Wijn en spijs combineren: witte wijn per druivenras

Wijn en spijs combineren: witte wijn per druivenras

Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een witte wijn van de druif…

Aligoté

  • Cassolette van mosselen met spinazie
  • Oesters a l’a Marennes
  • Slakken op zijn bourgondisch

Assyrtiko

  • Gegrilde (wit)vis
  • Schaal- en schelpdieren

Athiri

  • Aardappelschotel met ansjovis

  Kaas:

  • Feta

Cabernet blanc (witte wijn, gemaakt van blauwe druiven)

  Kaas:

  • Chabichou du Poitou

Chardonnay

De chardonnay bevindt zich als druif op grote hoogten, misschien alleen vergezeld door de riesling. In onderstaande suggesties kan geen onderscheid gemaakt worden tussen alle mogelijke varianten die deze druif juist zo interessant maken. Juist de chardonnay is enorm gevoelig voor de bodem waarop de druif groeit en de manier waarop het sap wordt gevinifieerd.

Voor deze suggesties geldt dan ook bovenal dat er goed gekeken moet worden naar combinaties van factoren. Kijk dus bij de streek voor kenmerken daarvan die tot uiting komen in de suggesties qua gerechten, maar vooral ook bij de typering van het type wijn (fris, wel of geen houtrijping, etc.) om te kijken of de keuze terecht is. Zo zijn alle chardonnay’s uit Nieuw-Zeeland bijna exotisch van karakter, maar maakt het een groot verschil of er houtrijping heeft plaatsgevonden of niet.

De hoeveelheid variaties is onbeperkt, wat lastig is voor een site als deze, maar een genot om al die varianten eens te proberen…!

Chardonnay (algemeen, licht, fris, geen of weinig houtrijping)

  • Asperges met ham, boter en ei
  • Asperges met verse zalm
  • Caesar salade
  • Canard a l’orange
  • Gamba’s van de grill
  • Gebakken forel met amandelen
  • Gebakken kabeljauwwangetjes
  • Gebakken of gegratineerde schol
  • Gebakken of gegrilde zalm
  • Griet
  • Kip met ananas
  • Krab
  • Langoustines
  • Sashimi
  • Scampi
  • Zalmcarpaccio

  Kaas:

  • Beaufort
  • Bel paese
  • Boursault
  • Camembert
  • Chaource
  • Emmenthal
  • Gruyère
  • Mascarpone
  • Milleens
  • Pyrenees
  • Reblochon
  • Wensleydale

Chardonnay (steviger type, met houtrijping)

  • Blanquette de veau
  • Fazant
  • Gans (eventueel gevuld)
  • Gebakken heilbot
  • Gebakken of gebraden kalkoen
  • Gebakken of gegrilde haaskarbonade
  • Gebakken of gegrilde tonijn
  • Gebakken zwezerik
  • Gevulde kalkoen
  • Kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, kalfsoester, etc. (naturel)
  • Kalfsoester met paddestoelensaus
  • Kreeft
  • Parelhoen
  • Rivierkreeftjes
  • Tamme eend
  • Tong met bospaddestoelen, risotto en truffelsaus
  • Zeeduivel
  • Zeewolf

  Kaas:

  • Abbaye de Citeaux
  • Asiago d’Allevo
  • Beaufort
  • Brie
  • Brillat-Savarin
  • Chesire
  • Saint-Nectaire
  • Vacherin Mont d’Or

Chardonnay (hoge kwaliteit)

  • Gebakken of gegrilde tong
  • Kreeft
  • Tarbot

  Kaas:

  • Asiago d’Allevo
  • Beaufort
  • Brie
  • Cheshire

Chardonnay (Australië)

  • Gebakken of gegrilde tong
  • Gebakken of gegrilde tonijn
  • Gebakken rogvleugel
  • Kalfsoester met romige saus
  • Kip met ananas
  • Parelhoen
  • Snoek met witte boter
  • Tamme eend

  Kaas:

  • Abbaye de Citeaux
  • Brie
  • Cheshire

Chardonnay (Californië)

  • Gebakken of gegrilde tong
  • Gebakken of gegrilde tonijn
  • Gegrilde heilbot
  • Kalfsoester met romige saus
  • Parelhoen
  • Salade van langoustines met verse truffel en groene asperges
  • Zeeduivel
  • Zeewolf

  Kaas:

