Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een witte wijn van de druif…
Albariño
- Boquerones
- Brasem
- Dimsum
- Gamba / krab / inktvis (gebakken of gefrituurd)
- Garnalen
- Omelet
- Pasta alla vongole
- Schelvis en overige witvis in het algemeen
- Sushi
- Vietnamese loempia
Aligoté
- Cassolette van mosselen met spinazie
- Oesters a l’a Marennes
- Slakken op zijn bourgondisch
Arneis
- Aioli
- Asperges
- Fritto misto
- Pasta met erwtjes en lente-ui
- Salade met bittere bladsla (radicchio) en radijsspruiten
- Salade met mosterddressing
- Salsa verde
- Schelpdieren met citroendressing
- Tomatentaart
- Vitello tonnato
- Wiener schnitzel
Assyrtiko
- Gegrilde (wit)vis
- Schaal- en schelpdieren
Athiri
- Aardappelschotel met ansjovis
Kaas:
- Feta
Cabernet blanc (witte wijn, gemaakt van blauwe druiven)
Kaas:
- Chabichou du Poitou
Chardonnay
De chardonnay bevindt zich als druif op grote hoogten, misschien alleen vergezeld door de riesling. In onderstaande suggesties kan geen onderscheid gemaakt worden tussen alle mogelijke varianten die deze druif juist zo interessant maken. Juist de chardonnay is enorm gevoelig voor de bodem waarop de druif groeit en de manier waarop het sap wordt gevinifieerd.
Voor deze suggesties geldt dan ook bovenal dat er goed gekeken moet worden naar combinaties van factoren. Kijk dus bij de streek voor kenmerken daarvan die tot uiting komen in de suggesties qua gerechten, maar vooral ook bij de typering van het type wijn (fris, wel of geen houtrijping, etc.) om te kijken of de keuze terecht is. Zo zijn alle chardonnay’s uit Nieuw-Zeeland bijna exotisch van karakter, maar maakt het een groot verschil of er houtrijping heeft plaatsgevonden of niet.
De hoeveelheid variaties is onbeperkt, wat lastig is voor een site als deze, maar een genot om al die varianten eens te proberen…!
Chardonnay (algemeen, licht, fris, geen of weinig houtrijping)
- Asperges met ham, boter en ei
- Asperges met verse zalm
- Caesar salade
- Canard a l’orange
- Gamba’s van de grill
- Gebakken forel met amandelen
- Gebakken kabeljauwwangetjes
- Gebakken of gegratineerde schol
- Gebakken of gegrilde zalm
- Griet
- Kip met ananas
- Krab
- Langoustines
- Sashimi
- Scampi
- Zalmcarpaccio
Kaas:
- Beaufort
- Bel paese
- Boursault
- Camembert
- Chaource
- Emmenthal
- Gruyère
- Mascarpone
- Milleens
- Pyrenees
- Reblochon
- Wensleydale
Chardonnay (steviger type, met houtrijping)
- Blanquette de veau
- Fazant
- Gans (eventueel gevuld)
- Gebakken heilbot
- Gebakken of gebraden kalkoen
- Gebakken of gegrilde haaskarbonade
- Gebakken of gegrilde tonijn
- Gebakken zwezerik
- Gevulde kalkoen
- Kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, kalfsoester, etc. (naturel)
- Kalfsoester met paddestoelensaus
- Kreeft
- Parelhoen
- Rivierkreeftjes
- Tamme eend
- Tong met bospaddestoelen, risotto en truffelsaus
- Zeeduivel
- Zeewolf
Kaas:
- Abbaye de Citeaux
- Asiago d’Allevo
- Beaufort
- Brie
- Brillat-Savarin
- Chesire
