Wijn en spijs combineren: groenten

Wijn en spijs combineren: groenten

Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…

Aardappelsalade (fris, neutraal)

  • Gambellara
  • Vin de Pays de Côtes de Gascogne (wit)

Aardappelsalade (geconcentreerde smaak)

  • Chenin Blanc-chardonnay (Zuid-Afrika)
  • Sauvignon blanc
  • Sauvignon-chardonnay (Zuid-Afrika)

Aardappelschotel met ansjovis

  • Cheverny (wit)
  • Côtes de Saint-Mont (wit)
  • Rueda (wit)
  • Saumur (wit)
  • Vin de Pays uit Dodekanisa eilanden

Artisjokken met garnalensalade

  • Chardonnay (zonder hout)
  • Pinot gris, pinot grigio
  • Sauvignon blanc (Argentinië, Chili, Urugay, Nieuw-Zeeland)

Artisjokken met mayo-dip

  • Chenin blanc
  • Colombard
  • Sauvignon de Touraine
  • Soave
  • Steen

Artisjokken met vinaigrette

  • Chenin Blanc/Steen (Zuid-Afrika)
  • Côtes de Provence (wit of rosé)
  • Grüner Veltliner
  • Müller-Thurgau (Duitsland)
  • Muscadet
  • Orvieto
  • Rivaner (Luxemburg)
  • Vermentino (Italië)
  • Vinho Verde

Asperges

  • Abymes
  • Apremont
  • Bordeaux (wit)
  • Entre-deux-mers
  • Pinot blanc
  • Riesling (uit Nahe, Pfalz, Rheingau en Rheinhessen)
  • Sauvignon blanc, met name uit Nieuw-Zeeland en Loire, zoals:
    • Menetou-Salon
    • Pouilly-Fume
    • Quincy
    • Reuilly
    • Sancerre
    • Touraine

Asperges met ham, boter en ei (Zie ook bij asperges)

  • Chardonnay (fris, zonder houtrijping)
  • Navarra (wit)
  • Rioja (wit)
  • Rueda
  • Somontano

Asperges met hollandaise saus

  • Sekt (droog)

Asperges met mousselinesaus (Zie ook bij asperges)

  • Elzas (muscat, droog)

Asperges met tuinkruidentapenade

  • Riesling Kabinett trocken (Rheingau)
  • Riesling Steinfeder of Federspiel (Oostenrijk)
  • Sauvignon blanc (fris, bijvoorbeeld uit Nieuw Zeeland of een koel deel van Zuid-Afrika)

Aubergine – Gebakken of gegrilde …

  • Côteaux d’Aix-en-provence (wit of rose)
  • Côtes de Provence (wit of rose)
  • Sicilië (droog wit)
  • Vermentino (Zuid Frankrijk)
  • Vin de Crete

 Auberginekaviaar met tomaten, olijfolie, basilicum

  • rode wijn zonder houtrijping uit Alto-Adige of Piemonte
  • rode wijn uit de Languedoc zoals Minervois

Auberginebeignets

  • Beaujolais (rood)
  • Bordeaux (droog wit)
  • Bourgogne (rood)

Avocado met garnalen en krab

  • Chenin blanc/Steen (Zuid-Afrika)
  • Pinot blanc
  • Pinot grigio
  • Soave Classico
  • Weissburgunder (Duitsland, Oostenrijk)

Avocado met gemarineerde feta

  • Dornfelder
  • Gamay de Touraine
  • Gavi (wit)
  • Grecanico (Sicilië)
  • Rías Baixas

Avocado met vinaigrette

  • Riesling (droog, Duits)
  • Rueda (wit)
  • Sauvignon blanc (Chili, Nieuw-Zeeland, Uruguay, Zuid-Afrika)
  • Sauvignon (Touraine)
  • Fino sherry

Bietensalade

  • Bergerac (rose)
  • Bordeaux (rose)
  • Clairet
  • Côtes de Duras (rose)
  • Penedès (rosado)
  • Rose de Loire
  • Somontano (rosado)

Bonen – Groene

  • Côtes de Beaune (wit)
  • Entre-deux-mers
  • Sancerre (wit)

Bonenstoofpot

  • Côtes de Roussillon (rood)
  • Côtes du Rhône (rood)
  • Côteaux du Tricastin (rood)
  • Côtes du Luberon (rood)
  • Côtes du Ventoux (rood)

Borsjt

  • Barbera
  • Bardolino
  • Beaujolais (rood)
  • Dolcetto
  • Gamay (Touraine)
  • Sherry (amontillado)

Caesar Salade

  • Chablis
  • Chardonnay (zonder houtrijping)
  • Riesling (Australië, Elzas, Washington)
  • Sauvignon blanc (Californië)

Caprese, met tomaat, mozarella, basilicum

  • Lugana
  • Soave
  • Gambellara
  • Côtes de Provence
  • Droge Steen

Champignons

  • Beaune (wit)
  • Côteaux de giennois (rood)
  • Elzas (tokay)

Champignonsalade

  • Beaujolais
  • Chenin blanc/Steen (Zuid-Afrika)
  • Gamay (Touraine)
  • Saumur (wit en rood)
  • Vin de Pays des Côtes de Gascogne (wit en rood)

