Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…
Beef Wellington
- Bergerac (rood)
- Bourgogne (rood)
- Canon-Fronsac
- Côtes de Castillon
- Côtes de Franc
- Lalande-de-Pomerol
- Merlot (Argentinië, Chili, Italië (Alto Adige,Collio, Grave del Friuli, Isonzo), Spanje (Costers del Segre, Navarra, Penedès), VS (Californië, Washington), Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
- Montagne-Saint-Emilion
- Pinot noir
- Pomerol
- Saint-Emilion
- Sainte-Foy Bordeaux
Biefstuk – Gebakken, gegrild, geroosterd
- Bordeaux (rood)
- Cabernet sauvignon (hoge kwaliteit)
- Graves (rood)
- Haut-Medoc
- Listrac-Medoc
- Margaux
- Medoc
- Moulis
- Pauillac
- Pessac-Leognan
- Premieres Côtes de Bordeaux
- Saint-Estephe
- Saint-Julien
Biefstuk – Duitse
- Cabernet-shiraz (Australië)
- Côtes de Saint-Mont
- Spätburgunder (Baden)
Biefstuk tartaar – Gebakken
- Eenvoudige rode wijn, zoals:
- Bordeaux (rood)
- Cabernet sauvignon (Argentinië, Bulgarije, Chili, Zuid Frankrijk)
- Côteaux du Languedoc (rood)
- Côteaux du Tricastin (rood)
- Côtes du Rhône (rood)
- Côtes du Ventoux (rood)
- Valdepenas
- Valpolicella
Boeuf bourguignon
- Bourgogne (rood)
- Côtes du Marmandais (rood)
- Pinot noir (Chili, Californië, Duitsland, Oregon, Roemenie, Zuid-Afrika)
- Rully (rood)
- Saumur (rood)
- Spätburgunder (Baden)
- Vin de Pays de l’Ille de Beuate (pinot noir)
Boeuf Stroganoff
- Bandol (rose)
- Barbera (Piemonte)
- Beaujolais (cru’s als Brouilly, Chenas, Julienas, etc.)
- Bourgueil
- Bullas (rose)
- Côtes de Provence (rose)
- Macon Superieur (rood)
- Navarra (rose)
- Saint-Nicolas-de-Bourgueil
- Saumur-Champigny
- Tavel
Bundnerfleisch
- Beaujolais
- Bourgogne Passetoutsgrains
- Chiroubles
- Dole (Zwitserland)
- Touraine (gamay)
Carpaccio
- Barbera (Piemonte)
- Bardolino
- Touraine (gamay)
- Grüner Veltliner
- Lagrein
- Marzemino
- Pinot blanc, pinot bianco
- Pinot grigio
- Prosecco
- Rose (mousserend uit Champagne, Californië, Touraine)
- Sauvignon blanc (Chili)
- Weissburgunder
Châteaubriand
- Côteaux du tricastin
- Elzas (pinot)
- Margaux
Châteaubriand met bearnaisesaus
- Cabernet sauvignon (top uit o.a. Californië, Chili, Italië, Spanje)
- Bordeaux (rode cru classes, zoals Pauillac, Saint-Estephe, e.d.)
