Aquarello carnaroli


Aquarello carnaroli

De Rolls Royce onder de risotto rijst

Acquerello Carnaroli risotto rijst heeft een schare beroemde fans, waaronder de beroemde chefs Alain Ducasse, Heston Blumenthal en Carlo Petrini, en dat is niet voor niets: deze rijst wordt gezien als ‘s werelds beste rijst voor risotto!

Het brein… 

Acquerello Carnaroli rijst wordt verbouwd door de Rondolino familie, eigenaar van de Colombara boerderij in Italië. Deze boerderij werd reeds in de 16e eeuw gebouwd in Piemonte een regio in noord-Italië, nabij Vercelli, de ‘Europese hoofdstad van de rijst’.

Het oogsten van de rijst gebeurt met de grootste zorg voor het milieu waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van organische landbouw methoden. Door de uitzonderlijk hoge kwaliteit is de Acquerello Carnaroli rijst, de enige rijst die de benaming ‘extra’ heeft weten te verwerven.

Het geheim… 

Maar wat maakt de Acquerello Carnaroli rijst nu zo ‘extra’ en bijzonder? De rijst wordt maarliefst 1 jaar gedroogd in gekoelde silo’s op de Colombara boerderij. Dit verouderingsproces zorgt ervoor dat de rijst drie fantastische eigenschappen bezit: ten eerste gaan de eiwitten, vitamines en zetmeel van Acquerello in mindere mate in het kookwater verloren (en dat is te zien, want de korrels plakken niet vast aan de bodem van de pan), ten tweede absorbeert Acquerello sauzen en smaakmakers beter (en dat proef je!), omdat het kookwater optimaal wordt opgenomen en tot slot is deze rijst aanzienlijk vaster en minder kleverig dan andere risotto rijst; de Italianen spreken ook wel van ‘ ballano in bocca’, de rijstkorrels ‘ dansen in de mond’.

Kortom, Acquerello Carnaroli is de ultieme risotto rijst!

Pellen met de Wormschroef 

Na een jaar te zijn gedroogd gaat het pelproces van start. Acquerello Carnaroli is de enige risotto rijst ter wereld die (al sinds 1875!) wordt bewerkt met een zogeheten wormschroef, een kostbare en gecompliceerde pelmethode. De ‘wormschroef’ wordt geplaatst in een vat, zoals dat van een betonmolen, waarvan de binnenwanden met stuursteen gepolijst zijn.

De wormschroef zorgt ervoor dat de rijst voorzichtig en traag een opwaartse draaibeweging maakt waarbij de korrels 10 minuten lang tegen elkaar en tegen de wanden geschuurd en gewreven worden (ter vergelijking: andere machines pellen de rijst in slechts 6 seconden).

Door de wrijving en bijkomende warmte, dringen kostbare voedingsstoffen (zoals minerale zouten, eiwitten en vitamines) die zich vooral in de buitenkant van de korrel bevinden, de korrel binnen en gaan niet verloren zoals gebeurt bij andere pelmethodes. De rijst is zodoende verrijkt, volledig onaangetast en heeft de kleur van zoete honing… Hoe geraffineerder, mooier en witter de rijst eruit ziet, des te meer voedingsstoffen verloren zijn gegaan in het pelproces. Acquerello wordt daarentegen geconsumeerd zoals hij wordt geoogst en bevat dezelfde voedingsstoffen als bruine rijst.

Verwerking en verpakking 

De verwerking en verpakking van de rijst vinden beide plaats op eenzelfde locatie, zodat het gehele proces, van zaadje tot moment van verkoop, hier wordt afgerond. Om de bijzondere eigenschappen van Acquerello te behouden wordt deze verpakt in een prachtig geëmailleerd blik met vacuümverpakking.