- Saint-Nectaire
- Vacherin Mont d’Or
Chardonnay (hoge kwaliteit)
- Gebakken of gegrilde tong
- Kreeft
- Tarbot
Kaas:
- Asiago d’Allevo
- Beaufort
- Brie
- Cheshire
Chardonnay (Australië)
- Gebakken of gegrilde tong
- Gebakken of gegrilde tonijn
- Gebakken rogvleugel
- Kalfsoester met romige saus
- Kip met ananas
- Parelhoen
- Snoek met witte boter
- Tamme eend
Kaas:
- Abbaye de Citeaux
- Brie
- Cheshire
Chardonnay (Californië)
- Gebakken of gegrilde tong
- Gebakken of gegrilde tonijn
- Gegrilde heilbot
- Kalfsoester met romige saus
- Parelhoen
- Salade van langoustines met verse truffel en groene asperges
- Zeeduivel
- Zeewolf
Kaas:
- Brie
- Cheshire
- Jack
- Mozzarella
Chardonnay (Chili)
- Gebakken oesters
- Gebakken rogvleugel
- Gebakken of gegrilde tong
- Gebakken of gegrilde tonijn
- Gegrilde heilbot
- Kalfsrollade
- Kip met ananas
- Parelhoen
- Snoek met witte boter
- Tamme eend
- Tarbot (de topwijnen)
- Zeewolf
Kaas:
- Abbaye de Citeaux
- Brie
- Epoisses
Chardonnay (Haut-poitou)
- Elft met zuring
Chardonnay (Nieuw-Zeeland)
- Caesar salade
- Gebakken of gegrilde tong
- Kalfslever met uien
- Kreeft (wijn dient dan wel houtrijping te hebben gehad)
- Sashimi
- Tarbot (de topwijnen)
Chardonnay (Uruguay)
- Blanquette de veau
- Kalfsoester met romige saus
- Kalfsrollade
- Konijn
Kaas:
- Epoisses
Chardonnay (Zuid-Afrika)
- Cordon bleu
- Gebakken zwezerik
- Gevulde kalkoen (liefst wijn met houtrijping)
- Kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, kalfsoester, etc. (naturel)
- Kalfslever met uien
- Kip met ananas
- Sashimi
Kaas:
- Abbaye de Citeaux
Chardonnay (Zuid Frankrijk)
- Blanquette de veau
- Cordon bleu
- Gebakken heilbot
- Gebakken of gebraden kalkoen
- Gebakken of gegrilde varkenshaas
- Gebakken of gegrilde tong
- Gebakken of gegrilde zalm
- Gebraden of gegrilde kip of kip uit de oven
- Kalfsoester met romige saus
- Kalfsrollade
- Kip met amandelen
- Kip met ananas
- Konijn
- Parelhoen
- Parmaham
- Sashimi
- Schouderkarbonade
- Snoek met witte boter
- Varkensrollade
- Vitello tonnato
Kaas:
- Abbaye de Citeaux
Chardonnay (Zuid Italië)
- Gebakken of gebraden kalkoen
- Gebraden of gegrilde kip of kip uit de oven
- Konijn
- Vitello tonnato
Chardonnay + Semillon (Australië)
- Blanquette de veau
- Garnalencocktail
- Gebakken of gegrilde varkenshaas of varkensoester
- Groentetaart
- Indiase gerechten
- Kalfslever met uien
- Kip met calvados
- Pasta Alfredo
- Pekingeend
- Stamppot rauwe andijvie met spekjes
- Thaise gerechten
- Tomatensalade met mozzarella
- Turkse gerechten
- Vis van de barbecue
- Waldorfsalade
Kaas:
- Vacherin Mont d’Or
Chasselas
- Forel au bleu
- Kaasfondue
- Wiener schnitzel
Kaas
- Emmenthal
- Gruyère
- Raclette
Chenin Blanc (zie ook Steen)
- Artisjokken met vinaigrette
- Avocado met garnalen of krab
- Champignonsalade
- Crudité
- Snoek met witte boter
- Snoekbaars met witte boter
Chenin Blanc + Chardonnay
- Aardappelsalade (geconcentreerde smaak)
- Kalfsoester met citroensaus