  • Brie
  • Cheshire
  • Jack
  • Mozzarella

Chardonnay (Chili)

  • Gebakken oesters
  • Gebakken rogvleugel
  • Gebakken of gegrilde tong
  • Gebakken of gegrilde tonijn
  • Gegrilde heilbot
  • Kalfsrollade
  • Kip met ananas
  • Parelhoen
  • Snoek met witte boter
  • Tamme eend
  • Tarbot (de topwijnen)
  • Zeewolf

  Kaas:

  • Abbaye de Citeaux
  • Brie
  • Epoisses

Chardonnay (Haut-poitou)

  • Elft met zuring

Chardonnay (Nieuw-Zeeland)

  • Caesar salade
  • Gebakken of gegrilde tong
  • Kalfslever met uien
  • Kreeft (wijn dient dan wel houtrijping te hebben gehad)
  • Sashimi
  • Tarbot (de topwijnen)

Chardonnay (Uruguay)

  • Blanquette de veau
  • Kalfsoester met romige saus
  • Kalfsrollade
  • Konijn

  Kaas:

  • Epoisses

Chardonnay (Zuid-Afrika)

  • Cordon bleu
  • Gebakken zwezerik
  • Gevulde kalkoen (liefst wijn met houtrijping)
  • Kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, kalfsoester, etc. (naturel)
  • Kalfslever met uien
  • Kip met ananas
  • Sashimi

  Kaas:

  • Abbaye de Citeaux

Chardonnay (Zuid Frankrijk)

  • Blanquette de veau
  • Cordon bleu
  • Gebakken heilbot
  • Gebakken of gebraden kalkoen
  • Gebakken of gegrilde varkenshaas
  • Gebakken of gegrilde tong
  • Gebakken of gegrilde zalm
  • Gebraden of gegrilde kip of kip uit de oven
  • Kalfsoester met romige saus
  • Kalfsrollade
  • Kip met amandelen
  • Kip met ananas
  • Konijn
  • Parelhoen
  • Parmaham
  • Sashimi
  • Schouderkarbonade
  • Snoek met witte boter
  • Varkensrollade
  • Vitello tonnato

  Kaas:

  • Abbaye de Citeaux

Chardonnay (Zuid Italië)

  • Gebakken of gebraden kalkoen
  • Gebraden of gegrilde kip of kip uit de oven
  • Konijn
  • Vitello tonnato

Chardonnay + Semillon (Australië)

  • Blanquette de veau
  • Garnalencocktail
  • Gebakken of gegrilde varkenshaas of varkensoester
  • Groentetaart
  • Indiase gerechten
  • Kalfslever met uien
  • Kip met calvados
  • Pasta Alfredo
  • Pekingeend
  • Stamppot rauwe andijvie met spekjes
  • Thaise gerechten
  • Tomatensalade met mozzarella
  • Turkse gerechten
  • Vis van de barbecue
  • Waldorfsalade

  Kaas:

  • Vacherin Mont d’Or

Chasselas

  • Forel au bleu
  • Kaasfondue
  • Wiener schnitzel

  Kaas

  • Emmenthal
  • Gruyère
  • Raclette

Chenin Blanc (zie ook Steen)

  • Artisjokken met vinaigrette
  • Avocado met garnalen of krab
  • Champignonsalade
  • Crudité
  • Snoek met witte boter
  • Snoekbaars met witte boter

Chenin Blanc + Chardonnay

  • Aardappelsalade (geconcentreerde smaak)
  • Kalfsoester met citroensaus
  • Waldorfsalade

Colombard + Chardonnay

  • Gamba’s van de grill
  • Gestoofde paling
  • Gestoomde tarbot
  • Kabeljauw in tomatenkaassaus
  • Kalfsoester met citroensaus
  • Pekingeend
  • Pizza frutti di mare
  • Stamppot rauwe andijvie met spekjes
  • Thaise gerechten
  • Waldorfsalade

  Kaas:

  • Tomme de Savoie

Edelzwicker

  • Crudité
  • Gebakken mosselen
  • Kaasfondue
  • Komkommersoep
  • Varkensvleeswaren

  Kaas:

  • Nederlandse geitenkaas
  • Raclette

Falanghino

  • Geschroeide tonijn met een salade van artisjok en appel

Fendant (zwitserse benaming voor chasselas)

  • Forel au bleu
  • Gebakken baarsfilet
  • Kaasfondue

  Kaas:

