Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…
Abalone
- Côte de Beaune (wit)
- Grüner Veltliner
- Pinot grigio
- Sauvignon blanc
Ansjovis
- Gros Plant du Pays Nantais
- Manzanilla
- Muscadet
- Rioja
- Vinho Verde
Baars (NB: zeebaars heeft een eigen advies, zie onder bij de z)
- Bourgogne (wit, chardonnay of Aligoté)
- Fendant (Zwitserland)
- Riesling (Elzas, mag grand cru zijn, Mosel-Saar-Ruwer)
- Savoie (wit, zoals Abymes, Apremont, Crepy)
Baars (zeebaars) – Gegrild
- Auxey-duresses (wit)
- Bellet (wit)
- Bergerac (droog wit)
Botervis
- Côtes du Roussillon (wit)
Bouillabaisse
- Bandol (wit)
- Cassis (wit)
- Côteaux d’Aix-en-Provence (wit)
- Côtes de Provence (wit)
- Côtes du Roussillon (wit)
- Muscadet des Côteaux de la loire
- Picpoul de Pinet
- Somontano (wit)
- Viognier (Californië, Zuid Frankrijk, etc.)
Bourride
- Bordeaux (rose)
- Côteaux d’Aix-en-Provence (rose)
- Loire (rose)
Brasem – Gebakken in een zoutkorst
- Albarino
- Côtes du Luberon (wit)
- Minervois (wit of rosé)
- Rioja (wit)
- Sicilië (wit)
Coquilles de poissons
- Crozes-Hermitage (wit)
- Saint-Aubin (wit)
- Saumur (droog wit)
Dim sum
- Pinot blanc, pinot bianco
- Pinot grigio
- Riesling (Duitsland, kabinett of spatlese)
- Soave
Dorade (gegrild)
- Chardonnay met lichte houtrijping
- Fino (sherry)
- Pinot gris / pinot grigio
- Pinot noir (licht, zonder of lichte houtrijping)
Elft met zuring
- Anjou (wit)
- Graves (droog wit)
- Loire (rosé)
- Haut-Poitou (chardonnay)
Fish and chips
- Vin de Pays des Côtes de Gascogne (wit)
Forel
- Pinot blanc (Elzas)
- Riesling (Mosel-Saar-Ruwer)
Forel au bleu
- Chasselas (Elzas)
- Fendant
- Grüner Veltliner
- Riesling (Elzas)
Forel op amandelen
- Chablis
- Chardonnay (weinig of geen houtrijping)
- Chassagne-montrachet (wit)
- Côtes du Roussillon
- Klevner (Elzas)
- Pinot blanc
- Riesling (Rheingau of Rheinhessen, spatlese)
- Weissburgunder
Forel – Gerookt
- Pinot gris, pinot grigio
- Tokay Pinot Gris
Fritto misto di pesce
- Toscane (chardonnay)
Girondijns schuitje
- Bâtard-Montrachet
- Graves superieurs (wit)
- Quincy
Gravad Lax
- Champagne (rosé)
- Menetou-Salon (wit)
- Muscadet Sevre et Maine sur lie
- Muscat (Elzas)
- Pouilly-Fume
- Riesling (Mosel-Saar-Ruwer, kabinett)
- Riesling (Elzas)
- Sancerre
- Sauvignon blanc (Chili, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika)
Griet
- Chardonnay (zonder houtrijping)
- Pinot blanc
- Sauvignon blanc
Griet ‘Dieppoise’
- Côteaux du Languedoc (wit)
- Graves (wit)
- Puligny-montrachet
Haring – Zoute (zonder ui!)