- Waldorfsalade
Colombard + Chardonnay
- Gamba’s van de grill
- Gestoofde paling
- Gestoomde tarbot
- Kabeljauw in tomatenkaassaus
- Kalfsoester met citroensaus
- Pekingeend
- Pizza frutti di mare
- Stamppot rauwe andijvie met spekjes
- Thaise gerechten
- Waldorfsalade
Kaas:
- Tomme de Savoie
Edelzwicker
- Crudité
- Gebakken mosselen
- Kaasfondue
- Komkommersoep
- Varkensvleeswaren
Kaas:
- Nederlandse geitenkaas
- Raclette
Falanghino
- Geschroeide tonijn met een salade van artisjok en appel
Fendant (zwitserse benaming voor chasselas)
- Forel au bleu
- Gebakken baarsfilet
- Kaasfondue
Kaas:
- Beaufort
- Emmenthal
- Gruyère
- Raclette
Friulano
- Gefrituurde courgettebloem met tomaten en mozzarella en zoetzure saus
- Pompoenensoep
- Zeebarbeel of rode mul met aardpeer in de oven
Fume blanc (benaming voor sauvignon blanc in de VS en Zuid-Amerika, meestal met een stevige houtrijping)
- Gegratineerde tong
- Gestoomde tarbot
- Kalfslever met uien
- Kalfsoester met citroensaus
Kaas:
- Camembert
- Vacherin Mont d’Or
Gewürztraminer
- Couscous
- Indiase gerechten
- Kruidig roergebakken kip
- Thaise gerechten
- Tjap tjoy
- Tortellini met knoflook en noten
- Zeeduivel
Kaas:
- Carre de l’Est
- Emmenthal
- Goudse met komijn
- Gruyère
- Leidse
- Maroilles
- Munster
Gewürztraminer (Elzas)
- Canard a l’orange
- Kip met kerrie
- Tjap tjoy
Kaas:
- Livarot
- Munster
Godello
- Charcuterie, zoals chorizo
- Kabeljauw
- Varkensvlees met knoflook en kruiden zoals laurier en salie
Grauburgunder (benaming in Duitsland voor pinot gris)
- Baeckeoffe
- Boerenkool met worst
- Eendenlever
- Erwtensoep
- Fazant met zuurkool
- Gans (eventueel gevuld)
- Gebakken rogvleugel
- Gebakken zwezerik
- Gebakken of gegrilde varkenshaas of varkensoester
- Gerookte kalkoen
- Gerookte makreel
- Gerookte paling
- Kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, kalfsoester, etc. (naturel)
- Kalfsoester met romige saus
- Kip met amandelen
- Konijn
- Pasta carbonara
- Rookworst
- Thaise gerechten
- Tonijncarpaccio
- Tonijntartaar
Kaas:
- Hollandse gatenkaas
- Leidse
Greco
- Bottarga
- Courgettelinten met pijnboompitten
- Gevulde courgettebloemen
- Kaassoufflé
- Kalfsgehakt met pijnpoompitten en pecorino
- Risotto met tomaat
- Schorseneren
- Venkel met sinaasappel
Grenache blanc
- Buikspek met Aziatische kruiden (m.n. vijfkruidenpoeder)
- Ham (gedroogd)
- Kip met 40 tenen knoflook
- Paling (gerookt)
- Salades
- Schaal- en schelpdieren
- Tonijn (gemarineerd) met bonen
- Varkensvlees met zoete appel
Grüner Veltliner
- Artisjokken met vinaigrette
- Blinde vink
- Crudité
- Forel au bleu
- Indiase gerechten
- Kaasfondue
- Kip met calvados
- Kip met kerrie
- Kippenlevers met spek
- Paddestoelensalade
- Pasta met pesto
- Surinaamse gerechten
- Tapenade
- Uiensoep
- Varkensvleeswaren
- Wiener schnitzel
- Zeebaars (vooral uit de oven)
Kaas:
- Beaufort
Klevner (Elzas) (synoniem: Pinot blanc of Weissburgunder)
- Forel op amandelen
- Kalfsmedaillons Marengo
