Snijbiet, biet en geitenkaas


Snijbiet, biet en geitenkaas

Ziet dit er niet mooi uit? Dit is snijbiet in verschillende kleuren. Als ik zulke groente zie, dan wil ik er wat lekkers mee maken!

Snijbiet is familie van de biet. Het is niet het loof van de biet (het blad van de zomerbiet is overigens ook lekker als sla). Dat het familie is, proef je als je op de nerf van het blad of op de stengel kauwt. Er zijn verschillende varianten, met rode, gele, groene of witte stengels. Heerlijk en kleurrijk! Je kan de snijbiet kort roerbakken of rauw eten. De groente is verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels of boerenmarkten. Maar is ook makkelijk zelf te kweken als je er de ruimte voor hebt – de plant vraagt veel ruimte. Snijbiet is verkrijgbaar van eind mei tot begin november. Een goede vervanger is spinazie, maar probeer de snijbiet te vinden. Het is de moeite waard!

Hier wilde ik iets lekkers van maken! Toen ik de verschillende stengels proefde, wilde ik dezelfde  knapperigheid en frisheid ook in het gerecht proeven. Ik heb er daarom voor gekozen de snijbiet rauw te verwerken. Het gerecht heeft de volle zoete smaak van de biet en de ui gekregen en knapperigheid en frisheid van de snijbiet. De geitenkaas is een mooie aanvulling.

Snijbiet_recept

Ingrediënten voor 4 personen

 • bosje snijbiet
 • 4 bietjes
 • 100 ml bietensap (is sap van 2 gekookte bietjes)
 • 100 ml bouillon (kip- of groentebouillon)
 • 150/200 gram geitenkaas (extra lekker met een kruidenkorst)
 • balsamicoazijn, het lekkerst is een azijn die minimaal 9 jaar heeft gerijpt
 • ½ theelepel honing
 • 1 witte of rode ui
 • klontje boter
 • paar takjes tijm
 • zout en peper

Kook de bietjes gaar in de schil. Bieten die ‘s zomers verkocht worden, komen vers van het land en zijn in 30 – 40 minuten meestal wel gaar. Bieten die ‘s winters en in het voorjaar verkocht worden komen uit de opslag (van een boer) en moeten meestal langer gekookt worden.

Karameliseren van de uiringen: Snij de ui in ringen. Verwarm een pan met dikke bodem op het middelhoog vuur, laat de boter smelten in de pan en voeg de uiringen toe. Roer goed totdat de uien glazig zijn. Voeg de honing en een scheutje balsamico toe, zet het vuur zachter. De uiringen zijn klaar als de uien zacht, bruingekleurd en lichtzoet en een beetje knapperig zijn.

Maak sap van bietjes in een slowjuicer. Bietensap is ook in de winkel verkrijgbaar, kies liefst een biologische variant zonder toevoegingen. Doe de bietensap en de bouillon in een pan met de tijm. Laat dit iets inkoken.

Snij de 4 gekookte bietjes in dunne plakjes en voeg toe aan het sap met de bouillon. Laat even meekoken en zet dan het vuur uit. Bewaar de bietjes in het vocht totdat je alles klaar hebt.

Snij de stengels van de snijbiet in dunne stukjes. Het blad kan in wat grotere stukken worden gesneden.

Leg de blaadjes en stengels van de snijbiet op een bord. Maak een stapeltje van de plakjes biet en ui, of leg alles losjes op het bord, samen met de geitenkaas. Gebruik het bietenvocht als dressing. En druppel er tot slot wat balsamicoazijn over. Maak op smaak met wat peper en zout.

De foto dient als inspiratie om te laten zien dat je met heel eenvoudige ingrediënten gerechten kan maken die er ook prachtig uitzien. Maar voel je vrij om het zo te presenteren als je zelf wilt. Als maaltijdsalade, lunch of voorgerecht.

Wijntip: stevige, frisse Sauvignon Blanc