Courgettebloem – Gevulde

  • Entre-deux-mers
  • Graves (wit)
  • Pinot blanc
  • Rueda
  • Soave classico

Crudité

  • Bergerac (wit)
  • Bianco di Custoza
  • Bordeaux (droog wit)
  • Chenin blanc/Steen (Zuid-Afrika)
  • Côtes de Duras (wit)
  • Edelzwicker (Elzas)
  • Gambellara
  • Grüner Veltliner
  • Vin de Pays de Côtes de Gascogne

Doperwten

  • Côtes du Jura (wit)
  • Saint-romain (wit)
  • Touraine (sauvignon)

Eekhoorntjesbrood (gebakken)

  • Bergerac (rood)
  • Cahors (rood)
  • Côtes de Saint-Mont (rood)

Erwtensoep

  • Bonarda (Argentinië)
  • Grauburgunder
  • Tinta Barocca (Zuid-Afrika)
  • Tokay Pinot Gris

Franse pasta’s

  • Côtes du Rhône (rood)
  • Côteaux d’Aix (rose)

Gazpacho

  • Fino sherry
  • Manzanilla
  • Riesling (spatlese, Mosel)

Gegratineerde groenteschotel

  • Bordeaux Côtes de Castillon
  • Châteauneuf-du-pape (wit)
  • Elzas (riesling)

Groentetaart

  • Chardonnay-semillon (Australië)
  • Orvieto classico
  • Pinot blanc
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi

Hete Bliksem

  • Buzet (wit)
  • Corbieres
  • Côteaux du Languedoc (rood)
  • Côtes du Ventoux (rood)
  • La Mancha
  • Valdepenas
  • Vin de Pays des Côtes de Gascogne (wit)

Hutspot

  • Côtes du Rhône (villages)
  • Côtes du Roussillon (villages)
  • Faugeres
  • Rueda
  • Saint-Chinian

Huzarensalade

  • Bullas (rose)
  • Costieres de Nimes (rose)
  • Côtes de Provence (rose)
  • Navarra (rose)
  • Pinot grigio
  • Pinot noir (Elzas)
  • Spätburgunder (Duitsland)
  • Vin de Pays d’Oc (rose)

Minestrone

  • Bardolino
  • Chianti
  • Orvieto
  • Pinot grigio
  • Soave

Paprika – Gevulde

  • Côtes du Rhône (rose)
  • Elzas (tokay)
  • Macon-villages

Peterseliesalade – Gebakken

  • Beaune (wit)
  • Côteaux du giennois (rood)
  • Elzas (tokay)

Pompoensoep

  • Conca de Barbera
  • Grüner Veltliner
  • Navarra (wit)
  • Pinot blanc
  • Rioja (wit)
  • Sauvignon blanc (Californië)
  • Soave

Quiche Lorraine

  • Côtes de Toul (Vin gris)
  • Pinot blanc
  • Weissburgunder (Duitsland)

Radicchio – rauw

  • Arneis
  • Vermentino
  • Verdicchio
  • Vernaccia
  • Cortese

Radicchio – gestoofd of gegegrild

  • Nebbiolo
  • Dolcetto
  • Barbera
  • Sangiovese – jong
  • Bierzo (Spanje)
  • Zweigelt

Ratatouille

  • Bandol (wit of rose)
  • Côteaux d’Aix-en-Provence (wit of rose)
  • Côteaux Varois (wit of rose)
  • Côtes de Provence (wit of rose)

Salade ‘puur natuur (groene salade met neutrale, frisse dressing)

  • Colombard
  • Pinot Blanc

Salade van sla en groenten met ei, pijnboompitten, parmezaan

  • Pinot Blanc
  • Côtes du Rhône Blanc
  • Rioja Blanco (of ander Spaans wit)
  • Chardonnay-licht zonder hout

Salade – Grieks met tomaat, komkommer, ui, olijf en feta

  • Soave
  • Griekse wijn zoals Retsina
  • Bordeaux sec (licht en droog)

Salade Niçoise

  • Costieres de Nimes (wit of rose)
  • Côteaux d’Aix-en-Provence (wit of rose)
  • Côtes de Provence (wit of rose)

Salade van witlof, peer en roquefort

  • Droge Jurançon
  • Sauvignon blanc met houtrijping
  • Sémillon – assemblages

Selderij – Gesmoorde

  • Côtes du Ventoux (rood)
  • Elzas (pinot noir)
  • Touraine (sauvignon)

Tapenade

  • Côteaux d’Aix-en-Provence (wit)
  • Côtes de Provence (wit)
  • Fino sherry
  • Grüner Veltliner
  • Manzanilla
  • Muscadet Sevre et Maine
  • Vinho Verde

Tomaattartaar en basilicum op crostini

  • Bianco di Costuza
  • Gaillac (wit)
  • Rueda
  • Vin de Pays de Côtes de Gascogne (wit)

Vichysoise

  • Gambellara
  • Sauvignon (Touraine)
  • Vin de Pays des Côtes de Gascogne (wit)

Waldorffsalade

  • Chardonnay-semillon (Australië)
  • Chenin-chardonnay (Zuid-Afrika)
  • Colombard-chardonnay (Australië, Zuid-Afrika)
  • Sauvignon-chardonnay (Zuid-Afrika)

Witlof – rauw

  • Arneis
  • Vermentino
  • Verdicchio
  • Vernaccia
  • Cortese

Zoete erwten

  • Côtes du Rhône(rood)
  • Elzas (riesling)
  • Graves (wit)

Zuurkool (met worst)

  • Elzas (riesling)
  • Elzas (sylvaner)