- Koude koolvis
Macabeo / viura
- Broodje verse zalm
- Gazpacho
- Grote garnalen / gamba met knoflook
- Koude mosselen met groene kruiden
- Lichte salades zoals groene asperges, bloemkool, kwarteleitje of met zeevruchten
- Olijven
- Paella
- Risotto met schaal- en schelpdieren
- Spaanse kipsalade
- Spaghetti puttanesca
- Wijting (gepocheerd)
Malvasia
- Salade van gerookte of gegrilde aubergine
- Zeebaars, tomaten, olijven
- Fritto misto
Marsanne
- Bouillabaisse
- Fruits de mer (met bisque smaken)
- Ravioli met krab
- Courgettebloemen (gevuld met o.a. ricotta en dan gefrituurd)
- Kip met 40 tenen knoflook
- Varkensvlees met Chinees 5-kruiden poeder
Marsanne (Australië)
- Kalfsoester met citroensaus
- Eend à l’orange
- Gekookte ham
- Varkensvlees
Morillon (meestal Chardonnay genoemd)
- Asperges met ham, boter en ei
Müller Thurgau
- Artisjokken met vinaigrette
- Japanse gerechten
- Kaasfondue
- Kippenlevers met spek
- Tempura
- Wiener schnitzel
- Zeebaars (vooral uit de oven)
Kaas:
- Feta
Muscadelle
- Asperges
- Auberginebeignets
- Avocado
- Baskisch kuiken
- Crudites
- Garnalenragout
- Gebakken makreel
- Gebakken mosselen
- Komkommersoep
- Koud gebraden varken
- Krabcocktail
- Paprikasalade
- Schelvis
Kaas:
- Crottin de Chavignol
Muscadet
- Ansjovis
- Artisjokken met vinaigrette
- Cassolette van mosselen met spinazie
- Gekookte mosselen
- Haringsalade
- Langoustine au cognac
- Oesters à la Marennes
- Rode pepers (gegrild) in azijnsaus
- Rillettes van sardines en zalm
- Sojasalade
- Tapenade
Muscat
- Ardennerham met meloen
- Gravad lax
- Kalfsoester met druivensaus
- Kwartel met druiven
- Mousseline van asperge
- Tong Picasso
Obaideh
- Inktvis
- Kwartel met Parmezaanravioli, knolselderijmousseline, ganzenlever en morieltjes-jus
- Vis van de grill
- Wit vlees
Orvieto
- Artisjokken met vinaigrette
- Crostini (bijvoorbeeld met gegrilde tomaat)
- Gegrilde lichte vis met olijfolie en rozemarijn
- Licht gegrilde groenten
- Prosciutto met olijfolie en basilicum
- Salades met mozzarella (en bijvoorbeeld tomaat)
Pecorino
- Aioli met crudités (in stukken bleekselderij wortel e.d)
- Courgette met knoflook en tomaat
- Gevulde courgettebloemen
- Foccacia met kruiden
- Gamba’s met knoflook en citroen
- Pasta met verse, rauwe tomaten
- Pasta met krab
- Risotto primavera – met tuinbonen en erwten
- Kip
Petite arvine
- Kaasfondue / raclette
- Lichte visgerechten
- Lichte kipgerechten
- Rauwe ham
- Sushi
- Zeevruchten
Pinot bianco
- Asperges
- Dim sum
- Gebakken mosselen
- Kaaskroketten
- Rillettes
- Rundercarpaccio
- Uientaart
- Zeebaars (vooral gerookt en gestoomd)
Kaas:
- Mascarpone
- Nederlandse geitenkaas
Pinot blanc (synoniem: Klevner en Weissburgunder)
- Asperges
- Avocado met garnalen of krab
- Dim sum
- Garnalen
- Gebakken mosselen
- Gestoofde paling
- Gevulde courgettebloem
- Gevulde karper
- Griet
- Groentetaart
- Kaasfondue
- Kabeljauw
- Kabeljauwstoofpot
- Kalfsoester met kappertjessaus
- Kalfsvleeskroketten
- Kippenlevers
