Chardonnay proeverij – de top


Chardonnay proeverij – de top

Hoe verhouden de beste chardonnay’s van de wereld zich tot elkaar? Vrijdag 13-09-13 vond er een memorabele proeverij plaats waarin deze vraag centraal stond.

Het verslag van de spijzen die naast de mooiste chardonnay’s van de wereld werden gezet staat hieronder. Voor het vineuze deel, zie deze link.

1) De aftrap:

Het is inmiddels een traditie geworden om te beginnen en/of te eindigen met een onovertroffen garnalenkroket van bakker Holtkamp! Erbij een kerriemayonaise.

Wijn: Diebolt-Vallois „Fleur de passion” 2002

SONY DSC

2) Rundercarpaccio, oester, algen, wasabimayonaise en komkommer. Naar recept van Peter Goossens. Een heerlijk gerecht! De carpaccio werd gesneden van Belgisch blauw rund, vlees met een mooie zachte structuur. De carpaccio is gevuld met een tapenade van oester en sjalot. Daarnaast wat gemarineerde komkommer en om de puntjes op de i te zetten de wasabimayonaise. Perfect met de champagne.

Wijn: Krug Clos de Mesnil 1990

SONY DSC

3) Kreeft met appel en reblochon. Naar recept van Sergio Herman. Mooie elegante smaken. De reblochon is verwerkt in een chibouste. Het gerecht is afgewerkt met een beurre blanc saus. En natuurlijk een „Sergio zuurtje”: yuzusap. Het gerecht werd alleen een beetje overschaduwd door de wijn:

Wijn: Domaine Ravenau „Clos”  2002

SONY DSC

4) Zeetong met pompoen, knolselderij en jus van gefermenteerde sojabonen. Mooie zachte smaken, waarbij de jus alles afmaakt en het gerecht umami geeft.

Wijn:

Coche-Dury Meursault 1e cru “Perrières” 2004

Coche-Dury “Corton-Charlemagne” 2004

Domaine Leroy “Corton-Charlemagne” 2001

SONY DSC

5) Kalfsoester met een doperwtencreme en cantharellen. Het vlees is aan een stuk gebraden zodat het mooi rosé was. Doperwtencreme erbij als ondersteuning, zacht en romig. Daarnaast cantharellen en eigen jus. Mooie combinatie met de volgende flight wijnen.

Wijn:

Marcassin “Vineyard Marcassin” 2003

Aubert „Reuling” 2008

Enate Uno 2006

SONY DSC

6) Tarbot met velouté saus. Een klassieker met mooie elegante bourgognes. In combinatie met dit type wijnen gebruik ik vaak eenvoudige klassieke recepten ter ondersteuning van de wijn.

Wijn:

Domaine d’Auvenay “Chevalier Montrachet” 2000

Domaine Ramonet „Montrachet” 2002

SONY DSC

7) Foie en bessen. Een heerlijk nagerecht naar Sergio Herman. Saus van foie gras, een yoghurt van bessen en erbovenop blauwe bessen met een korst van yoghurtcrisp en pistache. Dit is een gerecht waar je lekker met een brioche broodje in dipt, en je vingers bij aflikt! Ondanks dat het een dessert is met foie gras is het niet een zwaar gerecht door de juiste frisse zuren van de bessen.

Wijn:

Kracher TBA “Nouvelle Vague” 1998

SONY DSC