Chili con carne
- Carinena
- Corbieres
- Côtes du Rhône villages
- Faugeres
- Gigondas
- Jumilla
- Malbec (Argentinië)
- Minervois
- Montepulciano d’Abruzzo
- Saint-Chinian
- Tannat (Uruguay)
- Tinta Barocca (Zuid-Afrika)
Corned Beef
- Bardolino
- Beaujolais
- Beaujolais villages
- Rose (droog)
- Touraine (gamay)
Entrecote – Gebakken, gegrild
- Bordeaux (rood)
- Cabernet sauvignon
- Cabernet-merlot
- Lalande-de-Pomerol
- Malbec (Argentinië)
- Pomerol
- Saint-Emilion en satellieten
Entrecote bordelaise
- Côtes du Roussillon-villages
- Saint-Joseph (rood)
- Saint-Julien
Fondue bourguignonne
- Beaujolais
- Beaujolais villages
- Bordeaux (rood)
- Bourgogne (rose)
- Cabernet sauvignon (Argentinië, Chili, Uruguay)
- Côtes du Ventoux (rood)
- La Mancha (rood, jong)
- Macon Superieur (rood)
- Navarra (rood, jong)
- Valdepenas (rood, jong)
Gardiane
- Costieres de Nîmes (rood)
- Côtes du Luberon (rood)
- Côtes du Rhône (rood)
- Lirac (rood)
Gehaktballen
- Corbieres
- Côteaux du Tricastin
- Côtes du Rhône
- Côtes du Roussillon
- Côtes du Ventoux
- Minervois
Gesmoord rundvlees
- Arbois (rood)
- Buzet (rood)
- Côtes du vivarais (rood)
Goulash
- Blaufränkisch (Oostenrijk)
- Bourgueil (stevig type)
- Cabernet franc (Chili, Argentinië)
- Cahors
- Kékfrankos (Hongarije)
- Merlot (Bulgarije)
- Pinotage (Zuid-Afrika)
Hachee
- Bairrada
- Dao
- Côtes de Saint-Mont
- Montepulciano d’Abruzzo
- Tannat (Uruguay)
- Valdepenas (crianza)
Koude rosbief
- Beaune (rood)
- Cahors
- Madiran
Ossenhaas – Zie bij biefstuk
Ossenstaart
- Lalande-de-Pomerol
- Merlot (Argentinië, Chili, Uruguay, Zuid Frankrijk)
- Montagne-Saint-Emilion
Ossenstaart met mierikswortelroom
- Morgon
Ossentong
- Beaujolais
- Bonarda(-cabernet) (Argentinië)
- Côtes du Roussillon villages
- Pinot noir (Elzas)
- Saint-Chinian
Pot-au-feu
- Anjou (rood)
- Beaujolais (rood, zoals Julienas, Morgon, e.d.)
- Bordeaux (rood)
- Bourgogne (rood)
- La Mancha (crianza, (gran) reserva)
- Malbec (Argentinië)
- Valdepenas (crianza, (gran) reserva)
Rendang
- Biertje
- Bloemige, kruidige witte wijn
- Gewürztraminer (Elzas, droog)
- Rosé (Spanje)
- Stevige, fruitige rode wijn met weinig of soepele tannine zoals Chianti, Valpolicella of Chinon
Ribeye
- Barolo
- Bordeaux (niet te oud)
- Brunello di Montalcino
- Cahors
- Chianti (hogere wijnen)
- Côte-Rôtie
- Hermitage
- Madiran
- Ribera del Duero
- Rioja
- Syrah
Rosbief in madeirasaus
- Canon-Fronsac
- Chianti Classico
- Côtes de Saint-Mont (rood)
- Fronsac
- Montagne-Saint-Emilion
- Premieres Côtes de Blaye
- Tannat (Uruguay)
Runderlappen
- Cabernet sauvignon (Chili)
- Cabernet-shiraz (Australië)
- Corbieres
- Côteaux du Languedoc
- Côtes du Rhône villages
- Côtes du Roussillon
- Minervois
- Montepulciano d’Abruzzo
- Valdepenas
Rundfilet duchesse
- Côtes du Rhône
- Gigondas
- Graves (rood)
Steak maitre d’hotel
- Arbois (rood)
- Bergerac (rood)
- Chenas
Steak tartaar
- Beaujolais (rood, liefst jong)
- Bergerac
- Buzet
- Cahors
- Chinon
- Côteaix du Tricastin
- Irancy
- Crôzes-Hermitage
Tournedos – Zie bij biefstuk
Tournedos bearnaise
- Listrac
- Saint-Aubin (rood)
- Touraine amboise (rood)
Tournedos rossini
- Barbaresco (top)
- ★ Barolo (top)
- Cabernet sauvignon (top uit Chili)
- Merlot (top uit Californië, Chili)
- Pomerol
Wagyu
Wagyu kent veel varianten en kan op allerlei manieren worden bereid. Als steak kan voor steviger wijnen worden gekozen (zoals de shiraz), maar in de regel zijn wijnen met weinig tannines de beste keuze.
- Barbaresco
- Chianti (classico)
- Pinot noir
- Pomerol
- Primitivo
- Shiraz
- Zinfandel
Warme rosbief
- Aloxe-corton
- Côtes du Rhône (rood)
- Moulis