Wijn en spijs combineren: vis

Wijn en spijs combineren: vis

Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…

Abalone

  • Côte de Beaune (wit)
  • Grüner Veltliner
  • Pinot grigio
  • Sauvignon blanc

Ansjovis

  • Gros Plant du Pays Nantais
  • Manzanilla
  • Muscadet
  • Rioja
  • Vinho Verde

Baars (NB: zeebaars heeft een eigen advies, zie onder bij de z)

  • Bourgogne (wit, chardonnay of Aligoté)
  • Fendant (Zwitserland)
  • Riesling (Elzas, mag grand cru zijn, Mosel-Saar-Ruwer)
  • Savoie (wit, zoals Abymes, Apremont, Crepy)

Baars (zeebaars) – Gegrild

  • Auxey-duresses (wit)
  • Bellet (wit)
  • Bergerac (droog wit)

Botervis

  • Côtes du Roussillon (wit)

Bouillabaisse

  • Bandol (wit)
  • Cassis (wit)
  • Côteaux d’Aix-en-Provence (wit)
  • Côtes de Provence (wit)
  • Côtes du Roussillon (wit)
  • Muscadet des Côteaux de la loire
  • Picpoul de Pinet
  • Somontano (wit)
  • Viognier (Californië, Zuid Frankrijk, etc.)

Bourride

  • Bordeaux (rose)
  • Côteaux d’Aix-en-Provence (rose)
  • Loire (rose)

Brasem – Gebakken in een zoutkorst

  • Albarino
  • Côtes du Luberon (wit)
  • Minervois (wit of rosé)
  • Rioja (wit)
  • Sicilië (wit)

Coquilles de poissons

  • Crozes-Hermitage (wit)
  • Saint-Aubin (wit)
  • Saumur (droog wit)

Dim sum

  • Pinot blanc, pinot bianco
  • Pinot grigio
  • Riesling (Duitsland, kabinett of spatlese)
  • Soave

Dorade (gegrild)

  • Chardonnay met lichte houtrijping
  • Fino (sherry)
  • Pinot gris / pinot grigio
  • Pinot noir (licht, zonder of lichte houtrijping)

Elft met zuring

  • Anjou (wit)
  • Graves (droog wit)
  • Loire (rosé)
  • Haut-Poitou (chardonnay)

Fish and chips

  • Vin de Pays des Côtes de Gascogne (wit)

Forel

  • Pinot blanc (Elzas)
  • Riesling (Mosel-Saar-Ruwer)

Forel au bleu

  • Chasselas (Elzas)
  • Fendant
  • Grüner Veltliner
  • Riesling (Elzas)

Forel op amandelen

  • Chablis
  • Chardonnay (weinig of geen houtrijping)
  • Chassagne-montrachet (wit)
  • Côtes du Roussillon
  • Klevner (Elzas)
  • Pinot blanc
  • Riesling (Rheingau of Rheinhessen, spatlese)
  • Weissburgunder

Forel – Gerookt

  • Pinot gris, pinot grigio
  • Tokay Pinot Gris

Fritto misto di pesce

  • Toscane (chardonnay)

Girondijns schuitje

  • Bâtard-Montrachet
  • Graves superieurs (wit)
  • Quincy

Gravad Lax

  • Champagne (rosé)
  • Menetou-Salon (wit)
  • Muscadet Sevre et Maine sur lie
  • Muscat (Elzas)
  • Pouilly-Fume
  • Riesling (Mosel-Saar-Ruwer, kabinett)
  • Riesling (Elzas)
  • Sancerre
  • Sauvignon blanc (Chili, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika)

Griet

  • Chardonnay (zonder houtrijping)
  • Pinot blanc
  • Sauvignon blanc

Griet ‘Dieppoise’

  • Côteaux du Languedoc (wit)
  • Graves (wit)
  • Puligny-montrachet

Haring – Zoute (zonder ui!)

