Verslag van een wijnlunch!


Verslag van een wijnlunch!

Voor een bijzondere gelegenheid vroeg een gezelschap mij of zij hun eigen wijnen mochten meebrengen. Uiteraard mag dat. En met wat een geweldige line-up kwamen zij!

Mijn taak om hier gerechten bij uit te zoeken. De voorpret begint al zodra de wijnen bekend worden. Dan ga ik lezen wat er over deze wijn en het jaar geschreven wordt. Leuk om verschillende proefnotities naast elkaar te zien. Op basis van de proefnotities kies ik de smaaktoon die het gerecht mag hebben. Hier vind je de wijnen en het gerecht.

De wijnen en de gerechten

Krug Clos de Mesnil 2004

Wat een start! Een elegante, verfijnde en complexe champagne. Romig, met tonen van citrus en een lange afdronk. Deze wijn vraagt om een gerecht met wat vet, zilt en citrus. Het gerecht dat ik erbij maakte was een uienrok, geblancheerd en gevuld met een oester en tartaar van coquille met limoenzest. De saus, een basis romige wijnsaus kreeg een extra frisse toon door citroengras.

Uienrok, geblancheerd en gevuld met een oester en tartaar van coquille met limoenzest

Domaine Raveneau Les Clos 2002

Klassieke Chablis aroma’s, citrus, zilt. Krachtige nog jonge wijn. Opende zich mooi in het glas. Deze wijn mag wel een vol gerecht hebben als tegenwicht. Als combi hierbij koos ik voor een langouste-staart, in dragonboter gebakken en met een rijke saus van de koppen, kokos, rode pepers, citroengras en citroenblad.

Langouste-staart, in dragonboter gebakken en met een rijke saus van de koppen, kokos, rode pepers, citroengras en citroenblad

Ramonet Bâtard Montrachet 1988

Het label was beschadigd, maar dat zegt gelukkig niets over de wijn. In de neus wat rokerige tonen, citroenschil, exotisch fruit. In de mond; krachtig, elegant, rijpe citrus. De oude jaargangen van Ramonet zijn geweldig. Het gerecht hierbij was een klassieker – een moot tarbot met een venkelroomsaus met wat langoustinebouillon als basis. Wederom rijke smaken die heel mooi in lijn waren met de wijn.

Tarbot met een venkelroomsaus met wat langoustinebouillon als basis

La Romanée 1971

La Romanée is een kleine grand cru wijngaard gelegen net boven La Romanée-Conti. Deze fles heeft volgens het nek-label lang gelegen in een vinotheek in Beaune. Moeilijk te checken hoe lang, maar dat de fles goed bewaard is gebleven bleek wel na het openen. Lichte kleur, weinig teken van veroudering, ook na een tijd in het glas. Lichte zoetheid in de neus, verfijning, sexy, uitnodigend. Vanwege de leeftijd koos ik voor een gerecht dat de wijn ondersteund zonder te overheersen. Kwartel gevuld met foie gras en paddenstoelen. Erbij gefrituurde pootjes van de kwartel en paddenstoelen.

Kwartel gevuld met foie gras en paddenstoelen. Erbij gefrituurde pootjes van de kwartel en paddenstoelen

Roumier Bonnes Mares 1988

In de neus diepe kruidige tonen, hout, Chinees 5 – kruiden poeder. In de mond donker gerijpt fruit, kruiden zoals kardemom, kaneel, jeneverbes. De combinatie met eendenborst en Chinees 5 -kruiden poeder had ik van tevoren al bedacht maar kwam nu helemaal samen met dezelfde tonen in de wijn!

Eendenborst en Chinees 5 -kruiden poeder

Foreau Vouvray Gouttes d’Or 1990

Deze bijzonder wijn van Chenin Blanc uit de Vouvray wordt niet elk jaar gemaakt, alleen als de druiven daar genoeg rijp voor zijn. Tot dusver alleen gemaakt in 1947, 1990, 2011 and 2015. Alleen dat al is natuurlijk bijzonder. De kleur was donkerbruin met een intense neus van donker gerijpt exotisch fruit met wat kruidigheid. Hetzelfde gold voor de smaak die best intens was maar door het friszure gerecht een lift kreeg. Het gerecht waren in sinaasappel, boter en honing gestoofde Reine Claude pruimen. Geserveerd met vanille-ijs.

In sinaasappel, boter en honing gestoofde Reine Claude pruimen. Geserveerd met vanille-ijs

Wil jij ook zoiets?

Kortom een wijn/spijs lunch om lang van na te genieten. De smaken van de wijn en de gerechten heb ik nog vers in mijn geheugen. Wil je ook zoiets meemaken? Kies wijn uit van de bijzondere wijnkaart en ik maak er mooie gerechten bij! Als je zelf al een idee hebt of een specifieke wens, dan ga ik daar natuurlijk mee aan de slag.