Avalon Wijn en Spijs: verborgen lustoord in Amsterdam


Avalon Wijn en Spijs: verborgen lustoord in Amsterdam

Twee donkergroene hoge openslaande deuren tussen de woonhuizen in Amsterdam. Nergens een teken dat daarachter in een oude garage een wijnopslag zit. En sinds kort ook een restaurant. Avalon Wijn en Spijs heet het en dus moet ik al op de stoep denken aan het in nevelen verborgen eiland uit de legende over koning Arthur. Ik druk op de bel en even later laat eigenares, chef-kok en sommelier Martine van Zeventer mij en mijn disgenoot binnen. Het is meteen al geweldig.

In een wijnopslag lunchen of dineren

Heb je in de legende een boot nodig om bij Avalon te komen, in dit restaurant leg je te voet een indrukwekkende weg af door een betegelde lange gang met links en rechts schappen tot het plafond waarin wijnkisten gestapeld liggen van wijnhandel Bâtard aan de Koninginneweg waarmee wordt samengewerkt. Dan de klapdeuren door. En daar openbaart zich Avalon Wijn en Spijs in een veel bredere ruimte met dezelfde verweerde oud-gele tegels, industriële grote lampen en alleen hoog een paar ramen. Nog steeds ook pallets met wijn. De heftruck staat aan de kant geparkeerd. Het uitzicht recht voor me is op de open keuken. Martine heeft de door haar geselecteerde wijnen voor vanavond uitgestald op een tafel pal ervoor om op temperatuur te komen en vertelt ons over haar keuze. De flessen kunnen we na afloop ook kopen. Rechts een kamerscherm en daarachter de restauranttafels, voor lunch en diner. Niet te veel want Martine doet alles alleen. Zeer geschikt ook voor besloten etentjes.

Wijn en spijs even belangrijk

De naam zegt het al Avalon Wijn en Spijs. Beide zijn hier even belangrijk. En dus kun je kiezen welke je wilt dat leidend is. Wetende dat er een hele uitgebreide en bijzondere wijnkaart is voor de echte wijnliefhebbers die ook geroemd wordt door wijnrestaurantgids Grootspraak. Neem je het eten als uitgangspunt en laat je Martine een menu met seizoensproducten maken en de wijnen erbij uitzoeken of kies je uit de wijnkaart een fles en laat je daar het eten bij maken, ‘naar de wijn toe koken’ noemt zij dat en daaraan voegt zij toe: ‘als dat lukt, krijg je 1+1=3’. Wij gaan voor optie 1. Een paar dagen van tevoren stuurt Martine het viergangenmenu toe met de vraag of het oké is. Geen allergieën? Haar voorstel: vegetarische sushi, ravioli met garnalen en venkelroomsaus, kalfswang en citrusdessert. Een menu dat aan tafel natuurlijk vele malen complexer was dan zo op het eerste oog leek.

Slowcooking en seizoensproducten

Martine laat zich vooral inspireren door sterrenkoks en geeft vervolgens haar eigen draai aan recepten. Daarnaast is zij gefascineerd door Japan en de bedrieglijke eenvoud van de gerechten. Ook zij streeft naar het eindeloos schaven aan een product totdat alleen de essentie overblijft. Maar het diner begint met de drank. Ik viel meteen voor de Vouvray Brut van Champalou die we als aperitief kregen met olijfjes, crispy brood, boter en olijfolie erbij. Een zacht mousserende, heel licht zure wijn. Die we doordronken omdat die mooi aansloot bij de drie creatieve sushi met aangezuurde rijst en respectievelijk ingelegde courgette, biet en komkommer met eetbare goudsbloem, oostindische kers en lichtblauwe bloemetjes van het komkommerkruid. Plus een schaaltje Shiroshiboru shoyu, een op cederhout gerijpte sojasaus die wit wordt genoemd omdat deze sojasaus wel de delicate smaak heeft maar niet de donkere kleur. Klassieker is de super zachte kalfswang die via slowcooking is gegaard, met gebakken aardappeltjes en verse tuinbonen en doperwten met een bite en een jus met ui. En daar komt heel verrassend een rode Bourgogne bij van Michel Martin, intens en toch licht.

Ontspannen setting

Zo zitten we in een hele ontspannen setting heerlijk te eten en te drinken bij Avalon Wijn en Spijs. Met dank aan Martine die niet alleen heel goed kookt en mooie wijnen heeft uitgekozen maar ook door haar rust en de bereidheid om de wijnkeuzen en gerechten met veel kennis van zaken toe te lichten. Ze is hier pas net neergestreken na eerder in een oud postkantoor in De Steeg gezeten te hebben. En die naam Avalon? Terwijl we op het punt staan om weer door het wijnwalhalla richting exit te gaan, blijkt Roxy Music de inspiratiebron. Bryan Ferry zingt:

[…]
When the samba takes you out of nowhere
and the background’s fading out of focus
yes, the picture’s changing every moment
and your destination
you don´t know it.

Avalon

Nou reken maar dat ik die destination nu ken.

Oorspronkelijk gepubliceerd op Reisblog Davides