  • Bourgogne Aligoté
  • Rully
  • Sauvignon blanc (Griekenland)
  • Sherry (fino of manzanilla)

Heek

  • Navarra (wit)
  • Pacherenc du Vic-Bilh
  • Sauvignon blanc
  • Tursan

Heilbot – Gebakken

  • Chardonnay (Australië, Chili, Spanje (Penedès, Somontano), Uruguay, Zuid Frankrijk)
  • Viognier

Heilbot – Gebakken met kaassaus en knoflook

  • Châteauneuf-du-Pape (wit)
  • Côtes de Provence (wit)
  • Saint-Joseph (wit)
  • Viognier (Californië, Zuid Frankrijk)

Heilbot – Gegrild

  • Chardonnay (Californië, Chili)
  • Rias Baixas

Heilbot – Gerookt

  • Chenin blanc/Steen (Zuid-Afrika)
  • Pinot grigio
  • Saumur
  • Sherry (fino)

Inktvis

  • Sauvignon blanc
  • Sauvignon-chardonnay (Zuid-Afrika)

Inktvisringen – Gefrituurd

  • Conca de Barbera (wit)
  • La Mancha (wit)
  • Penedès (wit)
  • Rioja (wit)
  • Sherry (fino)
  • Valdepenas (wit)

Kabeljauw

  • Beaune (rood)
  • Chablis
  • Corton-Charlemagne (wit)
  • Côtes de Provence (wit)
  • Graves (wit, grand cru)
  • Grüner Veltliner
  • Meursault (wit)
  • Pinot blanc
  • Riesling (kabinett, droge spatlese)
  • Soave

Kabeljauw a l’aioli

  • Côteaux d’Aix-en-Provence (rosé)
  • Bordeaux (rosé)
  • Haut-Poitou (rosé)

Kabeljauw – Gegrilde

  • Gros plant (bij Nantes)
  • Loire (rosé)
  • Côteaux d’Aix-en-Provence (rosé)

Kabeljauw – Gepureerde … met geroosterde kwartel

  • Piemonte (chardonnay)

Kabeljauw in tomatenkaassaus

  • Colombard-chardonnay (Australië, Zuid-Afrika)
  • Syrah (rose, Vin de Pays d’Oc)
  • Viognier (Zuid Frankrijk)

Kabeljauw met parmaham

  • Orvieto Classico
  • Pinot grigio
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi

Kabeljauwragout

  • Bandol (rosé)
  • Corbieres (rosé)
  • Haut-poitou (rosé)

Kabeljauwstoofpot

  • Entre-deux-mers
  • Picpoul de Pinot
  • Pinot blanc
  • Soave
  • Vin de Crete (wit)

Karper – Gevulde

  • Elzas (pinot)
  • Montagny
  • Touraine Azay-le-rideau (wit)

Kaviaar

  • Chablis
  • Champagne (brut)
  • Sauvignon blanc (Nieuw-Zeeland)
  • Sherry (fino, manzanilla)

Kibbeling

  • Côtes de Gascogne (wit)
  • Crémant d’Alsace
  • Pinot blanc
  • Sauvignon blanc (Chili, Nieuw-Zeeland)
  • Sylvaner

Koolvis

  • Gambellara
  • Vin de Pays des Côtes de Gascogne (wit)

Koolvis – Koude

  • Elzas (klevner)
  • Pouilly-fuisse
  • Chignin bergeron

Lamprei: zie bij prik

Lekkerbekjes

  • Edelzwicker
  • Gambellara
  • Muscadet
  • Pinot blanc
  • Vin de Pays des Côtes de Gascogne (wit)

Makreel – Gebakken

  • Bianco di Custoza
  • Bordeaux (wit)
  • Entre-deux-mers
  • Muscadet Côtes de Grand Lieu
  • Muscadet Sevre et Maine
  • Soave

Makreel – Gerookte

  • Buzet (wit)
  • Costieres de Nimes (wit)
  • Grauburgunder
  • Pinot gris, pinot grigio
  • Sherry (fino of manzanilla)
  • Tokay Pinot Gris
  • Vinho Verde

