Wijn en spijs combineren: rundvlees

Wijn en spijs combineren: rundvlees

Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…

Beef Wellington

  • Bergerac (rood)
  • Bourgogne (rood)
  • Canon-Fronsac
  • Côtes de Castillon
  • Côtes de Franc
  • Lalande-de-Pomerol
  • Merlot (Argentinië, Chili, Italië (Alto Adige,Collio, Grave del Friuli, Isonzo), Spanje (Costers del Segre, Navarra, Penedès), VS (Californië, Washington), Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
  • Montagne-Saint-Emilion
  • Pinot noir
  • Pomerol
  • Saint-Emilion
  • Sainte-Foy Bordeaux

Biefstuk – Gebakken, gegrild, geroosterd

  • Bordeaux (rood)
  • Cabernet sauvignon (hoge kwaliteit)
  • Graves (rood)
  • Haut-Medoc
  • Listrac-Medoc
  • Margaux
  • Medoc
  • Moulis
  • Pauillac
  • Pessac-Leognan
  • Premieres Côtes de Bordeaux
  • Saint-Estephe
  • Saint-Julien

Biefstuk – Duitse

  • Cabernet-shiraz (Australië)
  • Côtes de Saint-Mont
  • Spätburgunder (Baden)

Biefstuk tartaar – Gebakken

  • Eenvoudige rode wijn, zoals:
  • Bordeaux (rood)
  • Cabernet sauvignon (Argentinië, Bulgarije, Chili, Zuid Frankrijk)
  • Côteaux du Languedoc (rood)
  • Côteaux du Tricastin (rood)
  • Côtes du Rhône (rood)
  • Côtes du Ventoux (rood)
  • Valdepenas
  • Valpolicella

Boeuf bourguignon

  • Bourgogne (rood)
  • Côtes du Marmandais (rood)
  • Pinot noir (Chili, Californië, Duitsland, Oregon, Roemenie, Zuid-Afrika)
  • Rully (rood)
  • Saumur (rood)
  • Spätburgunder (Baden)
  • Vin de Pays de l’Ille de Beuate (pinot noir)

Boeuf Stroganoff

  • Bandol (rose)
  • Barbera (Piemonte)
  • Beaujolais (cru’s als Brouilly, Chenas, Julienas, etc.)
  • Bourgueil
  • Bullas (rose)
  • Côtes de Provence (rose)
  • Macon Superieur (rood)
  • Navarra (rose)
  • Saint-Nicolas-de-Bourgueil
  • Saumur-Champigny
  • Tavel

Bundnerfleisch

  • Beaujolais
  • Bourgogne Passetoutsgrains
  • Chiroubles
  • Dole (Zwitserland)
  • Touraine (gamay)

Carpaccio

  • Barbera (Piemonte)
  • Bardolino
  • Touraine (gamay)
  • Grüner Veltliner
  • Lagrein
  • Marzemino
  • Pinot blanc, pinot bianco
  • Pinot grigio
  • Prosecco
  • Rose (mousserend uit Champagne, Californië, Touraine)
  • Sauvignon blanc (Chili)
  • Weissburgunder

Châteaubriand

  • Côteaux du tricastin
  • Elzas (pinot)
  • Margaux

Châteaubriand met bearnaisesaus

  • Cabernet sauvignon (top uit o.a. Californië, Chili, Italië, Spanje)
  • Bordeaux (rode cru classes, zoals Pauillac, Saint-Estephe, e.d.)

Chili con carne

  • Carinena
  • Corbieres
  • Côtes du Rhône villages
  • Faugeres
  • Gigondas
  • Jumilla
  • Malbec (Argentinië)
  • Minervois
  • Montepulciano d’Abruzzo
  • Saint-Chinian
  • Tannat (Uruguay)
  • Tinta Barocca (Zuid-Afrika)

Corned Beef

  • Bardolino
  • Beaujolais
  • Beaujolais villages
  • Rose (droog)
  • Touraine (gamay)

Entrecote – Gebakken, gegrild

  • Bordeaux (rood)
  • Cabernet sauvignon
  • Cabernet-merlot
  • Lalande-de-Pomerol
  • Malbec (Argentinië)
  • Pomerol
  • Saint-Emilion en satellieten

Entrecote bordelaise

  • Côtes du Roussillon-villages
  • Saint-Joseph (rood)
  • Saint-Julien

Fondue bourguignonne

  • Beaujolais
  • Beaujolais villages
  • Bordeaux (rood)
  • Bourgogne (rose)
  • Cabernet sauvignon (Argentinië, Chili, Uruguay)
  • Côtes du Ventoux (rood)
  • La Mancha (rood, jong)
  • Macon Superieur (rood)
  • Navarra (rood, jong)
  • Valdepenas (rood, jong)

