Goed zoet zonder suiker


Goed zoet zonder suiker

Ja daar is het boek “Goed zoet, bakken zonder suiker” weer! Soms heb je van die boeken die je niet meer wil missen. Dit is voor mij zo’n boek. Ten eerste is het natuurlijk een geweldig boek om in te bladeren, het oog wil ook wat. Vervolgens moeten de foto’s en de recepten er zo uitzien dat je er echt zin in krijgt om meteen de keuken in te duiken. Maar ik vind het vooral een praktisch boek.

Ik eet al bijna een jaar zonder suiker, d.w.z. geraffineerde suikers. Dit zijn ‘bewerkte suikers’ – bij bewerkte suiker zijn er door het productieproces (het raffineren) alle vezels, vitaminen en mineralen uit gehaald. Basterdsuiker, rietsuiker, dextrose of fructose zijn net zo geraffineerd als de gewone kristalsuiker. Ook witte pasta, wit brood, frisdrank en andere snelle koolhydraten zijn voornamelijk opgebouwd uit geraffineerde suikers. Omdat de vezels, vitaminen en mineralen verwijderd zijn en je lichaam die stoffen nodig heeft voor de vertering, haalt je lichaam de vitaminen en mineralen daarom uit je gezonde cellen. Als je lichaam bouwstoffen moet gaan afgeven in plaats van ze op te nemen, is dat nooit goed. Je kunt er o.a. vermoeidheidsklachten, ontstekingen of hoofdpijn door krijgen. Kortom foute suikers voor je lichaam. Sinds ik producten vermijd waarin deze suikers zitten voel ik me veel fitter en gezonder door een beter voedingspatroon wat bij mij past.

Maar ik ben natuurlijk wel een kookgek. En eten moet voor mij vooral lekker zijn! Dus dan is het een uitdaging om de juiste en lekkere vervangingen te zoeken voor suiker en dan vooral in gebak. Wanneer gebruik je welke suikervervanger en wat is het verschil in smaak.

Nanne Hogeland – schrijfster van het boek “Goed zoet, bakken zonder suiker” heeft dat goed aangepakt in haar boek. Per suikervervanger legt ze uit wat de smaak ervan is en hoe je dat het beste kan gebruiken. Zoals: wat is oerzoet, hoe gebruik je kokosbloesemsuiker of rijststroop. Daarnaast geeft ze ook goede alternatieven als je glutenvrij wil bakken. Ik vind het boek echt een aanrader, en dan vooral omdat de recepten ook echt lekker zijn!

http://www.avalonwijnenspijs.nl/product/goed-zoet-bakken-zonder-suiker-nanne-hogeland/