Matelote d’Ill

  • Chablis (premier cru)
  • Arbois (wit)
  • Elzas (riesling)

Mul – Kleine, gegrilde …

  • Bergerac
  • Chassagne-montrachet (wit)
  • Hermitage (wit)

Mul – Zie bij rode mul

Noordzeekrab – Gevulde

  • Bourgogne (wit)
  • Muscadet
  • Premieres Côtes de Bordeaux (wit)

Octopus – pulpo

  • Albariño
  • Zuid-Afrikaanse chenin blanc

Paella met vis

  • Cava (droog)
  • Conca de Barbera (wit)
  • Emporda-Costa Brava (wit)
  • Navarra (wit)
  • Penedès (wit)
  • Rueda

Paling – Gebakken

  • Bergerac (wit)
  • Côtes de Saint-Mont (wit)
  • Montravel
  • Sylvaner (Franken)

Paling – Gerookt

  • Bourgogne Aligoté
  • Gewürztraminer (Elzas)
  • Grauburgunder (Baden)
  • Pinot gris, pinot grigio
  • Sherry (fino)

Paling – Gestoofd

  • Pinot blanc, pinot bianco
  • Colombard-Chardonnay (Australië, Zuid-Afrika)

Paling – Pannetje … met peterseliesalade

  • Blaye (wit)
  • Corbieres (rosé)
  • Gros plant du pays Nantais

Petit Friture

  • Bearn (wit)
  • Beaujolais (wit)
  • Fiefs vendees (wit)

Pochouse

  • l’Etoile
  • Macon-villages
  • Meursault

Prik a la Bordelaise

  • Bergerac (rood)
  • Bordeaux (rose)
  • Douro
  • Fronsac
  • Graves (rood)
  • Saint-Emilion

Rode mul – Op de huid gebakken

  • Côtes de Provence (wit)
  • Orvieto Classico
  • Sauvignon blanc (o.a. Chili, Uruguay, Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
  • Tokai friulano
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi

Rode poon

  • Picpoul de Pinet
  • Pinot blanc
  • Pinot noir
  • Riesling (Elzas)
  • Somontano (rose)
  • Vin de Pays d’Oc (rosé)

Rogvleugel – Gebakken

  • Bourgogne (wit)
  • Chardonnay (Australië, Chili)
  • Grauburgunder (Baden)

Roodbaars (gebakken)

  • Bordeaux (rosé)
  • Mercurey (rood)
  • Sancerre (wit)

Roodbaars in zeezout

  • Menetou-Salon
  • Pouilly-Fumé
  • Sancerre (wit)
  • Sauvignon blanc (Chili, Nieuw-Zeeland)

Rouille Setoise

  • Clairette du Languedoc
  • Côtes du Roussillon (rosé)
  • Loire (rosé)

Sardines – Gegrild

  • Bourgogne Aligoté
  • Clairette de Bellegarde
  • Jurancon (droog wit)
  • Muscadet
  • Soave
  • Vinho Verde

Sardines – Rauw / tapas

  • Albariño
  • Cava (niet te zuur)
  • Rosé
  • Sherry, bijna alle soorten kunnen (amontillado, fino of manzanilla)
  • Verdejo

Sashimi

  • Chablis
  • Chardonnay (fris, uit o.a. Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika)
  • Riesling (halfdroog, Nahe, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen)

Schelvis

  • Albarino
  • Bergerac (wit)
  • Bordeaux (wit)
  • Chardonnay (Californië, Nieuw-Zeeland)
  • Côtes de Duras (wit)
  • Entre-deux-mers
  • Conca de Barbera (wit)
  • Marsanne
  • Meursault
  • Penedès (wit)
  • Pinot blanc
  • Rueda
  • Soave

Schol – Gebakken of gegratineerd

  • Chardonnay (zonder houtrijping)
  • Gambellara
  • Muscadet Sevre et Maine
  • Pinot blanc
  • Vin de Pays des Côtes de Gascogne (wit)

