroengras en verschillende tomaatjes. Een smaakbommetje dat onze trek in lekker eten nóg groter maakt.

Vervolgens krijgen we perfect gegaarde St. Jacobschelpen met een heerlijke saus van sake kasu (restproduct van sake), citroengras, zeekraal en limoenzest voorgeschoteld. De saus is zo mooi romig en ziltig dat je je bord wilt aflikken. En niet geheel onbelangrijk, het past zo geweldig goed bij onze Puligny-Montrachet die we hebben uitgekozen.

Dan is het tijd voor de hoofdgerechten: we krijgen een prachtig gegaard stukje tarbot met een goddelijke venkelsaus. Het is duidelijk dat chef Van Zeventer niet alleen mooie wijnen kan verzamelen, maar ook ontzettend goed kan koken. Alle gerechten zijn smaakvol zonder de puurheid van de ingrediënten tekort te doen.

Het tweede hoofdgerecht (we hebben er ieder eentje gekozen en we delen) is een poussin met huisgemaakte gnocchi. Het jonge kippetje is heerlijk mals en heeft een prachtig bruin korstje, precies zoals ik hem graag heb.

Wauw wat is dit een leuke en bijzondere ervaring. Sowieso het hele gevoel van een geheime ruimte in te mogen om te dineren. Wij waren die avond de enige gasten, dus dat gaf ons helemaal het premiumgevoel. Daarnaast zijn de wijnen die geserveerd worden echt te gek en kookt Martine er geweldig bij. Heerlijke no-nonsense gerechten die goed bereid zijn. Echt een geweldige avond.

Ik was nog even benieuwd naar wat iemand beweegt om huis en haard in De Steeg te verkopen en naar Amsterdam te verhuizen. Van Zeventer: ‘Al onze favoriete restaurants zitten in Amsterdam. Dus we moesten iedere keer weer naar Amsterdam reizen of overnachten om bij onze geliefde horeca te dineren. Op een gegeven moment besloten we dat we maar naar Amsterdam moesten verhuizen.’ En zo geschiedde.

En dat is ontzettend fijn voor ons, want nu kunnen we genieten van haar kookkunsten en haar fabuleuze wijnen. En dat is absoluut geen straf!

Deze review is oorspronkelijk verschenen op het blog bySam