Wijn en spijs combineren: witte loire

Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een witte loire uit…

 Anjou

  • Haring met zuring
  • Gegrilde kalfsrib
  • Kalfsoester met kappertjessaus
  • Kip met calvados
  • Rillettes
  • Snoek met witte boter

Cheverny (sauvignon blanc)

  • Aardappelschotel met ansjovis
  • Mosselcocktail
  • Snoekbaars met zuringsaus

  Kaas:

  • Selles-sur-cher

Côteaux de l’Aubance

  Kaas:

  • Selles-sur-cher

Côteaux du Layon-Villages (halfzoet)

  Kaas:

  • Munster

Fiefs vendeens

  • Krabcocktail
  • Petite friture

Gros plant du pays Nantais

  • Gegrilde kabeljauw
  • Pannetje paling met peterseliesalade

Haut-poitou (chardonnay)

  • Elft met zuring

Haut-poitou (sauvignon blanc)

  Kaas:

  • Kaasfondue

Menetou-Salon (sauvignon blanc)

  • Asperges
  • Avocado met vinaigrette
  • Gerookte zalm
  • Gravad lax
  • Palette au sauvignon
  • Rauwe oesters
  • Roodbaars in zeezout
  • Salade met geitenkaas
  • Snoekbaars met zuringsaus
  • Zalm met zuringsaus
  • Zalmsalade

  Kaas:

  • Cabecou
  • Crottin de Chavignol
  • Franse geitenkaas
  • Selles-sur-Cher
  • Valençay

Montlouis (sec)

  • Rillettes

Montlouis (demi sec)

  Kaas:

  • Geitenkaas (chevre frais)

Muscadet

  • Gevulde noordzeekrab
  • Schelpdieren, zoals in spaghetti alle vongole
  • Vispastei
  • Vrijwel alle witvis

Muscadet Côtes de Grand Lieu (sur lie)

  • Gebakken makreel
  • Tempura

Muscadet des Côteaux de la Loire

  • Bouillabaisse

Muscadet de Sevre et Maine

  • Gebakken makreel
  • Gebakken of gegratineerde schol
  • Japanse gerechten
  • Langoustine au cognac
  • Tapenade
  • Tempura

  Kaas:

  • Feta
  • Jonge Edammer

Muscadet de Sevre et Maine (sur lie)

  • Gravad lax
  • Plateau fruits de mer
  • Rauwe oesters
  • Sushi

Orleanais (chardonnay)

  • Asperges met ham, boter en ei

Pouilly-Fumé (sauvignon blanc)

  • Asperges
  • Gerookte zalm
  • Gravad lax
  • Roodbaars in zeezout
  • Snoekbaars met zuringsaus
  • Tarbot met kappertjessaus
  • Zalm met zuringsaus

  Kaas:

  • Crottin de Chavignol
  • Franse geitenkaas
  • Selles-sur-Cher

Quincy (sauvignon blanc)

  • Asperges
  • Girondijns schuitje
  • Rauwe oesters

  Kaas:

  • Valençay

Reuilly (sauvignon blanc)

  • Asperges
  • Zalm met zuringsaus

Sancerre (sauvignon blanc)

  • Asperges
  • Avocado met vinaigrette
  • Fruits de mer
  • Gerookte zalm
  • Gerookte zwijnenham
  • Gesauteerd kuiken op morilles
  • Groene bonen
  • Rauwe oesters
  • Roodbaars in zeezout
  • Salade met geitenkaas
  • Snoekbaars
  • Tongfilet
  • Zalm met zuringsaus
  • Zalmsalade
  • Zoetwaterkreeft/ Rivierkreeft

  Kaas:

  • Boursin
  • Cabecou
  • Crottin de Chavignol
  • Franse geitenkaas
  • Selles-sur-Cher
  • Valençay

Saumur

  • Aardappelschotel met ansjovis
  • Champignonsalade
  • Gerookte heilbot
  • Kalfsoester met kappertjessaus
  • Kip met calvados
  • Rillettes
  • Slakken

  Kaas:

  • Livarot

Saumur (sauvignon blanc)

  • Coquilles de poissons
  • Snoekbaars met witte boter
  • Tarbot met hollandse saus

Savennieres

  • Fruits de mer
  • Garnalensalade
  • Gerookte zalm
  • Kalfsvlees met girolles (oudere jaargangen)
  • Oesters (als de wijn knisperend jong is)
  • Riz de veau (oudere jaargangen)
  • Snoek
  • Varkensvlees met kweepeer
  • Zalm met beurre blanc
  • Zeekreeft a la Americaine

Touraine

  • Worstje a la crème

Touraine (chardonnay)

  Kaas:

  • Feta

Touraine (gamay)

  • Borsjtj
  • Champignonsalade
  • Gevulde kool

Touraine-mesland

  • Gebraden haan

Touraine (sauvignon blanc)

  • Asperges
  • Avocado met vinaigrette
  • Doperwten
  • Gelei van zalm met thee, citroen en dragon
  • Gesmoorde selderij
  • Kikkerbilletjes
  • Kuiken op riesling
  • Paprikasalade
  • Salade met geitenkaas
  • Slakken op zijn bourgondisch
  • Vichysoise

  Kaas:

  • Bleu d’Auvergne
  • Crottin de Chavignol
  • Franse geitenkaas
  • Selles-sur-Cher
  • Valençay

Touraine Azay-le-rideau

  • Gevulde karper

Valençay (sauvignon blanc)

  Kaas:

  • Valençay

Vouvray (sec)

  • Gerookte zalm
  • Kalfsoester met kappertjessaus
  • Kip met calvados
  • Snoek
  • Tarbot met beurre blanc
  • Varkensrillettes

  Kaas:

  • Brillat-Savarin
  • Camenbert
  • Comté
  • Gouds, pittig, ±12 maanden oud
  • Livarot
  • Sainte-Maure
  • Saint-Nectaire
  • Tome des Vosges

Vouvray (demi-sec)

  Kaas:

  • Comté
  • Fourme d’Ambert
  • Roblochon
  • Saint Marcelin
  • Saint-Nectaire
  • Salers
  • Tomme des Pyrenées
  • Zwitserse Gruyère

Vouvray (moelleux)

  Kaas:

  • Bleu d’Auvergne
  • Bleu de Bresse
  • Bleu des Causses
  • Valençay