- Kippenragout
- Quiche Lorraine
- Rillettes
- Rode poon
- Rundercarpaccio
- Schelvis
- Snoek
- Uiensoep
- Uientaart
- Varkensvleeswaren
- Wiener schnitzel
Kaas:
- Banon
- Emmenthal
- Gruyère
- Mascarpone
- Nederlandse geitenkaas
- Raclette
- Sbrinz
Pinot gris
- Canneloni
- Eendenlever
- Fazant met zuurkool
- Gebakken zwezerik
- Gerookte forel
- Gerookte kalkoen
- Gerookte makreel
- Gerookte paling
- Gerookte zalm
- Kalfsoester, kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, etc. (naturel)
- Kalfsoester met romige saus
- Kalfstong
- Kalkoenrollade
- Kip met amandelen
- Konijn
- Kruidig roergebakken kip
- Pasta carbonara
- Thaise gerechten
- Tonijncarpaccio
- Tonijntartaar
Kaas:
- Beaufort
- Emmenthal
- Gruyère
- Hollandse gatenkaas
- Leidse
- Morbier
- Trésor (bij een halfdroge wijn)
Pinot grigio
- Antipasti
- Avocado met garnalen of krab
- Boerenkool met worst
- Canneloni
- Dim sum
- Eendenlever
- Fazant met zuurkool
- Gebakken zwezerik
- Gekookte beenham
- Gerookte forel
- Gerookte heilbot
- Gerookte kalkoen
- Gerookte makreel
- Gerookte paling
- Gerookte zalm
- Huzarensalade
- Jamon serrano
- Kabeljauw met parmaham
- Kalfsoester, kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, etc. (naturel)
- Kalfsoester met romige saus
- Kalfstong
- Kalkoenrollade
- Kip met amandelen
- Kippenragout
- Konijn
- Kruidig roergebakken kip
- Lasagna
- Minestrone
- Paddestoelensalade
- Parmaham
- Pasta carbonara
- Pasta met roomsaus
- Pizza frutti di mare
- Ravioli
- Rillettes
- Rookworst
- Rundercarpaccio
- Thaise gerechten
- Tonijncarpaccio
- Tonijntartaar
- Tortellini
- Varkenshaas of varkensoester, gebakken of gegrild
- Zeebaars (vooral uit de oven)
Kaas:
- Beaufort
- Bel paese
- Emmenthal
- Gruyère
- Hollandse gatenkaas
- Leidse
- Mascarpone
- Raclette
- Taleggio
- Tomme de Savoie
Pinot Meunier
- Gerechten met ei
- Abalone
- Kaviaar
- Sashimi
- Coquilles
Prosecco
- Parmaham
- Antipasti
- Carpaccio
Riesling (Elzas)
- Baeckeoffe
- Caesar salade
- Forel au bleu
- Kaasfondue
- Kalfsragout a l’ancienne
- Kuiken op riesling
- Langouste mayonnaise
- Matelotte de l’Ill
- Slakken op zijn bourgondisch
- Tamme eend
- Tong – Gepaneerd en in boter gebakken
- Zuurkool met worst
Kaas:
- Vachrin Mont d’Or
Riesling (droog, Duits)
- Avocado met vinaigrette
- Tamme eend
- Zuurkoolsoepje met bacon en coquille Saint-Jacques
Kaas:
- Beierse blauwaderkaas
Riesling (Nahe, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen)
- Asperges
- Tamme eend
Rivaner (meestal Müller Thurgau genoemd)
- Artisjokken met vinaigrette
- Kaasfondue
Kaas:
- Feta
Romorantin
Kaas:
- Selles-sur-cher
Roussanne
- Bouillabaise
- Konijn met romige saus
- Kalkoen
- Kip met 40 tenen knoflook
- Buikspek met Chinees 5- kruiden poeder of szechuan peper
- Fruits de mer
- Ravioli met krab en bisque
- Schaal en schelpdieren met venkel
Sauvignon blanc
- Aardappelsalade (geconcentreerde smaak)
- Avocado met vinaigrette
- Baskisch kuiken
- Caesar salade
