Wijn en spijs combineren: witte wijn uit Frankrijk

Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een witte wijn uit…

De overzichtskaart van Franse wijnstreken:

Beaujolais

Beaujolais

  • Petite friture

Bordeaux: Zie op de afzonderlijke pagina

Bourgogne: Zie op de afzonderlijke pagina

Champagne (niet mousserend!)

Côteaux Champenois

  • Cassolette van mosselen met spinazie
  • Gegrild worstje
  • Oesters met champagne

Corsica

Patrimonio

  • Langouste mayonnaise

  Kaas:

  • Corsicaanse geitenkaas

Dordogne

Bergerac

  • Crudité
  • Gebakken paling
  • Gegrilde (zee)baars
  • Palette au sauvignon
  • Paprikasalade
  • Schelvis
  • Soufflé nantua

Côtes de Bergerac (moelleux)

  Kaas:

  • Bleu d’Auvergne
  • Bleu de Bresse

Côtes de Duras

  • Crudité
  • Garnalenragout
  • Paprikasalade
  • Schelvis
  • Zalmmousse

Côtes de Duras (sauvignon)

  • Baskisch kuiken
  • Rode tonijn met uien

  Kaas:

  • Raclette

Montravel

  • Gebakken paling

  Kaas:

  • Cabecou
  • Franse geitenkaas

Jura

Arbois

  • Gemeste jonge hoen demi-deuil
  • Gesauteerde kalfsnier au vin jaune
  • Gesauteerd kuiken op morilles
  • Kalfsragout a l’ancienne
  • Matelotte de l’Ill
  • Zure zult (of kopkaas)

Arbois (vin jaune)

  • Zeekreeft a la Americaine

  Kaas:

  • Beaufort
  • Comte
  • Oude of overjarige Goudse

Château-chalon

  Kaas:

  • Comte
  • Oude of overjarige Goudse

Côtes du Jura

  • Doperwten
  • Gepaneerde kalfsoester
  • Kalkoenvlees met roquefort

  Kaas:

  • Bleu de Bresse

Côtes du Jura (vin jaune)

  • Canard a l’orange

  Kaas:

  • Comte
  • Oude of overjarige Goudse
  • Roquefort

l’Etoile

  • Pochouse

  Kaas:

  • Fourme d’Ambert

languedoc

Picpoul de Pinet

  • Bouillabaisse
  • Gebakken oesters
  • Gegratineerde mosselen
  • Jambon persillé
  • Kabeljauwstoofpot
  • Rode poon

Loire: Zie op de afzonderlijke pagina

Midi

Clairette de Bellegarde

  • Gegrilde sardines
  • Rode pepers (gegrild) in azijnsaus

Clairette du Languedoc

  • Rouille setoise
  • Sojasalade

Corbieres

  • Gepaneerde kalfsoester
  • Kikkerbilletjes

Côteaux du Languedoc

  • Griet ‘Dieppoise’
  • Rode tonijn met uien

Rivesaltes

  Kaas:

  • Sainte-Maure

Provence

Bandol

  • Bouillabaisse
  • Ratatouille
  • Zeebrasem in zoutkorst

Bellet

  • Gegrilde (zee)baars

Cassis

  • Bouillabaisse
  • Zeebrasem in zoutkorst

  Kaas:

  • Banon
  • Corsicaanse geitenkaas

Côteaux d’Aix-en-Provence

  • Bouillabaisse
  • Gebakken of gegrilde aubergine
  • Ratatouille
  • Rode tonijn met uien
  • Salade Nicoise
  • Tapenade
  • Zeebrasem in zoutkorst

  Kaas:

  • Carre de l’Est

Côtes de Provence

  • Bouillabaisse
  • crèmeuse van schorseneren met coquilles en een emulsie van dragon en waterkers (let op: alleen met top uit de Côtes!)
  • Gebakken heilbot met kaassaus en knoflook
  • Gebakken of gegrilde aubergine
  • Gebraden konijn met mosterd
  • In rode wijn en port gemarineerde Skrei kabeljauw, roerei met truffel, dubbelgedopte tuinbonen en een zalf van peulvruchten met een rode wijnvinaigrette (let op: alleen met top uit de Côtes!)
  • Op de huid gebakken rode mul
  • Ratatouille
  • Roodbaars van de barbecue
  • Salade Nicoise
  • Tapenade
  • Zeebrasem in zoutkorst

  Kaas:

  • Banon
  • Picodon
  • Saint-Nectaire

Rhône: Zie op de afzonderlijke pagina

Savoie

Abymes

  • Asperges
  • Baars
  • Rivierkreeftjes

  Kaas:

  • Beaufort
  • Reblochon
  • Tomme de Savoie

Apremont

  • Asperges
  • Fruits de mer
  • Gebakken baarsfilet
  • Kaasfondue
  • Langouste mayonnaise
  • Rivierkreeftjes

  Kaas:

  • Beaufort
  • Raclette
  • Reblochon
  • Tomme de Savoie

Chignin bergeron

  • Koude koolvis

  Kaas:

  • Beaufort
  • Reblochon
  • Tomme de Savoie

Crepy

  • Gebakken baarsfilet

Rousette de Savoie

  • Oesters met champagne

  Kaas:

  • Pelardon

Seyssel

  • Driftige wijting

Vin de Savoie

  • Rivierkreeftjes
  • Wiener schnitzel

  Kaas:

  • Beaufort
  • Raclette
  • Reblochon
  • Tomme de Savoie

Vin de pays

Vin de Pays d’Oc

  • Blanquette de veau
  • Kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, kalfshaas, etc.

Vin de Pays de Côtes de Gascogne

  • Aardappelsalade (fris, neutraal)
  • Ardenner ham
  • Avocado met vinaigrette
  • Champignonsalade
  • Crudité
  • Fish and chips
  • Garnalencocktail
  • Gebakken of gegratineerde schol
  • Gekookte mosselen
  • Gezouten amandelen
  • Haringsalade
  • Indiase gerechten
  • Jamon serrano
  • Kaasfondue
  • Kip-tandoori
  • Koolvis
  • Mosselcocktail
  • Rijsttafel
  • Slakken met knoflookboter
  • Stokvis
  • Surinaamse gerechten
  • Tapenade
  • Tomatensalade
  • Tortellini
  • Turkse gerechten
  • Vegetarische loempia
  • Vichysoise

  Kaas:

  • Kruidenboursin

Zuidwest

Bearn

  • Petite friture

Buzet

  • Hete bliksem

Côtes de Saint-Mont

  • Aardappelschotel met ansjovis
  • Blinde vink
  • Garnalencocktail
  • Gebakken paling
  • Jambon persillé
  • Kalfslever met uien
  • Kruidig roergebakken kip
  • Paddestoelensalade
  • Stokvis
  • Uiensoep
  • Wiener schnitzel

Côtes du Roussilon

  • Botervis
  • Bouillabaisse
  • Forel op amandelen

Gaillac

  • Baskische tonijn
  • Zoetwaterkreeft/ Rivierkreeft

  Kaas:

  • Cabecou

Gaillac (vin de voile)

  • Gesauteerde kalfsnier au vin jaune

Jurançon

  • Ardenner ham met meloen
  • Gegrilde sardines
  • Krabcocktail
  • Pekingeend

  Kaas:

  • Banon
  • Manchego

Muscat

  • Ardennerham met meloen
  • Indiase gerechten
  • Kalfsoester met druivensaus
  • Kwartel met druiven
  • Thaise gerechten

Pacherenc de Vic-bilh

  • Baskische tonijn

  Kaas:

  • Brebis