Wijn en spijs combineren: kalfsvlees

Wijn en spijs combineren: kalfsvlees

Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…

Blanquette de veau

  • Arbois (wit)
  • Bourgogne (wit)
  • Chardonnay (lichte houtrijping, uit o.a. Argentinië, Australië, Californië, Chili, Uruguay)
  • Chardonnay-semillon (Australië)
  • Graves (wit)
  • Montagny
  • Saint-Veran
  • Viognier (Vin de Pays d’Oc, Côtes du Rhône)

Blinde vink

  • Chardonnay (Bulgarije, Zuid Frankrijk)
  • Côtes de Saint-Mont (wit)
  • Grüner Veltliner
  • Rose (droog)
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi

Brochettes met kalfsniertjes

  • Beaujolais-villages
  • Cornas
  • Côteaux du Languedoc (rose)

Kalfsfilet – Geroosterd met parmaham, geroosterde aardappeltjes, tomaten, paddestoelen en courgettes

  • Barbaresco (top)

Kalfsfricandeau – Gesmoord

  • Brouilly
  • Côtes de Duras (rood)
  • Macon-villages (wit)

Kalfsgehakt

  • Chardonnay (Bulgarije, Zuid Frankrijk)

Kalfskotelet alla milanese

  • Salice Salentino

Kalfskroket

  • Alentejo (wit)
  • Cava (brut)
  • Fendant
  • Marsanne-rousanne
  • Pinot blanc (Elzas)
  • Rosé (fruitig, bijvoorbeeld uit Noord Spanje of van pinotage)

Kalfslapjes

  • Chardonnay (o.a. Zuid Frankrijk)
  • Viognier (o.a. Zuid Frankrijk)

Kalfslever a l’anglaise

  • Côteaux d’Aix-en-Provence (rood)
  • Haut-poitou (rose)
  • Medoc

Kalfslever – Geconfijt

  • Amarone della Valpolicella

Kalfslever met uien

  • Chardonnay (Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika)
  • Chardonnay-semillon (Australië)
  • Côtes de Saint-Mont (wit)
  • Fume blanc (Californië)
  • Rose (droog, uit o.a. Côtes de Provence, Navarra)
  • Rueda
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi

Kalfsmedaillons Marengo

  • Côteaux du Tricastin (rose)
  • Côtes de Duras (merlot)
  • Elzas (klevner)

Kalfsniertjes

  • Bourgogne (rood, o.a. Côtes de Nuits-villages, Fixin, Givry, Santenay)
  • Pinot noir (o.a. Chili, Californië, Elzas, Roemenie, Zuid-Afrika)
  • Rose (droog, uit o.a. Bullas, Côtes de Provence, Saint-Saturnin)
  • Spätburgunder (Baden)

Kalfsniertjes – Gegrilde

  • Barolo

Kalfsniertjes – Gesauteerd au vin jaune

  • Arbois (wit)
  • Bourgogne Aligoté
  • Gaillac (vin de voile)

Kalfsniertjes in Dijonmosterdsaus

  • Côtes-de-Beaune (rood)
  • Fronsac
  • Pommard
  • Saint-Emilion
  • Volnay

Kalfsniertjes met merg

  • Côteaux d’Aix-en-Provence (rose)
  • Saint-Emilio
  • Saumur-champigny

Kalfsoester (naturel)

  • Bourgogne (wit)
  • Chardonnay (Argentinië, Australië, Californië, Chili, Italië, Spanje, Vin de Pays d’Oc, Zuid-Afrika)
  • Châteauneuf-du-Pape (wit)
  • Graves (wit)
  • Jurançon (droog wit)
  • Montagny
  • Pessac-Leognan (wit)
  • Pinot gris/ pinot grigio
  • Saint-Veran
  • Tokay pinot gris
  • Viognier (Zuid-Frankrijk)

Kalfsoester – Gepaneerd

  • Corbieres (wit)
  • Côtes de Jura (wit)
  • Côtes du Ventoux (rood)

Kalfsoester met citroensaus

  • Barbera
  • Chenin-chardonnay (Zuid-Afrika)
  • Chiroubles
  • Colombard-chardonnay (Australië, Zuid-Afrika)
  • Dolcetto
  • Fume blanc (Californië)
  • Marsanne (Australië)
  • Roero (Piemonte)
  • Rose (droog)
  • Sauvignon-chardonnay (Zuid-Afrika)
  • Saint-Joseph (wit)

Kalfsoester met druivensaus

  • Muscat (droog, Elzas, Zuid Frankrijk)
  • Torrontes (Argentinië)

Kalfsoester met kappertjessaus

  • Anjou (wit)
  • Barbera (Piemonte)
  • Beaujolais (bijvoorbeeld Brouilly)
  • Chenin blanc/Steen (Zuid-Afrika)
  • Pinot blanc
  • Rose (droog)
  • Rueda
  • Saumur (wit)
  • Soave classico
  • Vouvray (wit)

