Myoga en Shishito


Myoga en Shishito

Een tijd terug kreeg ik een tas met Japanse producten om uit te proberen. Ik gebruik regelmatig Japanse producten, zoals het sap van yuzu*, dashi-azijn* of vintage sojasaus om maar enkele producten te noemen. Maar wat ik nu kreeg had ik nog niet eerder geproefd, laat staan klaar gemaakt. Dus eerst maar eens opgezocht wat ik in handen kreeg!

Myoga

Myoga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Myoga is een speciale, Japanse gembersoort, familie van de gewone gember zoals wij die kennen. Van de gewone gember eten we de wortelstok . Van de myoga eet je de prille knoppen die boven de grond uitkomen. Ze zijn bijna te mooi om op te eten!

Ze kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Vaak gegeten als onderdeel van sushi. De smaak van myoga rauw gegeten is zachter dan de gemberwortel, fris knapperig, kruidig.

Een paar knoppen heb ik flinterdun gesneden op de mandoline en kort gemarineerd in een mix van dashi-azijn, klein beetje yuzu en sojasaus. De andere knoppen heb ik doormidden gesneden en er een tempura van gemaakt. Heerlijk!

 

Shishito pepers

Shishito

 

 

 

 

 

 

 

 

Kleine jonge groene pepertjes, mild van smaak. Als ze uitgerijpt zijn worden ze rood en pittiger. Deze pepertjes worden meestal kort gebakken en als snack gegeten.

Ik heb ze kort in olie gebakken totdat het velletje blazen vertoonde. Dan serveren met een beetje grof zeezout en klaar. Een voorbeeld van een product zo basic mogelijk klaar maken zodat je de pure smaak proeft!

Shishito gesudderd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kortom deze producten zijn aanraders, mits je ze kan vinden. O.a. via de Rungis groothandel zijn ze te koop, Rungis heeft ook een marktkraam in de Markthal in Rotterdam.

* Yuzu: japanse citrusvrucht, de smaak doet denken aan een kruidige citroen met een vleugje mandarijn en ander kruidige tonen een mooie complexe smaak als je de vrucht vers kan krijgen. Het sap is meestal in flesjes te verkrijgen, de vrucht zelf is moeilijker te vinden.

* Dashi-azijn: zie http://www.avalonwijnenspijs.nl/recepten/raap-krab-dashi/