Wijn en spijs combineren: rode wijn per druivenras

Wijn en spijs combineren: rode wijn per druivenras

Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een rode wijn die is gemaakt van de druif…

Barbera

  • Boeuf Stroganoff
  • Borsjtj
  • Carpaccio (rundvlees)
  • Kalfsoester met kappertjessaus
  • Lasagna
  • Pasta met pesto
  • Salami
  • Spaghetti bolognese

    Kaas:

  • Bel paese

Bardolino

  • Antipasti
  • Borsjtj
  • Canneloni (gevuld met kalfsgehakt)
  • Carpaccio (rundvlees)
  • Corned beef
  • Kaaskroketten
  • Minestrone
  • Parmaham
  • Pasta napolitana
  • Pasta met vleessaus
  • Risotto met tomaten
  • Rosbief
  • Salami

Blaufränkisch / Lemberger

  • (Hongaarse) goulash

Bonarda

  • Empanadas
  • Erwtensoep
  • Irish stew
  • Ossentong

Bonarda & Cabernet sauvignon

  • Gebakken biefstuk tartaar
  • Ossentong

Cabernet franc

  • Barbarie aux olives
  • Brochettes met eendenhart
  • Gevulde gans
  • (Hongaarse) goulash
  • Jonge eend met perzik
  • Kalfstong met madeirasaus
  • Konijn
  • Met rundvlees gevulde paprika’s
  • Rillons
  • Zeebaars

    Kaas:

  • Kernhem

Cabernet sauvignon

  • Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
  • Châteaubriand met bearnaisesaus
  • Duif
  • Eend (wild)
  • Entrecote (gebakken of gegrild)
  • Gebraden fazant met calvados-appelsaus (betere wijnen)
  • Hert
  • Lamskoteletten
  • Lamsribstuk met mosterd
  • Patrijs (betere wijnen)
  • Pizza met vlees

    Kaas:

  • Chesire
  • Goudse (alle soorten, behalve overjarige en zeer oude kaas)
  • Leicester

Cabernet sauvignon (Argentinië)

  • Wilde eend
  • Fondue bourguignonne
  • Lamskoteletten

    Kaas:

  • Leicester

Cabernet sauvignon (Australië)

  • Wilde eend

    Kaas:

  • Cheshire

Cabernet sauvignon (Bulgarije)

  • Gebakken biefstuk tartaar
  • Gebakken of gegrilde varkenshaaskarbonade
  • Lamsbout
  • Lamskoteletten

Cabernet sauvignon (Californië)

  • Châteaubriand met bearnaisesaus
  • Gebraden fazant met calvados-appelsaus
  • Patrijs
  • T-bone steak
  • Wilde eend

    Kaas:

  • Cheshire
  • Leicester

Cabernet sauvignon (Chili)

  • Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
  • Châteaubriand met bearnaisesaus
  • Duif
  • Empanadas
  • Entrecote (gebakken of gegrild)
  • Hert
  • Gebraden fazant met calvados-appelsaus
  • Lamsbout
  • Lamskoteletten
  • Patrijs
  • Runderlappen (gebakken of gestoofd)
  • Tournedos rossini
  • Wilde eend

    Kaas:

  • Cheshire
  • Belegen Edammer
  • Goudse (alle soorten, behalve overjarige en zeer oude kaas)
  • Leicester

Cabernet sauvignon (Italië)

  • Châteaubriand met bearnaisesaus
  • Gebraden fazant met calvados-appelsaus
  • Hert

Cabernet sauvignon (Nieuw-Zeeland)

  • Châteaubriand met bearnaisesaus
  • Gebraden fazant met calvados-appelsaus
  • Hert

  Kaas:

  • Goudse (alle soorten, behalve overjarige en zeer oude kaas)

Cabernet sauvignon (Spanje)

  • Wilde eend

Cabernet & merlot

  • Gebakken of gegrilde Entrecote
  • Gebraden fazant met calvados-appelsaus
  • Hert
  • Lamskoteletten
  • Varkensrollade

    Kaas:

  • Goudse (alle soorten, behalve overjarige en zeer oude kaas)