Gardiane

  • Costieres de Nîmes (rood)
  • Côtes du Luberon (rood)
  • Côtes du Rhône (rood)
  • Lirac (rood)

Gehaktballen

  • Corbieres
  • Côteaux du Tricastin
  • Côtes du Rhône
  • Côtes du Roussillon
  • Côtes du Ventoux
  • Minervois

Gesmoord rundvlees

  • Arbois (rood)
  • Buzet (rood)
  • Côtes du vivarais (rood)

Goulash

  • Blaufränkisch (Oostenrijk)
  • Bourgueil (stevig type)
  • Cabernet franc (Chili, Argentinië)
  • Cahors
  • Kékfrankos (Hongarije)
  • Merlot (Bulgarije)
  • Pinotage (Zuid-Afrika)

Hachee

  • Bairrada
  • Dao
  • Côtes de Saint-Mont
  • Montepulciano d’Abruzzo
  • Tannat (Uruguay)
  • Valdepenas (crianza)

Koude rosbief

  • Beaune (rood)
  • Cahors
  • Madiran

Ossenhaas – Zie bij biefstuk

Ossenstaart

  • Lalande-de-Pomerol
  • Merlot (Argentinië, Chili, Uruguay, Zuid Frankrijk)
  • Montagne-Saint-Emilion

Ossenstaart met mierikswortelroom

  • Morgon

Ossentong

  • Beaujolais
  • Bonarda(-cabernet) (Argentinië)
  • Côtes du Roussillon villages
  • Pinot noir (Elzas)
  • Saint-Chinian

Pot-au-feu

  • Anjou (rood)
  • Beaujolais (rood, zoals Julienas, Morgon, e.d.)
  • Bordeaux (rood)
  • Bourgogne (rood)
  • La Mancha (crianza, (gran) reserva)
  • Malbec (Argentinië)
  • Valdepenas (crianza, (gran) reserva)

Rendang

  • Biertje
  • Bloemige, kruidige witte wijn
  • Gewürztraminer (Elzas, droog)
  • Rosé (Spanje)
  • Stevige, fruitige rode wijn met weinig of soepele tannine zoals Chianti, Valpolicella of Chinon

Ribeye

  • Barolo
  • Bordeaux (niet te oud)
  • Brunello di Montalcino
  • Cahors
  • Chianti (hogere wijnen)
  • Côte-Rôtie
  • Hermitage
  • Madiran
  • Ribera del Duero
  • Rioja
  • Syrah

Rosbief in madeirasaus

  • Canon-Fronsac
  • Chianti Classico
  • Côtes de Saint-Mont (rood)
  • Fronsac
  • Montagne-Saint-Emilion
  • Premieres Côtes de Blaye
  • Tannat (Uruguay)

Runderlappen

  • Cabernet sauvignon (Chili)
  • Cabernet-shiraz (Australië)
  • Corbieres
  • Côteaux du Languedoc
  • Côtes du Rhône villages
  • Côtes du Roussillon
  • Minervois
  • Montepulciano d’Abruzzo
  • Valdepenas

Rundfilet duchesse

  • Côtes du Rhône
  • Gigondas
  • Graves (rood)

Steak maitre d’hotel

  • Arbois (rood)
  • Bergerac (rood)
  • Chenas

Steak tartaar

  • Beaujolais (rood, liefst jong)
  • Bergerac
  • Buzet
  • Cahors
  • Chinon
  • Côteaix du Tricastin
  • Irancy
  • Crôzes-Hermitage

Tournedos – Zie bij biefstuk

Tournedos bearnaise

  • Listrac
  • Saint-Aubin (rood)
  • Touraine amboise (rood)

Tournedos rossini

  • Barbaresco (top)
  • ★ Barolo (top)
  • Cabernet sauvignon (top uit Chili)
  • Merlot (top uit Californië, Chili)
  • Pomerol

Wagyu

Wagyu kent veel varianten en kan op allerlei manieren worden bereid. Als steak kan voor steviger wijnen worden gekozen (zoals de shiraz), maar in de regel zijn wijnen met weinig tannines de beste keuze.

  • Barbaresco
  • Chianti (classico)
  • Pinot noir
  • Pomerol
  • Primitivo
  • Shiraz
  • Zinfandel

Warme rosbief

  • Aloxe-corton
  • Côtes du Rhône (rood)
  • Moulis