“Koken zit in mijn vingers”


“Koken zit in mijn vingers”

Eind maart heb ik mijn lunchroom & kookwinkel omgevormd tot restaurant voor lunch en private dining. Een stap waar ik langzamerhand naar toe ben gegroeid. Maar als ik terugkijk, ben ik hier eigenlijk altijd al mee bezig geweest.

Eten en de gezelligheid rondom eten is mij met de paplepel ingegoten. Aandacht voor eten was belangrijk, of het nou een eenvoudige maaltijd was of een uitgebreid diner. Van oma’s stoofpeertjes tot mijn vaders Indische rijsttafel. Ze verstonden beiden de kunst om alles lekker te laten smaken. En daarbij moet ik mijn moeders tic voor serviezen niet vergeten – een tic die ik overigens ook heb. Hoe je eten presenteert, is al een groot deel van het plezier.

Uit een voorval waar ik vaak aan herinnerd word, blijkt dat ‘restaurantje spelen’ er al op de basisschool leeftijd in zat. Mijn moeder en zus zaten al met een boterham klaar toen ik binnenkwam met mijn ‘lunch’: een dienblad vol kleine schaaltjes met kleine hapjes. “Daar hebben we Martine weer hoor.”

Mijn eerste ‘echte’ kookboek was het basisboek van Escoffier. Zo’n 20 jaar geleden aangeschaft. Dat was het begin van een ontdekkingstocht langs allerlei chefs: van mijn favorieten Sergio Herman en Alain Passard tot Heston Blumenthal, Michel Bras, Jonnie Boer en nog vele anderen die mij inspireren. Dit was voor mij de beste manier om smaken, combinaties en technieken te leren kennen. En dan merk je dat je langzamerhand recepten kan loslaten en zelf gaat bedenken.

Wijn en spijs. Deze twee horen voor mij bij elkaar. Vandaar ook de naam: Avalon Wijn en Spijs. Ik vind het heerlijk om uit te zoeken en uit te proberen wat eten met wijn doet en andersom. Gelukkig hebben mijn partner en ik deze passie voor wijn-spijs tegelijkertijd ontwikkeld – waarbij hij meer van wijn weet en ik meer van eten. Het voorbereiden van een proeverij doen we samen. We hebben het dan uitgebreid over de menukeuze en de bijpassende wijnen. De voorpret op papier is al leuk en dan heb ik het nog niet eens over het uittesten of een gerecht echt goed bij een wijn past, mmmm. Over deze proeverijen schrijf ik regelmatig een blog.

Het is hoog tijd om de gerechten die ik voor deze proeverijen maak nu ook in mijn restaurant te maken! En daar serveer ik wijnen per glas bij die precies passen bij die gerechten.