Aubergine, koolrabi en kastanjechampignons


Aubergine, koolrabi en kastanjechampignons

Toen ik boodschappen aan het doen was zag ik deze mooie groenten. Ze zagen er zo lekker en uitnodigend uit! Daar maak ik wat lekkers van!

Dit is het geworden:

Aubergine met paddestoelen 2

Aubergine, koolrabi en kastanjechampignons 

Ingrediënten:

 • 1 aubergine
 • 1 koolrabi
 • 100 gram kastanjechampignons
 • 1 sjalotje
 • 1 teentje knoflook
 • eetlepel bloem (of glutenvrij boekweitmeel)
 • verse of gedroogde salie
 • kokosolie
 • zout en peper
 • olijfolie
 • eventueel zwarte truffel-tapenade

Met dit gerecht kan je makkelijk spelen door de hoeveelheden aan te passen. Op een grote schaal is het een gezellige antipasti, en laat je iedereen zelf opscheppen. Of op een bord in een kleinere portie is het een voorgerecht. een grote portie is een hoofdgerecht. Ik vind dat het juist door de combinatie van deze groenten een compleet gerecht is. Zo kun je heerlijk vegetarisch eten, zonder vlees te missen. Mocht je het hoofdgerecht toch willen uitbreiden kan dat door wat quinoa, vlees, of kip toe te voegen.

Verwarm de oven voor op 100 C˚.

Snij de aubergine in dunne plakken van ongeveer 0.5 cm, dat gaat het beste met een mandoline (zie mijn blog over de mandoline). Bestrijk de plakken met olijfolie en leg ze op een grillpan. Grill de plakken kort aan beide zijden, totdat er mooi gegrilde strepen ontstaan. Breng op smaak met wat olijfolie en zout en peper. Houd de plakken warm in de oven in een ovenschaal met een deksel erop of met aluminiumfolie, dan droogt het niet uit. Als je geen grillpan hebt kun je de plakken insmeren met olijfolie en op een plaat in een oven roosteren. De oven moet dan wel wat hoger staan, op 160 ˚C. Kijk elke 5 minuten hoe het gaat en draai de plakken een keer om tijdens het roosteren. Als de plakken goudbruin maar nog wel zacht zijn, zijn ze klaar.

Snij het sjalotje, de knoflook en de champignons fijn. Fruit het sjalotje aan in een beetje olijfolie, als dit glazig begint te worden kunnen de champignons en de knoflook erbij. Als de tapenade lekker begint te geuren dan is het bijna klaar. Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel een eetlepel truffeltapenade. De tapenade ook warm houden in de oven.

Snij de koolrabi in plakken en daarna in reepjes. Doe de reepjes in een kom met de bloem, wat zout en peper en wat salie naar smaak. Roer dit goed om zodat de reepjes bedekt zijn met het mengsel. Verhit in een pan met dikke bodem een laagje kokosolie. Bak de reepjes in de olie totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Doe niet alles tegelijk in de pan. De reepjes worden zo niet mooi gaar en knapperig. Het is beter om dit in gedeeltes te doen. Als de reepjes koolrabi klaar zijn kan alles op een bord of schaal gepresenteerd worden. Eet smakelijk!

Wijntip: Titouan van Castello di Tassarolo, uit Italië – Piemonte 2011

http://www.avalonwijnenspijs.nl/webshop/castello-di-tassarolo-titouan-2011.html