- Gegratineerde tong
- Gerookte zalm
- Girondijns schuitje
- Gravad lax
- Griet
- Inktvis
- Kikkerbilletjes
- Krabcocktail
- Kuiken op riesling
- Palette au sauvignon
- Rode tonijn met uien
- Slakken op zijn bourgondisch
- Tarbot met kappertjessaus
Kaas:
- Boursin
- Cabecou
- Chabichou du Poitou (jong)
- (Franse) geitenkaas
- Valençay
Sauvignon blanc (Californië)
- Caesar salade
- Pompoensoep
Sauvignon blanc (Nieuw-Zeeland)
- Asperges
- Avocado met vinaigrette
- Fruits de mer
- Gerookte zalm
- Gravad lax
- Kaviaar
- Oesters, gegratineerd of rauw
- Roodbaars in zeezout
- Salade met geitenkaas
- Tarbot met kappertjessaus
- Thaise gerechten
- Zalm met mosterdsaus
- Zalm met zuringsaus
Kaas:
- Cabecou
- Camembert
- Crottin de Chavignol
- Franse geitenkaas
- Selles-sur-Cher
- Valençay
Sauvignon blanc (Zuid-Afrika)
- Avocado met vinaigrette
- Gravad lax
- Kippenragout
- Langoustines met kreeftensaus
- Paprikasalade
- Rode mul (op de huid gebakken)
- Salade met geitenkaas
- Snoekbaars met zuringsaus
- Tarbot met kappertjessaus
- Thaise gerechten
- Zalm met zuringsaus
- Zalmsalade
Kaas:
- Cabecou
- Crottin de Chavignol
- Feta
- Franse geitenkaas
- Selles-sur-Cher
- Valençay
Sauvignon blanc (Zuid-Amerika: Argentinië, Chili, etc.)
- Chinese gerechten van schaal- en schelpdieren
- Coquilles Saint-Jacques
- Empanadas
- Garnalenkroketten
- Gegratineerde oesters
- Gravad lax
- Jambon persillé
- Paling in gelei
- Pasta met pesto
- Pekingeend
- Rode mul (op de huid gebakken)
- Roodbaars in zeezout
- Rundercarpaccio
- Salade met geitenkaas
- Snoekbaars met zuringsaus
- Tarbot met kappertjessaus
- Thaise gerechten
- Zalm met beurre blanc
- Zalm met mosterdsaus
- Zalm met zuringsaus
- Zalmsalade
Kaas:
- Camembert
- Picodon
Sauvignon blanc (Zuid Frankrijk)
- Jambon persillé
- Kippenragout
- Pasta met pesto
- Pekingeend
- Zalm met mosterdsaus
Kaas:
- Camembert
- Picodon
Sauvignon blanc + Chardonnay
- Aardappelsalade (geconcentreerde smaak)
- Aardappelschotel met ansjovis
- Asperges met zalm
- Gamba’s
- Inktvis
- Kalfsoester met citroensaus
- Pekingeend
- Pizza frutti di mare
- Waldorfsalade
- Zalmcarpaccio
Kaas:
- Vacherin Mont d’Or
Savagnin
- Kaasfondue (gruyère, emmentaler)
- Vissoep met rouille
- Forel met amandelen
- Haring
- Kip met korst van noten en kaas
Kaas:
- Vacherin Mont d’Or
Sémillon (lichtere stijl zoals Hunter Valley, Australië)
- Inktvis
- Kedgeree (als de wijn wat rijping heeft gehad)
- Krab
- Mosselen
- Oesters (bijv. met Aziatische dressing)
- Pasta primavera
- Salade met zeevruchten
- Sushi
- Zeebaars
Kaas
- Jonge geitenkaas
Sémillon (rijkere stijl zoals Barossa Valley, Australië)
- Canard a l’orange
- Gebakken of gegrilde varkenshaas of varkensoester
- Kalfsoester met romige saus
- Kip met calvados
- Tamme eend
- Tortellini
- Zeewolf
Kaas:
- Brebis
- Brillat-Savarin
Silvaner (zie voor dezelfde druif buiten Duitsland: Sylvaner)
- Gebakken paling
- Kaasfondue
- Kippenlevers
- Varkensvleeswaren
- Wiener schnitzel