- Bourgogne Aligoté
- Rully
- Sauvignon blanc (Griekenland)
- Sherry (fino of manzanilla)
Heek
- Navarra (wit)
- Pacherenc du Vic-Bilh
- Sauvignon blanc
- Tursan
Heilbot – Gebakken
- Chardonnay (Australië, Chili, Spanje (Penedès, Somontano), Uruguay, Zuid Frankrijk)
- Viognier
Heilbot – Gebakken met kaassaus en knoflook
- Châteauneuf-du-Pape (wit)
- Côtes de Provence (wit)
- Saint-Joseph (wit)
- Viognier (Californië, Zuid Frankrijk)
Heilbot – Gegrild
- Chardonnay (Californië, Chili)
- Rias Baixas
Heilbot – Gerookt
- Chenin blanc/Steen (Zuid-Afrika)
- Pinot grigio
- Saumur
- Sherry (fino)
Inktvis
- Sauvignon blanc
- Sauvignon-chardonnay (Zuid-Afrika)
Inktvisringen – Gefrituurd
- Conca de Barbera (wit)
- La Mancha (wit)
- Penedès (wit)
- Rioja (wit)
- Sherry (fino)
- Valdepenas (wit)
Kabeljauw
- Beaune (rood)
- Chablis
- Corton-Charlemagne (wit)
- Côtes de Provence (wit)
- Graves (wit, grand cru)
- Grüner Veltliner
- Meursault (wit)
- Pinot blanc
- Riesling (kabinett, droge spatlese)
- Soave
Kabeljauw a l’aioli
- Côteaux d’Aix-en-Provence (rosé)
- Bordeaux (rosé)
- Haut-Poitou (rosé)
Kabeljauw – Gegrilde
- Gros plant (bij Nantes)
- Loire (rosé)
- Côteaux d’Aix-en-Provence (rosé)
Kabeljauw – Gepureerde … met geroosterde kwartel
- Piemonte (chardonnay)
Kabeljauw in tomatenkaassaus
- Colombard-chardonnay (Australië, Zuid-Afrika)
- Syrah (rose, Vin de Pays d’Oc)
- Viognier (Zuid Frankrijk)
Kabeljauw met parmaham
- Orvieto Classico
- Pinot grigio
- Verdicchio dei Castelli di Jesi
Kabeljauwragout
- Bandol (rosé)
- Corbieres (rosé)
- Haut-poitou (rosé)
Kabeljauwstoofpot
- Entre-deux-mers
- Picpoul de Pinot
- Pinot blanc
- Soave
- Vin de Crete (wit)
Karper – Gevulde
- Elzas (pinot)
- Montagny
- Touraine Azay-le-rideau (wit)
Kaviaar
- Chablis
- Champagne (brut)
- Sauvignon blanc (Nieuw-Zeeland)
- Sherry (fino, manzanilla)
Kibbeling
- Côtes de Gascogne (wit)
- Crémant d’Alsace
- Pinot blanc
- Sauvignon blanc (Chili, Nieuw-Zeeland)
- Sylvaner
Koolvis
- Gambellara
- Vin de Pays des Côtes de Gascogne (wit)
Koolvis – Koude
- Elzas (klevner)
- Pouilly-fuisse
- Chignin bergeron
Lamprei: zie bij prik
Lekkerbekjes
- Edelzwicker
- Gambellara
- Muscadet
- Pinot blanc
- Vin de Pays des Côtes de Gascogne (wit)
Makreel – Gebakken
- Bianco di Custoza
- Bordeaux (wit)
- Entre-deux-mers
- Muscadet Côtes de Grand Lieu
- Muscadet Sevre et Maine
- Soave
Makreel – Gerookte
- Buzet (wit)
- Costieres de Nimes (wit)
- Grauburgunder
- Pinot gris, pinot grigio
- Sherry (fino of manzanilla)
- Tokay Pinot Gris
- Vinho Verde
Matelote d’Ill
- Chablis (premier cru)
- Arbois (wit)
- Elzas (riesling)
Mul – Kleine, gegrilde …
- Bergerac
- Chassagne-montrachet (wit)
- Hermitage (wit)
Mul – Zie bij rode mul
Noordzeekrab – Gevulde
- Bourgogne (wit)
- Muscadet
- Premieres Côtes de Bordeaux (wit)
Octopus – pulpo
- Albariño
- Zuid-Afrikaanse chenin blanc
Paella met vis
- Cava (droog)
- Conca de Barbera (wit)
- Emporda-Costa Brava (wit)
- Navarra (wit)
- Penedès (wit)
- Rueda
Paling – Gebakken
- Bergerac (wit)
- Côtes de Saint-Mont (wit)
- Montravel
- Sylvaner (Franken)
Paling – Gerookt
- Bourgogne Aligoté
- Gewürztraminer (Elzas)
- Grauburgunder (Baden)
- Pinot gris, pinot grigio
- Sherry (fino)
Paling – Gestoofd
- Pinot blanc, pinot bianco
- Colombard-Chardonnay (Australië, Zuid-Afrika)
Paling – Pannetje … met peterseliesalade
- Blaye (wit)
- Corbieres (rosé)
- Gros plant du pays Nantais
Petit Friture
- Bearn (wit)
- Beaujolais (wit)
- Fiefs vendees (wit)
Pochouse
- l’Etoile
- Macon-villages
- Meursault
Prik a la Bordelaise
- Bergerac (rood)
- Bordeaux (rose)
- Douro
- Fronsac
- Graves (rood)
- Saint-Emilion
Rode mul – Op de huid gebakken
- Côtes de Provence (wit)
- Orvieto Classico
