Trend: de keuken van Peru!


Trend: de keuken van Peru!

Waarom de keuken van Peru? Deze keuken is één van de meest gevarieerde van heel Zuid Amerika en wordt zelfs mondiaal erkend als één van de beste keukens ter wereld. Door de grote verscheidenheid in klimaat en ligging (kust, bergen, woestijn, regenwoud), is er een grote  verscheidenheid aan ingrediënten. Daarnaast is er door de eeuwen heen veel invloed geweest van verschillende culturen. Om er maar een paar op te noemen: Spaanse, Arabische, Afrikaanse, Franse, Chinese en Japanse keuken. De drie belangrijkste producten: maïs (wel 24 soorten maïs!) chili pepers en (zoete) aardappels. Maar ook quinoa, bonen, paprika’s en fruit worden veel gebruikt.

Veel van deze ingrediënten zijn in Nederland ook te krijgen. Zo niet: zoek een goede – in Nederland – verkrijgbare vervanging. Want het belangrijkste is de boodschap van verschillende chefs uit Peru:

Kook met verse lokale producten van het seizoen!

ceviche

Om een voorbeeld te noemen: Ik kwam op de markt een mooie verse wilde zeebaars tegen. Daar heb ik een ceviche van gemaakt. Zie foto. Een ceviche is een traditioneel gerecht uit Peru van rauwe witvis. De vis wordt niet gekookt maar gemarineerd in limoensap met een mix van kruiden bijv.: knoflook, zout, peper en rode ui. Door de zuren uit de limoensap en de eiwitten uit de witvis vindt een chemische reactie plaats waardoor de vis gaart. Een mooi licht gerecht. Maar alles staat of valt met verse ingrediënten!