Schol – Pasta met courgettes, tomaat en gebakken

  • Greco di Tufo

Slibtong/ sliptong – is een ondermaatse tong, dus kijk bij Tong

Snoek

  • Chardonnay
  • Pinot blanc

Snoekbaars met witte boter

  • Anjou (wit)
  • Bourgogne (wit)
  • Chardonnay (Argentinië, Australië, Chili, Zuid Frankrijk)
  • Chenin blanc (Californië, Zuid-Afrika)
  • Muscadet
  • Saumur (wit)
  • Saint-Joseph (wit)
  • Savennieres
  • Vouvray

Snoek- Lyonese balletjes

  • Montrachet
  • Pouilly-vinzelles
  • Beaujolais-villages (rood)

Sole meunière, kijk bij Tong (gebakken)

Soufflé Nantua

  • Bâtard-Montrachet
  • Crozes-hermitage (wit)
  • Bergerac (droog wit)

Sprot (gebakken)

  • Chardonnay (Bourgogne, Macon, Australië, etc.)
  • Côtes du Blanc (wit)

Sprot (gerookt)

  • Eenvoudige Chablis
  • Eenvoudiger bubbelwijnen (zoals eenvoudige prosecco)

Stokvis

  • Côtes de Saint-Mont (wit)
  • Vin de Pays des Côtes de Gascogne (wit)
  • Vinho Verde

Sushi

  • Chablis
  • Champagne (en andere droge mousserende wijnen)
  • Muscadet Sevre et Maine sur lie
  • Riesling (Mosel-Saar-Ruwer, Rheingau, kabinett)
  • Sherry (fino of manzanilla)

Tarbot – Gegrild of gebakken

  • Beaune (wit)
  • Chablis (premier cru of grand cru)
  • Chardonnay (top uit o.a. Australië, Californië, Chili, Nieuw-Zeeland, Spanje, Zuid-Afrika)
  • Chassagne-Montrachet (wit)
  • Meursault (wit)
  • Pouilly-Fuisse
  • Puligny-Montrachet

Tarbot – Gestoomd

  • Colombard-chardonnay (Australië, Zuid-Afrika)
  • Fume blanc (Californië)
  • Riesling (Elzas)
  • Soave Classico

Tarbot – Filet van … gekookt in een korst van zeezout

  • Franciacorta (wit)

Tarbot met bladerdeeg

  • Chevalier-montrachet
  • Crozes-hermitage (wit)

Tarbot met hollandaise saus

  • Graves (wit)
  • Hermitage (wit)
  • Saumur (wit)

Tong – Gebakken of gegrild

  • Chablis (premier cru of grand cru)
  • Chardonnay (hoge kwaliteit uit o.a. Australië, Californië, Chili, Nieuw-Zeeland, Spanje, Zuid-Afrika)
  • Côtes du Rhône (wit, hoge kwaliteit)
  • Meursault
  • Pouilly-Fume
  • Puligny-Montrachet
  • Saint-Veran
  • Sancerre (wit)

Tong – gepaneerd in boter gebakken

  • Elzas (riesling)
  • Entre-deux-mers
  • Meursault (wit)

Tongfilet

  • Chablis (grand cru)
  • Graves (wit)
  • Sancerre (wit)

Tong – Gegrilde … met garganelli en broccolisaus

  • Alto Adige (pinot nero)

Tong Picasso

  • Graves superieur (halfzoet)
  • Muscat (Elzas)
  • Torrontes
  • Zinfandel (wit!)