- Sauvignon blanc (o.a. Chili, Uruguay, Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
- Tokai friulano
- Verdicchio dei Castelli di Jesi
Rode poon
- Picpoul de Pinet
- Pinot blanc
- Pinot noir
- Riesling (Elzas)
- Somontano (rose)
- Vin de Pays d’Oc (rosé)
Rogvleugel – Gebakken
- Bourgogne (wit)
- Chardonnay (Australië, Chili)
- Grauburgunder (Baden)
Roodbaars (gebakken)
- Bordeaux (rosé)
- Mercurey (rood)
- Sancerre (wit)
Roodbaars in zeezout
- Menetou-Salon
- Pouilly-Fumé
- Sancerre (wit)
- Sauvignon blanc (Chili, Nieuw-Zeeland)
Rouille Setoise
- Clairette du Languedoc
- Côtes du Roussillon (rosé)
- Loire (rosé)
Sardines – Gegrild
- Bourgogne Aligoté
- Clairette de Bellegarde
- Jurancon (droog wit)
- Muscadet
- Soave
- Vinho Verde
Sardines – Rauw / tapas
- Albariño
- Cava (niet te zuur)
- Rosé
- Sherry, bijna alle soorten kunnen (amontillado, fino of manzanilla)
- Verdejo
Sashimi
- Chablis
- Chardonnay (fris, uit o.a. Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika)
- Riesling (halfdroog, Nahe, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen)
Schelvis
- Albarino
- Bergerac (wit)
- Bordeaux (wit)
- Chardonnay (Californië, Nieuw-Zeeland)
- Côtes de Duras (wit)
- Entre-deux-mers
- Conca de Barbera (wit)
- Marsanne
- Meursault
- Penedès (wit)
- Pinot blanc
- Rueda
- Soave
Schol – Gebakken of gegratineerd
- Chardonnay (zonder houtrijping)
- Gambellara
- Muscadet Sevre et Maine
- Pinot blanc
- Vin de Pays des Côtes de Gascogne (wit)
Schol – Pasta met courgettes, tomaat en gebakken
- Greco di Tufo
Slibtong/ sliptong – is een ondermaatse tong, dus kijk bij Tong
Snoek
- Chardonnay
- Pinot blanc
Snoekbaars met witte boter
- Anjou (wit)
- Bourgogne (wit)
- Chardonnay (Argentinië, Australië, Chili, Zuid Frankrijk)
- Chenin blanc (Californië, Zuid-Afrika)
- Muscadet
- Saumur (wit)
- Saint-Joseph (wit)
- Savennieres
- Vouvray
Snoek- Lyonese balletjes
- Montrachet
- Pouilly-vinzelles
- Beaujolais-villages (rood)
Sole meunière, kijk bij Tong (gebakken)
Soufflé Nantua
- Bâtard-Montrachet
- Crozes-hermitage (wit)
- Bergerac (droog wit)
Sprot (gebakken)
- Chardonnay (Bourgogne, Macon, Australië, etc.)
- Côtes du Blanc (wit)
Sprot (gerookt)
- Eenvoudige Chablis
- Eenvoudiger bubbelwijnen (zoals eenvoudige prosecco)
Stokvis
- Côtes de Saint-Mont (wit)
- Vin de Pays des Côtes de Gascogne (wit)
- Vinho Verde
Sushi
- Chablis
- Champagne (en andere droge mousserende wijnen)
- Muscadet Sevre et Maine sur lie
- Riesling (Mosel-Saar-Ruwer, Rheingau, kabinett)
- Sherry (fino of manzanilla)
Tarbot – Gegrild of gebakken
- Beaune (wit)
- Chablis (premier cru of grand cru)
- Chardonnay (top uit o.a. Australië, Californië, Chili, Nieuw-Zeeland, Spanje, Zuid-Afrika)
- Chassagne-Montrachet (wit)
- Meursault (wit)
- Pouilly-Fuisse
- Puligny-Montrachet
Tarbot – Gestoomd
- Colombard-chardonnay (Australië, Zuid-Afrika)
- Fume blanc (Californië)
- Riesling (Elzas)
- Soave Classico
Tarbot – Filet van … gekookt in een korst van zeezout
- Franciacorta (wit)
Tarbot met bladerdeeg
- Chevalier-montrachet
- Crozes-hermitage (wit)
Tarbot met hollandaise saus
- Graves (wit)
- Hermitage (wit)
- Saumur (wit)
Tong – Gebakken of gegrild
- Chablis (premier cru of grand cru)
- Chardonnay (hoge kwaliteit uit o.a. Australië, Californië, Chili, Nieuw-Zeeland, Spanje, Zuid-Afrika)
- Côtes du Rhône (wit, hoge kwaliteit)
- Meursault
- Pouilly-Fume
- Puligny-Montrachet
- Saint-Veran
- Sancerre (wit)
Tong – gepaneerd in boter gebakken
- Elzas (riesling)
- Entre-deux-mers
- Meursault (wit)
Tongfilet
- Chablis (grand cru)
- Graves (wit)
- Sancerre (wit)
Tong – Gegrilde … met garganelli en broccolisaus
- Alto Adige (pinot nero)
Tong Picasso
- Graves superieur (halfzoet)
- Muscat (Elzas)
- Torrontes
- Zinfandel (wit!)
