Wijn en spijs combineren: mousserende wijnen

Wijn en spijs combineren: mousserende wijnen

Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een bubbel uit…

Australië

Algemeen mousserend

  • Kip met champagnesaus
  • Sashimi

Duitsland

Sekt (droog)

  • Asperges met hollandaise saus
  • Beenham
  • Dessert met ijs of semifreddo
  • Gedroogde ham
  • Licht gekruide kipvleugeltjes uit de oven
  • Koude pasteitjes met ‘Frankfurtse groene saus
  • Sushi
  • Zachte kazen

Frankrijk

Champagne

  • Aardbeien
  • Gougères
  • Kaaskoekjes met Parmezaan
  • Carpaccio (rundvlees)
  • Kalfsvleeskroketten
  • Krab
  • Marinade van kabeljauw en zalm met limoen en verse koriander
  • Sushi

    Kaas:

  • Brillat Savarin
  • Chaource
  • Geitenkaas (chevre frais)
  • Ricotta

Champagne (brut)

  • Garnalenkroketten
  • Kaviaar
  • Kip met champagnesaus
  • Kreeft
  • Oesters (rauw)
  • Panhof ham (uit Dalfsen) gevuld met aubergine ‘kaviaar’
  • Romige linzen met gepocheerde oester, schuim van mierikswortel en daarbij een crémeuse van oester met zuring
  • Sandwich van makreel, zoute stengels en bavarois van witlof en eekhoorntjesbrood
  • Zalm (gerookt)

    Kaas:

  • Boursault
  • Chaource

Champagne (demi sec)

  • Kerstgebak (Buche de Noël)

Champagne (rosé)

  • Chinees, Japans, Zuidoost-Aziatisch (kies een niet te complexe rosé champagne)
  • Gravad lax
  • Sushi
  • Witvis met truffel

Kaas

  • Nederlandse jonge, zachte geitenkaas

Champagne (millésime)

  • Kreeft
  • Patrijs
  • Snip
  • Gerookte zalm met krab en kaviaar
  • Witte truffel

Clairette de die tradition

  • Kerstgebak (Buche de Noël)

Crémant de Alsace

  • Kip met champagnesaus

    Kaas:

  • Geitenkaas (chevre frais)

Crémant de Bourgogne

  • Garnalenkroketten

    Kaas:

  • Chaource

Touraine (mousserende rose)

  • Carpaccio (rundvlees)

Italië

Asti spumante

  • Cassata
  • Charlotte Russe
  • Crepes Suzette
  • Ile flottante
  • Meringue
  • Profiteroles
  • Sorbet
  • Zabaglione

Prosecco

  • Antipasti
  • Carpaccio (rundvlees)
  • Prosciutto

    Kaas:

  • Parmezaan
  • Pecorino
  • Robiola

Spanje

Algemeen mousserend

  • Scampi

Cava

  • Aardappeltortilla
  • Ansjovisjes
  • Bagel met cream cheese en gerookte zalm
  • Bonensalade
  • Calamares fritos
  • Clubsandwich
  • Croquetas
  • Garnalenkroketten
  • Inktvissalade
  • Kalfsvleeskroketten
  • Kip met champagnesaus
  • Krab
  • Langoustine
  • Mosselsalade
  • Paella met vis
  • Olijven
  • Pinchos
  • Roerei
  • Sashimi
  • Sushi
  • Tapas (artisjok, peultjes)
  • Worst (gedroogd)

Kaas

  • Chaource

Cava semi seco

  • Kippenpoten met cavaroomsaus
  • Pasta met noten en roomkaas
  • Salade (stevig)
  • Tabouleh
  • Tortilla met paddestoelen

Kaas

  • Rijpe, harde witschimmels

Cava seco

  • Peking eend

Cava (chardonnay)

  • Garnalenomelet
  • Langoustine

V.S.

Algemeen mousserend

    Kaas:

  • Brillat Savarin

Californië mousserend

  • Bagel met cream cheese en gerookte zalm
  • Carpaccio (rundvlees)
  • Kip met champagnesaus
  • Sashimi
  • Sushi

Californië mousserend (rosé)

  • Gravad lax

Zuid-Afrika

  • Scampi