Wijn en spijs combineren: witte bourgogne

Wijn en spijs combineren: witte bourgogne

Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een witte bourgogne uit…

Aligoté (druif)

  • Baars
  • Bouillon van verse kruiden met petits-gris de Namur
  • Cassolette van mosselen met spinazie
  • Gegrilde sardines
  • Gesauteerde kalfsnier au vin jaune
  • Jambon persillé
  • Kalkoenvlees met roquefort
  • Oesters (rauw)
  • Oesters à la Marennes
  • Paling – Gerookte
  • Potee
  • Slakken

  Kaas:

  • Fromage frais (jonge franse koemelkkaas)

Aloxe-Corton

  • Warme rosbief

Auxey-duresses

  • Gegrilde (zee)baars

Bâtard-Montrachet

  • Bresse-kip met langoustines
  • Girondijns schuitje
  • Soufflé nantua

Beaune

  • Champignons
  • Gebakken peterseliesalade

Beaune-Greves

  • Kabeljauw met verse morieljes en  asperges

Bourgogne

  • Blanquette de veau
  • Gebraden haan
  • Gevulde noordzeekrab
  • Kalfsbiefstuk
  • kalfsentrecote
  • Kalfshaas
  • Kalfsoester
  • Kippenragout
  • Koud gebraden varken
  • Rivierkreeftjes
  • Scampi
  • Varkensrib vleeswaren
  • Worstje a la crème
  • Zalm – Gebakken of gegrild
  • Zwezerik – Gebakken

  Kaas

Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits

  • Oesters met champagne

Bouzeron

  • Cassolette van mosselen met spinazie

Chablis

  • Caesar salade
  • Forel – Gebakken met amandelen
  • Gegrild worstje
  • Japans
  • Langoustines au cognac
  • Oesters – Rauwe
  • Oesters à la Marennes
  • Sashimi
  • Sushi

  Kaas:

  • Mozzarella

Chablis premier cru

  • Kreeft
  • Matelotte de l’Ill
  • Oesters – Gebakken
  • Tong – Gebakken of gegrild
  • Zeebarbeel met basilicum en dragon

  Kaas:

  • Epoisses

Chablis grand cru

  • Kreeft
  • Tarbot
  • Tong – Gebakken of gegrild
  • Tongfilet

Chassagne-Montrachet

  • Forel op amandelen
  • Ham met peterselie
  • Jakobsschelpen met waterkers en paprikaroom
  • Kalfsvlees Orloff
  • Kleine gegrilde mul
  • Moten gegrilde zalm

Chassagne-Montrachet (premier cru)

  • Tarbot

Chevalier-Montrachet

  • Gemeste jonge hoen demi-deuil
  • Tarbot met bladerdeeg

Corton-Charlemagne

  • Gebakken Noorse kreeft met kreeftenboter, zee-egel en Chinees bieslook
  • Kreeft
  • Tarbot met rijke saus

Côtes de Beaune

  • Groene bonen
  • Melklam (blanquette van …) en lavendel
  • Snoekbaars – Gebakken … en pijlinktvis

Macon

  • Marinade van kabeljauw en zalm met limoen en verse koriander

Macon-Lugny

  • Rode pepers (gegrild) in azijnsaus

Macon-Pierreclos

  • Gebakken eendelever arc-en-ciel

Macon-villages

  • Asperges met verse zalm
  • Bagel met cream cheese en gerookte zalm
  • Bouillon van pijlinktvis
  • Coquilles Saint-Jacques
  • Gemeste jonge hoen met zoutkorst
  • Gesmoorde kalfsfricandeau
  • Gevulde inktvis
  • Gevulde paprika
  • Kabeljauwwangetjes – Gebakken
  • Kip – Gebakken of gegrild
  • Kippenragout
  • Parmaham
  • Pochouse
  • Zeeduivel

  Kaas:

  • Epoisses
  • Fromage frais (jonge franse koemelkkaas)
  • Saint-Nectaire

Mercurey

  Kaas:

  • Reblochon

Meursault

  Kaas:

  • Beaufort
  • Brillat-Savarin

Meursault (premier cru)

  • Tarbot
  • Gerookte zalm met krab en kaviaar

Meursault-Charmes

  • Terrine van foie blond

Montagny

  • Gevulde karper
  • Kabeljauwwangetjes – gebakken
  • Kalfsbiefstuk
  • kalfsentrecote
  • Kalfsoester
  • Kalfsrib
  • Parmaham
  • Scampi
  • Zwezerik – Gebakken

  Kaas:

  • Brillat-Savarin

Monthelie

  • Gemarineerde zeebarbeelfilet met olijfolie en verse kruiden

Montrachet

  • Foie gras op brioches
  • Kreeft
  • Snoek – Lyonese balletjes
  • Tarbot met rijke saus
  • Wilde zalm

Nuits-Saint-Georges

  • Zonnevis met linzenroom en zwarte truffel

Pouilly-Fuisse

  • Andouillette
  • Fazant
  • Kabeljauwmarinade en zalm met limoen en verse koriander
  • Koude koolvis
  • Marinade van kabeljauw en zalm met limoen en verse koriander
  • Zeekreeft a la Americaine
  • Zwezerik – Gebakken

Pouilly-vinzelles

Puligny-Montrachet

  • Griet ‘Dieppoise’
  • Kreeft

Puligny-Montrachet (premier cru)

  • Gerookte zalm
  • Kikkerbillen met verse morieljes en tuinbonen
  • Kreeft
  • Tarbot

Rully

  • Asperges met verse zalm
  • Gebraden varken met salie
  • Gekookte ham met Nazareth-kaas
  • Kabeljauwwangetjes – Gebakken
  • Langoustines
  • Scampi

Saint-Aubin

Saint-Romain

  • Doperwten
  • Langoustines
  • Scampi

Saint-Veran

  • Bouillon van bonte kamschelpen met olijfolie, knoflook en salie
  • Kalfsoester, kalfsbiefstuk, kalfsentrecote, etc. (naturel)
  • Kalfsrib
  • Parmaham
  • Zwezerik – Gebakken

  Kaas:

  • Epoisses

Santenay

  • Kalfsbiefstuk met rode vruchtensaus
  • Kalfsnier, bijvoorbeeld met mosterdsaus
  • Patrijs

Sauvignon de St. Bris

  • Rauwe oesters

Savigny-les-beaune

  • Zeetong

Viré-Clesse

  • Asperges met verse zalm
  • Coquilles Saint-Jacques
  • Kabeljauwwangetjes – Gebakken
  • Kippenragout
  • Parmaham
  • Zwezerik – Gebakken

  Kaas:

  • Epoisses