Tongschar, zie Schol
Tonijn – Gebakken of gegrild
- Chardonnay (stevig uit o.a. Argentinië, Australië, Californië, Chili)
- Pinot noir (Elzas)
- Spätburgunder (Baden)
- Viognier
Tonijn – Baskische
- Gaillac (wit)
- Graves (wit)
- Pacherenc de vic-bilh
Tonijn – Carpaccio
- Grauburgunder (Baden)
- Pinot gris, pinot grigio
- Tokay Pinot Gris (droog)
- Verdicchio dei Castelli di Jesi
Tonijn – Geschroeide … met een salade van artisjok en appel
- Falanghino (Campanie, wit)
Tonijn – Rode … met uien
- Côteaux d’Aix (wit)
- Côteaux du Languedoc (wit)
- Côtes de Duras (sauvignon)
Wijting – Driftige
- Elzas (gutedel)
- Entre-deux-mers
- Seyssel
Zalm – Carpaccio
- Chardonnay (licht, zonder houtrijping)
- Sauvignon blanc (stevig)
- Sauvignon-chardonnay (Zuid-Afrika)
Zalm – Gebakken of gegrild
- Bourgogne (wit)
- Chardonnay (zonder houtrijping, uit o.a. Chili, Uruguay, Zuid Frankrijk)
- Macon-Villages
- Viré-Clesse
Zalm – Geconfijte
- Alto Adige (chardonnay)
Zalm – Gerookte
- Bordeaux (droge sauvignon)
- Champagne (top)
- Grauburgunder
- Kerner (Duitsland)
- Menetou-Salon (wit)
- Meursault (premier cru)
- Pinot gris, pinot grigio
- Pouilly-fume
- Puligny-montrachet (premier cru)
- Riesling (Elzas of spatlese uit Pfalz)
- Sancerre
- Sauvignon blanc (Nieuw-Zeeland)
- Savennieres
- Tokay Pinot Gris
- Vouvray (droog)
Zalm -Koulibiak
- Graves (wit)
- Loire (rosé)
- Pouilly-vinzelles
Zalm met zuringsaus
- Menetou-Salon (wit)
- Pouilly-Fume
- Reuilly
- Sancerre
- Sauvignon blanc (uit o.a. Chili, Nieuw-Zeeland, Uruguay, Zuid-Afrika)
Zalm – Moten gegrilde
- Cahors
- Chassagne-montrachet (wit)
- Côtes du Rhône (rosé)
Zalmeitjes
- Haut-poitou (rosé)
- Graves (rood)
- Côtes du Rhône (rood)
Zeebaars – Gebakken, basic bereiding
- Bourgogne (rood)
- Condrieu
- Loire (rood)
- Pinot bianco / weissburgunder
- Pinot grigio (Friuli)
- Viognier
Zeebaars – Gebakken, frisse tonen (citroengras, limoen, etc.)
- Riesling (Australië of Nieuw-Zeeland)
Zeebaars – Gegrild, uit de oven of eerst gerookt daarna gestoomd
- Pinot bianco / weissburgunder
- Pinot grigio (ook ramato)
- Müller Thurgau
- Grüner Veltliner
Zeebarbeel met aardappelgnocchi en kersentomaat
- Friuli (pinot grigio)
Zeebarbeel met aardpeer uit de oven
- Tokai fruilano
Zeebrasem
Zie bij Dorade (al is dorade ‘een’ zeebrasem en zijn er ook andere)
Zeeduivel
- Bandol (rosé)
- Chardonnay (Californië, Nieuw-Zeeland, Oregon)
- Châteauneuf-du-pape (wit)
- Macon-villages
- Merlot (Chili)
- Pinot noir (Oregon)
Zeeduivel – Geroosterd
- Gewürztraminer
- Tokay Pinot Gris
Zeeduivel – Gestoofde
- Friuli (riesling)
Zeeduivel met rode pepersaus en zwarte tagliolini
- Alto Adige (pinot nero)
Zeewolf
- Chardonnay (Argentinië, Australië, Californië, Chili)
- Semillon (Australië)
Zonnevis – Geroosterde filet
- Chardonnay (stevig)
Zonnevis – Gebakken filet
- Chardonnay (wat lichter)
Zwaardvis
- Chardonnay (stevig)
- Rias Baixas
- Viognier