  • Beaufort
  • Emmenthal
  • Gruyère
  • Raclette

Friulano

  • Gefrituurde courgettebloem met tomaten en mozzarella en zoetzure saus
  • Pompoenensoep
  • Zeebarbeel of rode mul met aardpeer in de oven

Fume blanc (benaming voor sauvignon blanc in de VS en Zuid-Amerika, meestal met een stevige houtrijping)

  • Gegratineerde tong
  • Gestoomde tarbot
  • Kalfslever met uien
  • Kalfsoester met citroensaus

  Kaas:

  • Camembert
  • Vacherin Mont d’Or

Gewürztraminer

  • Couscous
  • Indiase gerechten
  • Kruidig roergebakken kip
  • Thaise gerechten
  • Tjap tjoy
  • Tortellini met knoflook en noten
  • Zeeduivel

 Kaas:

  • Carre de l’Est
  • Emmenthal
  • Goudse met komijn
  • Gruyère
  • Leidse
  • Maroilles
  • Munster

Gewürztraminer (Elzas)

  • Canard a l’orange
  • Kip met kerrie
  • Tjap tjoy

  Kaas:

  • Livarot
  • Munster

Grauburgunder (benaming in Duitsland voor pinot gris)

  • Baeckeoffe
  • Boerenkool met worst
  • Eendenlever
  • Erwtensoep
  • Fazant met zuurkool
  • Gans (eventueel gevuld)
  • Gebakken rogvleugel
  • Gebakken zwezerik
  • Gebakken of gegrilde varkenshaas of varkensoester
  • Gerookte kalkoen
  • Gerookte makreel
  • Gerookte paling
  • Kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, kalfsoester, etc. (naturel)
  • Kalfsoester met romige saus
  • Kip met amandelen
  • Konijn
  • Pasta carbonara
  • Rookworst
  • Thaise gerechten
  • Tonijncarpaccio
  • Tonijntartaar

  Kaas:

  • Hollandse gatenkaas
  • Leidse

Grenache blanc

  • Buikspek met Aziatische kruiden (m.n. vijfkruidenpoeder)
  • Ham (gedroogd)
  • Kip met 40 tenen knoflook
  • Paling (gerookt)
  • Salades
  • Schaal- en schelpdieren
  • Tonijn (gemarineerd) met bonen
  • Varkensvlees met zoete appel

Grüner Veltliner

  • Artisjokken met vinaigrette
  • Blinde vink
  • Crudité
  • Forel au bleu
  • Indiase gerechten
  • Kaasfondue
  • Kip met calvados
  • Kip met kerrie
  • Kippenlevers met spek
  • Paddestoelensalade
  • Pasta met pesto
  • Surinaamse gerechten
  • Tapenade
  • Uiensoep
  • Varkensvleeswaren
  • Wiener schnitzel
  • Zeebaars (vooral uit de oven)

  Kaas:

  • Beaufort

Klevner (Elzas) (synoniem: Pinot blanc of Weissburgunder)

  • Forel op amandelen
  • Kalfsmedaillons Marengo
  • Koude koolvis

Macabeo / viura

  • Broodje verse zalm
  • Gazpacho
  • Grote garnalen / gamba met knoflook
  • Koude mosselen met groene kruiden
  • Lichte salades zoals groene asperges, bloemkool, kwarteleitje of met zeevruchten
  • Olijven
  • Paella
  • Risotto met schaal- en schelpdieren
  • Spaanse kipsalade
  • Spaghetti puttanesca
  • Wijting (gepocheerd)

Marsanne (Australië)

  • Kalfsoester met citroensaus

Morillon (meestal Chardonnay genoemd)

  • Asperges met ham, boter en ei

Müller Thurgau

  • Artisjokken met vinaigrette
  • Japanse gerechten
  • Kaasfondue
  • Kippenlevers met spek
  • Tempura
  • Wiener schnitzel
  • Zeebaars (vooral uit de oven)

  Kaas:

  • Feta

Muscadet

  • Ansjovis
  • Artisjokken met vinaigrette
  • Cassolette van mosselen met spinazie
  • Gekookte mosselen
  • Haringsalade
  • Langoustine au cognac
  • Oesters à la Marennes
  • Rode pepers (gegrild) in azijnsaus
  • Sojasalade
  • Tapenade