Cabernet & Shiraz

  • Couscous
  • Duif
  • Duitse biefstuk
  • Irish stew
  • Lamsribstuk met mosterd
  • Runderrollade
  • Struisvogelbiefstuk
  • Surinaams eten
  • Varkensrollade

    Kaas:

  • Cheddar
  • Belegen Edammer
  • Kernhem

Cannonau (Sardinië)

  • Barbecue (of meer algemeen: geroosterd vlees, vooral lam)

Carignan / Cariñena

  • Barbecued ribs
  • Braadworst
  • Chili con carne
  • Chorizos
  • Confit de canard
  • Eend
  • Geit
  • Ham (gebraden)
  • Hert
  • Jachtschotel
  • Kalkoen
  • Mexicaanse riblappen
  • Paprika (rood, geroosterd)
  • Runderstoof
  • Spareribs
  • Varken

    Kaas:

  • Friese nagelkaas
  • Gorgonzola
  • Kruidenkaas

Carmenère

  • Beef Wellington
  • Duif
  • Runderrollade
  • Schapenbout
  • Spareribs
  • Struisvogelbiefstuk
  • Wilde eend (bijvoorbeeld met bosbessensaus)

    Kaas:

  • Brie
  • Oude Edammer

Cinsault cabernet

  • Varkenshaas karbonade (gebakken of gegrild)
  • Macaroni

Dolcetto

  • Antipasti
  • Bagna cauda (bij jonge dolcetto)
  • Borsjtj
  • Braadworst
  • Kalfsvlees
  • Kalfsentrecote met citroensaus
  • Lasagna
  • Ossobucco
  • Radicchio
  • Risotto met tomaten of paddenstoelen

Dornfelder

  • Haas, hazenpeper, hazenrug

    Kaas:

  • Hollandse gatenkaas

Gamay

  • Andouillette
  • Ardenner Ham
  • Borsjtj
  • Bundnerfleisch
  • Carpaccio van rundvlees
  • Cassoulet
  • Champignonsalade
  • Corned beef
  • Gestoofde paling
  • Gevulde schapenborst
  • Kalfsvinken
  • Snoekbaars met sjalotten en rode wijnsaus
  • Varkenspate
  • Varkensrillette
  • Vleeswaren van varkensvlees
  • Voorjaarsduif

    Kaas:

  • Reblochon
  • Selles-sur-Cher
  • Valancay

Grenache

  • Lamsbout met rozemarijn, knoflook en ansjovis
  • Stoof van rundvlees
  • Varkensschouder
  • Gegrilde groenten zoals aubergine, venkel, courgette

Grenache (rosé)

  Kaas:

  • Chaumes

Grenache (Australië)

  • Confit de canard

Kékfrankos

  • (Hongaarse) goulash

Lemberger: zie blaufränkisch

Malbec

  • Chili con carne
  • Chinese vleesschotel
  • Confit de canard
  • Empanadas
  • Entrecote (gebakken of gegrild)
  • Indiase gerechten
  • Irish stew
  • Jachtschotel
  • Lamskebab, shis kebab
  • Mexicaanse gerechten
  • Pasta met broccoli-gorgonzola-saus
  • Runderrollade
  • Schapenvlees
  • Spareribs
  • Struisvogelbiefstuk
  • Surinaamse gerechten

Melnik

  • Hongaarse goulash
  • Moussaka

    Kaas:

  • Oude of overjarige Goudse

Merlot (Alto Adige)

  • Haas, hazenpeper, hazenrug

Merlot (Argentinië)

  • Beef Wellington
  • Duif met ganzenlever
  • Gans (eventueel gevuld)
  • Kwartel
  • Lamsrib met mosterd
  • Ossenstaart
  • Wilde eend (o.a. met bosbessensaus)

    Kaas:

  • Brie

Merlot (Australië)

  • Wilde eend (o.a. met bosbessensaus)

Merlot (Bulgarije)

  • Goulash
  • Wildpaté

Merlot (Californië)