Steen (= Chenin blanc in Zuid-Afrika)
- Artisjokken met vinaigrette
- Ardenner ham met meloen
- Avocado met garnalen of krab
- Champignonsalade
- Crudité
- Fruits de mer
- Gekookte mosselen
- Gerookte heilbot
- Haringsalade
- Hors d’Oeuvre
- Jamon serrano
- Kalfsoester met kappertjessaus
- Kip met calvados
- Rillettes
- Salade van kreeft met courgette, avocado en basilucimdressing
- Snoek met witte boter
- Tomatensalade
- Turkse gerechten
- Uientaart
Sylvaner (variant die vooral in Elzas voorkomt; zie voor de Duitse variant: Silvaner)
- Baeckeoffe
- Brochettes de Saint-Jacques
- Hapjes op basis van ansjovis
- Kaasfondue
- Oesters à la Marennes
- Varkensvleeswaren
- Zuurkool met worst
Kaas:
- Geitenkaas (uit Nederland)
Tokay (Elzas)
- Gesmoorde ham
- Kippenkerrie
- Schapenkerrie
- Sojasalade
Kaas:
- Sainte-Maure
Tokay (Elzas, hogere soorten)
- Foie gras op brioches
- Kalfszwezerik met langoustines
Tokay pinot gris
- Aji de gallina
- Babi pangan
- Baeckeoffe
- Boerenkool met worst
- Eendenlever
- Erwtensoep
- Fazant met zuurkool
- Gebakken zwezerik
- Gebakken of gegrilde varkenshaas of varkensoester
- Gerookte forel
- Gerookte kalkoen
- Gerookte makreel
- Indiase gerechten
- Kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, kalfshaas, etc.
- Kalfsbiefstuk met romige saus
- Kalfstong
- Kip met amandelen
- Konijn
- Kruidig roergebakken kip
- Pasta carbonara
- Rookworst
- Tamme eend
- Thaise gerechten
- Tonijncarpaccio
- Tortellini
- Zeeduivel
Kaas:
- Beaufort
- Emmenthal
- Gruyère
- Hollandse gatenkaas
- Leidse
- Maroilles
Torrontes
- Ardenner ham met meloen
- kalfsentrecote met druiven
- Kip met ananas
- Kwartel met druiven
- Tong Picasso
Trebbiano
- Antipasti
- Dukkah
- Risotto met zeevruchten
Verdelho/gouveio
- Gerechten met salsa verde
- Tapas
- Zeevruchten
- Vis
Vermentino
- Gegrilde of gebakken aubergines
- Varkensvlees met kweepeer en mirte
Vernaccia
- Rogvleugel
- Radicchio of andere bittere of pittige slasoorten
- Ravioli met ricotta en spinazie
- Pesto
- Pasta cacio e pepe
- Pasta aglo, olio e peperoncino
- Gerecht met verse erwten
- Gerecht met ricotta, pijnboompitten, citroen
Viognier
- Blanquette de veau
- Bouillabaisse
- Cordon bleu
- Kruidige gamba’s
- Garnalencocktail
- Gebakken heilbot met kaassaus en knoflook
- Gebakken of gegrilde tonijn
- Gegratineerde tong
- Kabeljauw in tomatenkaassaus
- Kalfsoester, kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, etc. (naturel)
- Kalfslapjes
- Kip met kerrie
- Kip met salie
- Kruidig roergebakken kip
- Parelhoen
- Speenvarken
- Varkensrollade
- Zeebaars (gebakken)
- Zeebrasem in zoutkorst
- Zwaardvis
Kaas:
- Brillat-Savarin
- Cantal
- Emmenthal
- Gruyère
- Maroilles
- Saint Marcellin
Viura: zie macabeo
Weissburgunder (synoniem: Pinot blanc of Klevner)
- Avocado met garnalen of krab
- Garnalen
- Gebakken forel met amandelen
- Gebakken mosselen
- Paddestoelensalade
- Rundercarpaccio
- Uientaart
- Wiener schnitzel
Zinfandel
- Tong Picasso