Kalfsoester met marsalasaus

  • Amarone della Valpolicella
  • Beaujolais (bijvoorbeeld Morgon)
  • Bourgogne (rood)
  • Pinot noir

Kalfsoester met paddestoelensaus

  • Bourgogne (rood)
  • Chambolle-Musigny
  • Chardonnay (met houtrijping)
  • Pinot noir
  • Volnay

Kalfsoester met romige saus

  • Chardonnay (Argentinië, Australië, Californië, Uruguay, Zuid Frankrijk)
  • Grauburgunder
  • Graves (wit)
  • Pessac-Leognan (wit)
  • Pinot gris, pinot grigio
  • Semillon (Australië)
  • Tokay Pinot Gris

Kalfsoester met saus van rode vruchten

  • Beaujolais (bijvoorbeeld Julienas)
  • Bourgogne (rood)
  • Mercurey (rood)
  • Pinot noir (Californië, Chili, Elzas, Oregon, Zuid-Afrika)
  • Rully (rood)
  • Santenay (rood)
  • Spätburgunder (Duitsland)

Kalfsoester met saus van witte vruchten en/of citrusvruchten (neutraal)

  • Chardonnay (geen houtrijping)
  • Chardonnay-semillon (Australië)
  • Colombard-chardonnay (Australië, Zuid-Afrika)

Kalfsoester met saus van witte vruchten en/of citrusvruchten (zoet)

  • Côteaux du Layon
  • Graves superieurs (wit, halfzoet)
  • Jurançon (wit, halfzoet)
  • Monbazillac
  • Premieres Côtes de Bordeaux (wit, halfzoet)
  • Rose d’Anjou

Kalfsragout a l’ancienne

  • Arbois (wit)
  • Côtes de Provence (rosé)
  • Elzas grand cru (riesling)

Kalfsrib – Gegrild

  • Anjou (wit)
  • Bourgogne (rosé)
  • Côtes du Rhône(rood)

Kalfsrib uit de oven met wilde paddestoelensaus

  • Ornellaia

Kalfsrollade

  • Chardonnay (o.a. Argentinië, Chili, Uruguay, Zuid Frankrijk)
  • Rose (droog, m.n. Côtes de Provence)

Kalfstong

  • Chardonnay
  • Châteauneuf-du-Pape (wit)
  • Corbieres (wit)
  • Grauburgunder
  • Graves (rood)
  • Haut-Medoc
  • Listrac-Medoc
  • Moulis
  • Pinot gris, pinot grigio
  • Rueda
  • Tokay Pinot Gris
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi

Kalfstong met madeirasaus

  • Cabardes (rood)
  • Cabernet franc (Hongarije)
  • Côtes de la Malepere (rood)
  • Côtes du Marmandais (rood)
  • Gaillac (rood)
  • Valpolicella classico

Kalfsvinken

  • Anjou (gamay)
  • Costieres de Nîmes (wit)
  • Minervois (rose)

Kalfsvlees Orloff

  • Chassagne-montrachet (wit)
  • Chiroubles
  • Lirac (rosé)

Kalfswang – gestoofd

  • Barolo
  • Rioja
  • Vosne-Romanée

Kalfszwezerik – Gebakken

  • Bourgogne (wit)
  • Chardonnay (o.a. Chili, Zuid-Afrika)
  • Grauburgunder
  • Pinot gris, pinot grigio
  • Riesling (Baden, Pfalz, Rheingau)
  • Tokay Pinot Gris

Kalfszwezerik in hazelnotensaus

  • Nobile di Montepulciano

Kalfszwezerik met langoustines

  • Bordeaux (rosé)
  • Elzas (tokay)
  • Friuli (pinot bianco)
  • Graves (wit)

Ossobuco

  • Carmignano
  • Chianti Classico
  • Sangiovese (Puglia)
  • Vino nobile di Montepulciano

Saltimbocca (kalfsschnitzel, salie, prosciutto)

  • Bourgogne rood (licht, zoals Santenay of Monthélie)
  • Chardonnay uit de nieuwe wereld
  • Condrieu
  • Falanghina
  • Friulano
  • Greco di Tufo
  • Pinot gris (Elzas)
  • Rosé (droog en krachtig, bijvoorbeeld uit Toscane of Bairrada)
  • Valpolicella
  • Viognier (Languedoc)

Vitello tonnato

  • Chardonnay (o.a. Chili, Italië, Zuid Frankrijk)
  • Locorotondo
  • Pinot grigio
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi

Wiener schnitzel

  • Abymes
  • Apremont
  • Chasselas (Elzas)
  • Chignin
  • Côtes de Saint-Mont (wit)
  • Grüner Veltliner
  • Müller-Thurgau (Franken)
  • Orvieto classico
  • Pinot blanc
  • Sylvaner (Franken)
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi
  • Weissburgunder (Duitsland, Oostenrijk)