Groenten en wijn combineren


Groenten en wijn combineren

Bij het combineren van wijn en spijs wordt er vaak uitgegaan van vlees of vis als hoofdingrediënt. En daar wordt een wijn bij uitgezocht. Steeds meer mensen eten vegetarisch of eten af en toe een maaltijd zonder vlees en vis.

Het is tijd voor groente in de hoofdrol! Welke wijn past bij welke groente?

De meeste mensen kennen wel een paar klassieke wijn-spijs combinaties met groente. Neem bijvoorbeeld zuurkool met riesling of asperges met een sauvignon.

Bij het combineren van wijn en groente is ook de manier van bereiden belangrijk. Een paar algemene regels:

  1. Zijn de groenten rauw, fris, krokant van smaak dan passen er lichte wijnen bij. Zoals witte wijn gemaakt van sauvignon blanc, pinot blanc, riesling ”kabinett”
  2. Zijn de groenten gekookt of gestoomd dan passen er rondere en vollere wijnen bij. Zoals witte wijn gemaakt van: chenin blanc, pinot gris, jonge chardonnay. Of rode wijn gemaakt van: blaufränkisch (Oostenrijk), carmenère (Chili), Côtes du Rhône Villages.
  3. Zijn de groenten gebakken, gestoofd en aards van smaak? Zoals peulvruchten en wintergroenten. Dan passen hier volle, krachtiger wijnen bij. Zoals witte wijn gemaakt van: chardonnay, viognier, verdicchio. Rode wijnen gemaakt van pinot noir, cabernet sauvignon/merlot, sangiovese, tempranillo.

Niet alleen de bereiding maar ook andere ingrediënten die worden toegevoegd kunnen belangrijk zijn. Neem bijvoorbeeld een salade.

  1. salade ‘puur natuur’ met een neutrale frisse dressing vraagt om een frisse wijn zoals een frisse pinot blanc.
  2. salade ‘dressed up’ met Parmezaanse kaas, pijnboompitten vraagt om een droge frisse wijn maar dan een iets rondere en vollere pinot blanc, of een lichte chardonnay zonder houtrijping.
  3. salade met als basis aardappels, pasta, rijst of couscous zijn ‘volle’ salades. De wijn die hier mooi bij past moet dan ook ronder zijn maar wel fris. Bijvoorbeeld een frisse lichte tot middelzware chardonnay, chenin blanc, milde riesling niet zwaar. Of fris rood met wat romigheid: lichte merlot, syrah, rosé uit de Loire, Spanje of Zuid-Afrika.
  4. kies je voor een salade waarin een ingrediënt dominant is zoals geitenkaas, dan kun je daar de wijn bij uitzoeken. Zachte geitenkaas combineert goed met een sauvignon blanc of chenin blanc.

Bij al deze salades is het belangrijk om de dressing fris en mild te houden. Wijnen krijgen het moeilijk als de dressing aan de zure kant is! Wees zuinig met azijn en vervang zure azijn door zachte azijn zoals Japanse rijstazijn of aceto balsamico. Zachtere zuren krijg je ook door een scheutje vruchtensap of citroen of limoensap te gebruiken.

Op deze pagina staan wijn-spijs tips per groente: http://www.avalonwijnenspijs.nl/?p=10149. Ik ben bezig om deze lijst verder uit te breiden zodra ik een leuke combinatie tegenkom!