Truffel-diner 30-11-2012


Het diner was een succes! Alle wijnen waren geweldig en de combi met het eten ook. Het eten maken en uitserveren voor in totaal 7 man vereist natuurlijk de nodige voorbereiding maar het eindresultaat mocht er wezen!

“Un po di Tradimento”  

Een beetje verraad op deze Italiaanse avond, omdat er geen Italiaanse ‘bubbel’ is die het hoge niveau van de andere wijnen kon evenaren.

Amuse:
Oester en aardpeer, naar een recept van Sergio Herman. Begeleid doorBollinger Grande Année 1996

Wijn: Bollinger Grande Annee 1996 : mooie neus, hazelnoot, citroen-olie, toast, vuursteen, gist, rokerige mineraliteit. Heldere en goudgele kleur, met een mooi licht olieachtig mondgevoel. Erg mooie champagne.
Combi: het gerecht ging erg goed samen met deze champagne, zilt van de oester, romige smaken van gekookte aardpeer en de miso-creme (miso=gefermenteerde sojabonen), daarnaast mooi frisse citrustonen van de tofu-citruscreme. En de bite van rauw gemarineerde aardpeer.

“Degustazione di vini Bianchi di Miani”

Drie wijnen van het huis Miani- Friuli. Zeer moeilijk te vinden omdat er maar weinig van gemaakt word. Alledrie uit 2007. De wijnen zijn 2 uur van tevoren gedecanteerd. Ribolla Gialla, Tocai Friulano Filip en Chardonnay. Met een truffelsalade van Peter Goossens.

Wijn:
Miani Ribolla Gialla ’07 : interressante neus van rook, vuursteen, wierook en nat gesteente. Subtiel fruit en steenachtige mineraliteit in de mond. Dicht, viscositeit en krachtig. Afdronk, licht alcoholisch en een scherp bittertje.
Miani tocai Friulano Filip ’07 : Uitbundige en expressieve nuances van rozen, perzik, lychee en exotische bloemen en kruiden. In de mond sappig, zalvend en erg mineralig. Mooie balans en complexiteit.
Miani Chardonnay ’07 : Koele ‘bergwijn’. Opent zich pas na een tijdje. Steenachtige , mineralige wijn. Geel fruit is op de achtergrond aanwezig. Interessante wijn maar niet onderscheidend als de andere twee.

Combi: een truffelsalade van Peter Goossens. Mooie frisse combi met de wijnen ondanks dat we deze wijnen nog niet eerder hadden geproefd. Frisse tonen doordat het een salade is, licht geblancheerde biet en knolselderij. Zout van de comte, notige smaak door de dressing met hazelnoten en de pijnboompitjes. De terrine van ganzenlever gaf er het zachte mondgevoel aan. en de verse herfsttruffel met de aardse tonen maakte het geheel af. Echt een gerecht om te herhalen (mits het truffeltijd is…..)

“Vini Piemontesi”

Drie wijnen van grote wijnmakers uit Piemonte : Giacomo Conterno, Bruno Giacosa en Anglo Gaja. Samen met een klassiek gerecht uit die streek: ‘Pasta con tartufo bianco’

Wijn:
Giacomo Conterno Barolo Riserva Monfortino 1971 : Luxueuze, zachte aroma’s van praline, geroosterde hazelnoten, truffels, cappuccino, dadels en toffee. Lange afdronk, ondanks leeftijd geen verval in het glas. Opmerking van aanwezige: “Zoals de mooiste zonsondergang die ik ooit heb gezien”. Tannines volledig geïntegreerd.
Bruno Giacosa Barbaresco Riserva Santo Stefano 1982 : Rood fruit, oud leer, rozen en herfstgeuren in de neus. Een elegante en mysterieuze wijn. Palet: paddenstoel, kreupelhout, hooi, bessen, gemalen koffie, mooie compexiteit. Fijne, zachte en rijpe tannines. Diep, gelaagd.

Combi: Hierbij heb ik een verse pasta gemaakt, tagliolini. Na het koken op smaak gebracht met boter en parmezaanse kaas. Aan tafel werd over de warme pasta de witte truffel geraspt. Wow, de geuren die daarna vrij kwamen! Heel mooi in zijn eenvoud dit gerecht. Ik kan me voorstellen dat de wijnmakers dit ook eten!