  • Beef Wellington
  • Duif met ganzenlever
  • Gans (eventueel gevuld)
  • Gebraden fazant met calvados-appelsaus
  • Tournedos rossini
  • Wilde eend (o.a. met bosbessensaus)

    Kaas:

  • Brie

Merlot (Chili)

  • Beef Wellington
  • Gans (eventueel gevuld)
  • Gebraden fazant met calvados-appelsaus
  • Haas, hazenpeper, hazenrug
  • Hert
  • Konijn met pruimen
  • Kwartel
  • Lamsribstuk met mosterd
  • Ossenstaart
  • Spareribs
  • Tournedos rossini
  • Varkensrib van de barbecue
  • Wilde eend (o.a. met bosbessensaus)

    Kaas:

  • Belegen of extra belegen Goudse
  • Brie

Merlot (Côtes de Duras)

  • Kalfsmedaillons Marengo

Merlot (Italië)

  • Hert

Merlot (Nieuw-Zeeland)

  • Hert

Merlot (Spanje)

  • Beef Wellington
  • Wilde eend

    Kaas:

  • Belegen of extra belegen Goudse
  • Brie

Merlot (Uruguay)

  • Konijn met pruimen
  • Lamsribstuk met mosterd
  • Ossenstaart

    Kaas:

  • Brie

Merlot (Washington)

  • Beef Wellington
  • Duif met ganzenlever

    Kaas:

  • Brie

Merlot (Zuid Frankrijk)

  • Beef Wellington
  • Duif met ganzenlever
  • Gans (eventueel gevuld)
  • Konijn met pruimen
  • Kwartel
  • Ossenstaart
  • Varkenshaas met pruimensaus
  • Varkensrib van de barbecue

    Kaas:

  • Belegen of extra belegen Goudse
  • Brie

Merlot (Zuid-Afrika)

  • Beef Wellington
  • Duif met ganzenlever
  • Gans (eventueel gevuld)
  • Hert
  • Konijn met pruimen
  • Kwartel

Monastrell (Spanje)

  • Varkenswang in eigen jus met aardpeer

Mondeuse

  • Lamszadel uit de oven

Monica (Sardinië)

  • Antipasti (bijvoorbeeld: salami, parmaham)
  • Lamsvlees met rozemarijn
  • Rood vlees

    Kaas:

  • Schapenkaas

Pinot nero/ Pinot noir (Italië)

    Kaas:

  • Taleggio

Pinot noir

  • Beef Wellington
  • Fazant
  • Kalkoen (gevuld)
  • kalfsentrecote met marsalasaus
  • kalfsentrecote met paddestoelensaus
  • kalfsentrecote met rode vruchtensaus
  • Kip met champignonsaus
  • Patrijs

    Kaas:

  • Gruyère
  • Gubbeen
  • Lancashire
  • Roomkaas van koemelk

Pinot noir (Californië)

  • Boeuf bourguignon
  • Haas met roomsaus
  • Kalfsnier (bijvoorbeeld met mosterdsaus)
  • Varkenswang in eigen jus met aardpeer

Pinot noir (Chili)

  • Boeuf bourguignon
  • Haas met roomsaus
  • Kalfsnier (bijvoorbeeld met mosterdsaus)

Pinot noir (Duitsland)

  • Haas met roomsaus

Pinot noir (Elzas)

  • Baeckeoffe
  • Châteaubriand
  • Hert
  • Kalfsnier (bijvoorbeeld met mosterdsaus)
  • Kip met champignonsaus
  • Lamstong
  • Ossentong
  • Varkensrillette

Pinot noir (Roemenië)

  • Boeuf bourguignon
  • Kalfsnier (bijvoorbeeld met mosterdsaus)
  • Speenvarken
  • Varkenswang in eigen jus met aardpeer
  • Wildpate

    Kaas:

  • Taleggio

Pinot noir (Zuid-Afrika)

  • Boeuf bourguignon
  • Haas met roomsaus
  • Kalfsnier (bijvoorbeeld met mosterdsaus)
  • Varkenswang in eigen jus met aardpeer

