Wijn en spijs combineren: de aziatische en creoolse keuken

Op deze pagina staan wat algemene combinaties en kenmerken van deze keuken. Dit is natuurlijk een kleine selectie als handleiding. In China alleen al bestaan er zoveel provincie’s met elk hun eigen keuken. Kortom een grote verscheidenheid aan kookstijlen. Lees ook dit artikel!

De ervaring leert dat pikante gerechten de smaakpapillen op scherp zetten en juist de mond ‘schoonmaken’. Dus wees niet bang voor wijn-spijs combinaties in de Aziatische keuken.

Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…

Chinees

Dim sum of wonton gefrituurd

  • Riesling (Duitsland kabinett of spätlese)
  • Champagne
  • Elzas Pinot Gris
  • Pinot blanc, pinot bianco
  • Pinot grigio
  • Soave

Eend – Pekingeend

  • Cava seco
  • Clairette de Die
  • Gewürztraminer
  • Müller-Thurgau
  • Muscat
  • Pinot gris
  • Pinot noir / spätburgunder
  • Riesling spätlese
  • Rosso di Montalcino
  • Shiraz (licht, fruitig)
  • Tarrango
  • Tierra de Castilla y Léon (Spanje) (niet houtgerijpt)

Noedels met garnalen of andere zeevruchten

  • houtgerijpte, droge D.O. Alicante (Spanje) met chardonnay
  • houtgerijpte rosé zoals Tavel uit Frankrijk (met mourvèdre)

Indiaas

Kedgeree

  • Semillon (lichtere stijl met enige rijping)

Kip met kerrie

  • Côtes de Provence (rosé)
  • Gewürztraminer (Elzas)
  • Grüner Veltliner
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi
  • Viognier (Zuid Frankrijk)

Indiaase curry

  • Chardonnay uit Australië, Nieuw-Zeeland
  • Viognier (houtgelagerd)
  • Gewürztraminer

Indisch / Indonesisch

Algemeen

  • Grüner Veltliner
  • Chianti Classico
  • Ribera del Duero
  • Riesling (kabinett of spätlese)
  • ★ Rosé (droog, eigenlijk alle)
  • Zuid-Afrikaanse Syrah of Cabernet Franc

Babi pangang

  • Clairette de Die
  • Grenache rosé (Australië)
  • Muscat (droog, hoeft niet beendroog)
  • Pinot gris
  • Riesling spätlese (Mosel)
  • Rosé (d’Anjou of (noord) Spanje)

Nasi goreng

  • The manis (traditionele Indonesische thee)
  • Weissburgunder
  • Witbier (zoals Hoegaarden of een Weizen)

Rendang

  • Biertje
  • Bloemige, kruidige witte wijn
  • Gewürztraminer (Elzas, droog)
  • Rosé (Spanje)
  • Stevige, fruitige rode wijn met weinig of soepele tannine zoals Chianti, Valpolicella of Chinon

Japans

Sushi

  • Chablis
  • Champagne (en andere droge mousserende wijnen)
  • Muscadet Sevre et Maine sur lie
  • Riesling (Mosel-Saar-Ruwer, Rheingau, kabinett)
  • Sherry (fino of manzanilla)

Sashimi

  • Chablis
  • Chardonnay (fris, uit o.a. Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika)
  • Riesling (halfdroog, Nahe, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen)