Feestelijk recept voor oudjaarsavond!


Feestelijk recept voor oudjaarsavond!

Op oudjaarsavond worden er veel ‘bubbels’ gedronken. Ik vind dat er het hele jaar door wel een moment voor een mooie champagne of andere mousserende wijn is – dat terzijde.

Helaas wordt veel champagne gebruikt om de traditionele oliebollen mee weg te spoelen. Doodzonde, want champagne past absoluut niet bij oliebollen. Eet die oliebollen gewoon apart of met een biertje, (beter) cider of als het een bubbeltje moet hebben een Moscato d’Asti of andere lichtzoete wijn.

Wat pas echt lekker is bij champagne zijn oesters!

Er zijn genoeg filmpjes te vinden hoe je oesters open maakt. Ik vind de filmpjes op foodtube erg leuk, zie bijvoorbeeld: http://foodtube.nl/oesters-openmaken/

Tip: als je de oesters open hebt gemaakt – snij dan niet meteen de spier door waarmee de oester aan de schelp vastzit. Maak alleen de oester bij het scharnierpunt open en laat het vocht weglopen. Laat ze dan een paar minuten staan. De oester leeft nog en vult zich weer met ‘schoon’ oesterwater. Dit vocht gebruik je (zie verderop).

Recept:

  • Oesters (zoveel als je zelf wil)
  • Sojasaus:
  • Gebruik een mooie sojasaus – liefst vintage, maar absoluut geen ketjap! Bij de Hanos vind je vintage sojasaus van 3 of 5 jaar oud, deze zijn echt top! Of gebruik Lee Kum Kee –Double Deluxe sojasaus of Kikkoman sojasaus.
  • 1 citroen
  • 1 bosui
  • Peper uit de molen

Maak de oesters open en giet het vocht in een kom – zie tip hierboven.

Maak een dressing: voeg een eetlepel sojasaus en een eetlepel citroensap toe aan 100 ml oestersap. (Of minder als je minder oesters hebt, maar in deze verhouding). Zeef het vocht door een fijne zeef.

Leg de oesters op een schaal en voeg wat dressing aan elke oester toe. Snij de bosui in fijne ringetjes en leg wat ringetjes op elke oester. Maak het af met wat versgemalen zwarte peper.

Slurpen mag!

Wijntip dus (non vintage) champagne, maar Chablis mag ook.