Pinotage

  • Gebakken of gegrilde varkenshaaskarbonade
  • Goulash
  • Haas, hazenpeper, hazenrug
  • Indiase gerechten
  • Lamsbout
  • Lamskoteletten
  • Patrijs
  • Struisvogelbiefstuk
  • Varkensrollade

    Kaas:

  • Friese nagelkaas
  • Oude Edammer

Primitivo

  • Chinese vleesgerechten
  • Indiase gerechten
  • Runderrollade
  • Wildbraad
  • Wildstoofpot

    Kaas:

  • Friese nagelkaas
  • Gorgonzola
  • Leidse kaas
  • Parmezaan

Sangiovese

  • Ossobucco
  • Parelhoen met parmaham

Sankt Laurent

  • Haas, hazenpeper, hazenrug
  • Kwartel

    Kaas:

  • Hollandse gatenkaas

Spätburgunder

  • Duitse biefstuk
  • Gans (eventueel gevuld)
  • Gebakken of gegrilde tonijn
  • Huzarensalade
  • Kwartel

Syrah/Shiraz

  • Chinese gerechten
  • Confit de canard
  • Gebraden fazant met calvados-appelsaus
  • Indiase gerechten
  • Irish stew
  • Rib-eye
  • Runderrollade
  • Struisvogelbiefstuk
  • Varkensrib van de barbecue
  • Wilde eend met truffel en selderij

    Kaas:

  • Appenzeller
  • Cheddar
  • Edammer
  • Emmenthaler
  • Goudse
  • Gruyère

Shiraz (Australië)

  • Gebraden fazant met calvados-appelsaus
  • Haas met portsaus
  • Lamsschouder met knoflook
  • Wildbraad
  • Wilde eend met truffel en selderij
  • Wildstoofpot

    Kaas:

  • Bleu d’Auvergne
  • Bleu de Bresse
  • Bleu des Causses
  • Cheddar
  • Oude of overjarige Goudse
  • Parmezaan
  • Roquefort

Shiraz (Californië)

  • Lamsschouder met knoflook

Syrah/Shiraz (topwijnen)

  • ★ Hert
  • ★ Rundvlees

    Kaas:

  • ★ Cheddar

Tannat

  • Confit de canard
  • Eendenlever
  • Hachee
  • Indiase gerechten
  • Irish stew
  • Mexicaanse gerechten
  • Pasta met broccoli-gorgonzolasaus
  • Pasta met paddestoelen
  • Schapenvlees
  • Shoarma
  • Surinaamse gerechten
  • Wilde eend (bijvoorbeeld met bosbessensaus)

    Kaas:

  • Cantal

Touriga Nacional

  • Huevas a la flamenca (Eieren met saus van ui, tomaat, pittige worst en paprika)
  • Stoof van hert met spek
  • Stoofschotel
  • Lamsbout met rozemarijn, knoflook
  • Gebraden speenvarken
  • Bloedworst

Tinta barocca

  • Chili con carne
  • Erwtensoep
  • Haas met portsaus
  • Struisvogelbiefstuk
  • Wild zwijn

Zinfandel

  • Chinese gerechten
  • Haas met portsaus
  • Indiase gerechten
  • Irish stew
  • Jachtschotel
  • Lamskebab, shis kebab
  • Mexicaanse gerechten
  • Runderrollade
  • Spareribs
  • Turkse gerechten
  • Varkensrib van de barbecue
  • Wildbraad
  • Wildstoofpot
  • Wild zwijn

    Kaas:

  • Cheddar
  • Colby
  • Friese nagelkaas
  • Gloucester
  • Gorgonzola
  • Leidse
  • Parmezaan
  • Stilton

Zweigelt

  • Chorizo of gerechten ermee
  • Eend met gestoofde little gem en doperwtjes
  • Hazenpeper
  • Hongaarse goulash
  • Kabeljauw met groene linzen met gedroogde ham
  • Kalfslever met aardappelpuree
  • Pieroge (Poolse knoedels) met kool en paddestoelen
  • Radicchio – gestoofd of gegrild
  • Rosbief met gebakken uien
  • Rundergoulash
  • Tonijn(steak) – licht geschroeid
  • Varkensrollade
  • Varkensworst