Tongschar, zie Schol

Tonijn – Gebakken of gegrild

  • Chardonnay (stevig uit o.a. Argentinië, Australië, Californië, Chili)
  • Pinot noir (Elzas)
  • Spätburgunder (Baden)
  • Viognier

Tonijn – Baskische

  • Gaillac (wit)
  • Graves (wit)
  • Pacherenc de vic-bilh

Tonijn – Carpaccio

  • Grauburgunder (Baden)
  • Pinot gris, pinot grigio
  • Tokay Pinot Gris (droog)
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi

Tonijn – Geschroeide … met een salade van artisjok en appel

  • Falanghino (Campanie, wit)

Tonijn – Rode … met uien

  • Côteaux d’Aix (wit)
  • Côteaux du Languedoc (wit)
  • Côtes de Duras (sauvignon)

Wijting – Driftige

  • Elzas (gutedel)
  • Entre-deux-mers
  • Seyssel

Zalm – Carpaccio

  • Chardonnay (licht, zonder houtrijping)
  • Sauvignon blanc (stevig)
  • Sauvignon-chardonnay (Zuid-Afrika)

Zalm – Gebakken of gegrild

  • Bourgogne (wit)
  • Chardonnay (zonder houtrijping, uit o.a. Chili, Uruguay, Zuid Frankrijk)
  • Macon-Villages
  • Viré-Clesse

Zalm – Geconfijte

  • Alto Adige (chardonnay)

Zalm – Gerookte

  • Bordeaux (droge sauvignon)
  • Champagne (top)
  • Grauburgunder
  • Kerner (Duitsland)
  • Menetou-Salon (wit)
  • Meursault (premier cru)
  • Pinot gris, pinot grigio
  • Pouilly-fume
  • Puligny-montrachet (premier cru)
  • Riesling (Elzas of spatlese uit Pfalz)
  • Sancerre
  • Sauvignon blanc (Nieuw-Zeeland)
  • Savennieres
  • Tokay Pinot Gris
  • Vouvray (droog)

Zalm -Koulibiak

  • Graves (wit)
  • Loire (rosé)
  • Pouilly-vinzelles

Zalm met zuringsaus

  • Menetou-Salon (wit)
  • Pouilly-Fume
  • Reuilly
  • Sancerre
  • Sauvignon blanc (uit o.a. Chili, Nieuw-Zeeland, Uruguay, Zuid-Afrika)

Zalm – Moten gegrilde

  • Cahors
  • Chassagne-montrachet (wit)
  • Côtes du Rhône (rosé)

Zalmeitjes

  • Haut-poitou (rosé)
  • Graves (rood)
  • Côtes du Rhône (rood)

Zeebaars – Gebakken, basic bereiding

  • Bourgogne (rood)
  • Condrieu
  • Loire (rood)
  • Pinot bianco / weissburgunder
  • Pinot grigio (Friuli)
  • Viognier

Zeebaars – Gebakken, frisse tonen (citroengras, limoen, etc.)

  • Riesling (Australië of Nieuw-Zeeland)

Zeebaars – Gegrild, uit de oven of eerst gerookt daarna gestoomd

  • Pinot bianco / weissburgunder
  • Pinot grigio (ook ramato)
  • Müller Thurgau
  • Grüner Veltliner

Zeebarbeel met aardappelgnocchi en kersentomaat

  • Friuli (pinot grigio)

Zeebarbeel met aardpeer uit de oven

  • Tokai fruilano

Zeebrasem

Zie bij Dorade (al is dorade ‘een’ zeebrasem en zijn er ook andere)

Zeeduivel

  • Bandol (rosé)
  • Chardonnay (Californië, Nieuw-Zeeland, Oregon)
  • Châteauneuf-du-pape (wit)
  • Macon-villages
  • Merlot (Chili)
  • Pinot noir (Oregon)

Zeeduivel – Geroosterd

  • Gewürztraminer
  • Tokay Pinot Gris

Zeeduivel – Gestoofde

  • Friuli (riesling)

Zeeduivel met rode pepersaus en zwarte tagliolini

  • Alto Adige (pinot nero)

Zeewolf

  • Chardonnay (Argentinië, Australië, Californië, Chili)
  • Semillon (Australië)

Zonnevis – Geroosterde filet

  • Chardonnay (stevig)

Zonnevis – Gebakken filet

  • Chardonnay (wat lichter)

Zwaardvis

  • Chardonnay (stevig)
  • Rias Baixas
  • Viognier