Muscat

  • Ardennerham met meloen
  • Gravad lax
  • Kalfsoester met druivensaus
  • Kwartel met druiven
  • Mousseline van asperge
  • Tong Picasso

Obaideh

  • Inktvis
  • Kwartel met Parmezaanravioli, knolselderijmousseline, ganzenlever en morieltjes-jus
  • Vis van de grill
  • Wit vlees

Orvieto

  • Artisjokken met vinaigrette

Petite arvine

  • Lichte visgerechten
  • Lichte kipgerechten
  • Rauwe ham
  • Zeevruchten

Pinot bianco

  • Asperges
  • Dim sum
  • Gebakken mosselen
  • Kaaskroketten
  • Rillettes
  • Rundercarpaccio
  • Uientaart
  • Zeebaars (vooral gerookt en gestoomd)

  Kaas:

  • Mascarpone
  • Nederlandse geitenkaas

Pinot blanc (synoniem: Klevner en Weissburgunder)

  • Asperges
  • Avocado met garnalen of krab
  • Dim sum
  • Garnalen
  • Gebakken mosselen
  • Gestoofde paling
  • Gevulde courgettebloem
  • Gevulde karper
  • Griet
  • Groentetaart
  • Kaasfondue
  • Kabeljauw
  • Kabeljauwstoofpot
  • Kalfsoester met kappertjessaus
  • Kalfsvleeskroketten
  • Kippenlevers
  • Kippenragout
  • Quiche Lorraine
  • Rillettes
  • Rode poon
  • Rundercarpaccio
  • Schelvis
  • Snoek
  • Uiensoep
  • Uientaart
  • Varkensvleeswaren
  • Wiener schnitzel

  Kaas:

  • Banon
  • Emmenthal
  • Gruyère
  • Mascarpone
  • Nederlandse geitenkaas
  • Raclette
  • Sbrinz

Pinot gris

  • Canneloni
  • Eendenlever
  • Fazant met zuurkool
  • Gebakken zwezerik
  • Gerookte forel
  • Gerookte kalkoen
  • Gerookte makreel
  • Gerookte paling
  • Gerookte zalm
  • Kalfsoester, kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, etc. (naturel)
  • Kalfsoester met romige saus
  • Kalfstong
  • Kalkoenrollade
  • Kip met amandelen
  • Konijn
  • Kruidig roergebakken kip
  • Pasta carbonara
  • Thaise gerechten
  • Tonijncarpaccio
  • Tonijntartaar

  Kaas:

  • Beaufort
  • Emmenthal
  • Gruyère
  • Hollandse gatenkaas
  • Leidse
  • Morbier
  • Trésor (bij een halfdroge wijn)

Pinot grigio

  • Antipasti
  • Avocado met garnalen of krab
  • Boerenkool met worst
  • Canneloni
  • Dim sum
  • Eendenlever
  • Fazant met zuurkool
  • Gebakken zwezerik
  • Gekookte beenham
  • Gerookte forel
  • Gerookte heilbot
  • Gerookte kalkoen
  • Gerookte makreel
  • Gerookte paling
  • Gerookte zalm
  • Huzarensalade
  • Jamon serrano
  • Kabeljauw met parmaham
  • Kalfsoester, kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, etc. (naturel)
  • Kalfsoester met romige saus
  • Kalfstong
  • Kalkoenrollade
  • Kip met amandelen
  • Kippenragout
  • Konijn
  • Kruidig roergebakken kip
  • Lasagna
  • Minestrone
  • Paddestoelensalade
  • Parmaham
  • Pasta carbonara
  • Pasta met roomsaus
  • Pizza frutti di mare
  • Ravioli
  • Rillettes
  • Rookworst
  • Rundercarpaccio
  • Thaise gerechten
  • Tonijncarpaccio
  • Tonijntartaar
  • Tortellini
  • Varkenshaas of varkensoester, gebakken of gegrild
  • Zeebaars (vooral uit de oven)

  Kaas:

  • Beaufort
  • Bel paese
  • Emmenthal
  • Gruyère
  • Hollandse gatenkaas
  • Leidse
  • Mascarpone
  • Raclette
  • Taleggio
  • Tomme de Savoie

Prosecco

  • Parmaham
  • Antipasti
  • Carpaccio

Riesling (Elzas)