Nog twee wijnen uit Piemonte: Gaja Sperss ’89 en Bruno Giacosa Le Rocche del Faletto riserva ’04. Samen met Filetto di manzo con tartufo nero e purea di pastinaca.

Wijn:
1989 Gaja Barolo Sperss: Hout, maar ook veel vers en rood en zwart fruit. En dat voor een wijn van 23 jaar oud. Grote concentratie, massief maar ook harmonieus door krachtige zuren en complexiteit. Kersen en rozen, teer en tabak, leer en bosbessen. Tannines aanwezig in deze moderne wijn.
2004 Bruno Giacosa barolo Riserva Le Rochhe del Faletto di Seralunga d’Alba: Een koninklijke wijn. 12 uur van tevoren open gezet en 3 uur van tevoren gedecanteerd. Wat een wijn, betoverend, levendig. neus: cranberry/kersen, delicaat eiken, gedroogde Italiaanse kruiden, nieuw leren schoenen, goed gepoetst. Tonen van rozen, viooltjes. Grote complexiteit, mooi zijdeachtige tannines. Afdronk is eindeloos, met een grote focus. Nog jong, een wijn om stil van te worden.

Combi: Een mooi stuk ossenhaas (van het Belgisch blauwe rund) van bijna 1kg aan een stuk gebraden. Op het moment dat de kerntemperatuur 45 graden was heb ik het vlees laten rusten. Wat een perfecte rosé gebraden stuk vlees opleverde. Daarbij een mousse van pastinaak en een jus van truffel.

“Vini Toscani”

Twee maal Brunello di Montalcino: Soldera Case Basse ’05 en Casanova di Neri Cerretalto 2006. Terrine van kalfswang met aardappel, truffelgelei en truffeljus

Wijn:
2005 Case Basse (Soldera) Brunello di Montalcino Riserva: Open en charmant. Gedroogd fruit, hint van vanille en kokos, bloemige aroma’s. Ook paddenstoelen, open haard, cranberry’s, kersen. Nu mooi open, gul, zachte tannines, een grote wijn.

2006 Casanova di Neri brunello di Montalcino Cerretalto: Donkere kern, ossenbloed rood. Compacte neus, donker fruit, eiken, vanille. Mond: indrukwekkend, geconcentreerd, complex, en finesse. Hier ook donker fruit, teer, truffel, donkere chocola, balsam en kruiden zoals vanille, kaneel en zwarte peper.

Combi: langzaam gegaarde kalfswang. Daarna in een terrinevorm met aardappel en truffel. Eroverheen een gelei van truffel en wat eigen jus met truffel. Dit toch wel machtige gerecht ging goed samen met deze twee volle wijnen uit Toscane.

Dessert: Vin Santo di Avignonesi 1991 met spekkoek, hazelnootmousse en ras-el-hanout gelei.

Wijn:
1991 Vin Santo di Avignonesi- Montepulciano: Hele mooie kleur: goud, oranje, bruin en olijfgroen. Enorme viscositeit. Neus: zeer elegant, maar complex en imponerend, geroosterde pecannoten, lavendelhoning, gekonfijte citroen, en delicate Aziatische kruiden. Mond: dik en een viscositeit zoals olijfolie, noten en gedroogd fruit. Maar ook frisheid, zuren,  citroenolie, balsamico-azijn, marmelade en een steenachtige mineraliteit. Kortom, diepte en levendigheid.

Combi: Geen cantuccini bij deze wijn! Spekkoek, gelei van ras-el-hanout en hazelnootmousse. De aziatische tonen van de spekkoek kwamen goed tot zijn recht bij de romige smaken van de mousse. Daarnaast maakte de kruidigheid van de gelei het geheel af. Zoals in de proefnotities van de wijn te lezen is kwamen deze tonen ook in de neus en smaak voor, een mooie combi!

Met dank aan de proefnotities van Jeroen Koenen die kleurrijker zijn in het Engels:

https://www.cellartracker.com/event.asp?iEvent=19941

4 dec. 2012 18:53