  • Baeckeoffe
  • Caesar salade
  • Forel au bleu
  • Kaasfondue
  • Kalfsragout a l’ancienne
  • Kuiken op riesling
  • Langouste mayonnaise
  • Matelotte de l’Ill
  • Slakken op zijn bourgondisch
  • Tamme eend
  • Tong – Gepaneerd en in boter gebakken
  • Zuurkool met worst

  Kaas:

  • Vachrin Mont d’Or

Riesling (droog, Duits)

  • Avocado met vinaigrette
  • Tamme eend
  • Zuurkoolsoepje met bacon en coquille Saint-Jacques

  Kaas:

  • Beierse blauwaderkaas

Riesling (Nahe, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen)

  • Asperges
  • Tamme eend

Rivaner (meestal Müller Thurgau genoemd)

  • Artisjokken met vinaigrette
  • Kaasfondue

  Kaas:

  • Feta

Romorantin

  Kaas:

  • Selles-sur-cher

Sauvignon blanc

  • Aardappelsalade (geconcentreerde smaak)
  • Avocado met vinaigrette
  • Baskisch kuiken
  • Caesar salade
  • Gegratineerde tong
  • Gerookte zalm
  • Girondijns schuitje
  • Gravad lax
  • Griet
  • Inktvis
  • Kikkerbilletjes
  • Krabcocktail
  • Kuiken op riesling
  • Palette au sauvignon
  • Rode tonijn met uien
  • Slakken op zijn bourgondisch
  • Tarbot met kappertjessaus

  Kaas:

  • Boursin
  • Cabecou
  • Chabichou du Poitou (jong)
  • (Franse) geitenkaas
  • Valençay

 Sauvignon blanc (Californië)

  • Caesar salade
  • Pompoensoep

Sauvignon blanc (Nieuw-Zeeland)

  • Asperges
  • Avocado met vinaigrette
  • Fruits de mer
  • Gerookte zalm
  • Gravad lax
  • Kaviaar
  • Oesters, gegratineerd of rauw
  • Roodbaars in zeezout
  • Salade met geitenkaas
  • Tarbot met kappertjessaus
  • Thaise gerechten
  • Zalm met mosterdsaus
  • Zalm met zuringsaus

  Kaas:

  • Cabecou
  • Camembert
  • Crottin de Chavignol
  • Franse geitenkaas
  • Selles-sur-Cher
  • Valençay

Sauvignon blanc (Zuid-Afrika)

  • Avocado met vinaigrette
  • Gravad lax
  • Kippenragout
  • Langoustines met kreeftensaus
  • Paprikasalade
  • Rode mul (op de huid gebakken)
  • Salade met geitenkaas
  • Snoekbaars met zuringsaus
  • Tarbot met kappertjessaus
  • Thaise gerechten
  • Zalm met zuringsaus
  • Zalmsalade

  Kaas:

  • Cabecou
  • Crottin de Chavignol
  • Feta
  • Franse geitenkaas
  • Selles-sur-Cher
  • Valençay

Sauvignon blanc (Zuid-Amerika: Argentinië, Chili, etc.)

  • Chinese gerechten van schaal- en schelpdieren
  • Coquilles Saint-Jacques
  • Empanadas
  • Garnalenkroketten
  • Gegratineerde oesters
  • Gravad lax
  • Jambon persillé
  • Paling in gelei
  • Pasta met pesto
  • Pekingeend
  • Rode mul (op de huid gebakken)
  • Roodbaars in zeezout
  • Rundercarpaccio
  • Salade met geitenkaas
  • Snoekbaars met zuringsaus
  • Tarbot met kappertjessaus
  • Thaise gerechten
  • Zalm met beurre blanc
  • Zalm met mosterdsaus
  • Zalm met zuringsaus
  • Zalmsalade

  Kaas:

  • Camembert
  • Picodon

Sauvignon blanc (Zuid Frankrijk)

  • Jambon persillé
  • Kippenragout
  • Pasta met pesto
  • Pekingeend
  • Zalm met mosterdsaus

  Kaas:

  • Camembert
  • Picodon

Sauvignon blanc + Chardonnay

  • Aardappelsalade (geconcentreerde smaak)
  • Aardappelschotel met ansjovis
  • Asperges met zalm
  • Gamba’s
  • Inktvis
  • Kalfsoester met citroensaus
  • Pekingeend
  • Pizza frutti di mare
  • Waldorfsalade
  • Zalmcarpaccio

  Kaas:

  • Vacherin Mont d’Or

Semillon (Australië)

  • Canard a l’orange
  • Gebakken of gegrilde varkenshaas of varkensoester
  • Kalfsoester met romige saus
  • Kip met calvados
  • Tamme eend
  • Tortellini
  • Zeewolf

  Kaas:

  • Brebis
  • Brillat-Savarin

Silvaner (zie voor dezelfde druif buiten Duitsland: Sylvaner)

  • Gebakken paling
  • Kaasfondue
  • Kippenlevers
  • Varkensvleeswaren
  • Wiener schnitzel

Steen (= Chenin blanc in Zuid-Afrika)

  • Artisjokken met vinaigrette
  • Ardenner ham met meloen
  • Avocado met garnalen of krab
  • Champignonsalade
  • Crudité
  • Fruits de mer
  • Gekookte mosselen
  • Gerookte heilbot
  • Haringsalade
  • Hors d’Oeuvre
  • Jamon serrano
  • Kalfsoester met kappertjessaus
  • Kip met calvados
  • Rillettes
  • Salade van kreeft met courgette, avocado en basilucimdressing
  • Snoek met witte boter
  • Tomatensalade
  • Turkse gerechten
  • Uientaart

Sylvaner (variant die vooral in Elzas voorkomt; zie voor de Duitse variant: Silvaner)

  • Baeckeoffe
  • Brochettes de Saint-Jacques
  • Hapjes op basis van ansjovis
  • Kaasfondue
  • Oesters à la Marennes
  • Varkensvleeswaren
  • Zuurkool met worst

  Kaas:

  • Geitenkaas (uit Nederland)

Tokay (Elzas)

  • Gesmoorde ham
  • Kippenkerrie
  • Schapenkerrie
  • Sojasalade

  Kaas:

  • Sainte-Maure

Tokay (Elzas, hogere soorten)

  • Foie gras op brioches
  • Kalfszwezerik met langoustines

Tokay pinot gris

  • Aji de gallina
  • Babi pangan
  • Baeckeoffe
  • Boerenkool met worst
  • Eendenlever
  • Erwtensoep
  • Fazant met zuurkool
  • Gebakken zwezerik
  • Gebakken of gegrilde varkenshaas of varkensoester
  • Gerookte forel
  • Gerookte kalkoen
  • Gerookte makreel
  • Indiase gerechten
  • Kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, kalfshaas, etc.
  • Kalfsbiefstuk met romige saus
  • Kalfstong
  • Kip met amandelen
  • Konijn
  • Kruidig roergebakken kip
  • Pasta carbonara
  • Rookworst
  • Tamme eend
  • Thaise gerechten
  • Tonijncarpaccio
  • Tortellini
  • Zeeduivel

  Kaas:

  • Beaufort
  • Emmenthal
  • Gruyère
  • Hollandse gatenkaas
  • Leidse
  • Maroilles

Torrontes

  • Ardenner ham met meloen
  • kalfsentrecote met druiven
  • Kip met ananas
  • Kwartel met druiven
  • Tong Picasso

Vermentino

  • Gegrilde of gebakken aubergines
  • Varkensvlees met kweepeer en mirte

Viognier

  • Blanquette de veau
  • Bouillabaisse
  • Cordon bleu
  • Kruidige gamba’s
  • Garnalencocktail
  • Gebakken heilbot met kaassaus en knoflook
  • Gebakken of gegrilde tonijn
  • Gegratineerde tong
  • Kabeljauw in tomatenkaassaus
  • Kalfsoester, kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, etc. (naturel)
  • Kalfslapjes
  • Kip met kerrie
  • Kip met salie
  • Kruidig roergebakken kip
  • Parelhoen
  • Speenvarken
  • Varkensrollade
  • Zeebaars (gebakken)
  • Zeebrasem in zoutkorst
  • Zwaardvis

  Kaas:

  • Brillat-Savarin
  • Cantal
  • Emmenthal
  • Gruyère
  • Maroilles
  • Saint Marcellin

Viura: zie macabeo

Weissburgunder (synoniem: Pinot blanc of Klevner)

  • Avocado met garnalen of krab
  • Garnalen
  • Gebakken forel met amandelen
  • Gebakken mosselen
  • Paddestoelensalade
  • Rundercarpaccio
  • Uientaart
  • Wiener schnitzel

Zinfandel

  • Tong Picasso