Wijn en spijs combineren: wild

Wijn en spijs combineren: wild

Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…

Duif

  • Cabernet sauvignon (Chili)
  • Cabernet-shiraz (Australië)
  • Canon-Fronsac
  • Carmenere (Chili)
  • Fronsac
  • Lalande-de-Pomerol
  • Listrac-Medoc
  • Margaux
  • Pauillac
  • Saint-Estephe
  • Vino nobile di Montepulciano

Duif met ganzenlever

  • Côtes de Saint-Mont (rood)
  • Madiran
  • Merlot (Argentinië, Californië, Washington, Zuid-Afrika, Zuid-Frankrijk)
  • Pomerol
  • Saint-Emilion

Duif – Ragout van gebraden

  • Saint-Julien
  • Côtes-de Nuits-villages
  • Patrimonio

Eend – Geroosterde … met honing en balsamico

  • Amarone della Valpolicella

Eend – Wilde

  • Cabernet sauvignon (Argentinië, Australië, Californië, Chili, Spanje)
  • Carmenere (Chili)
  • Côtes de Saint-Mont (rood)
  • Madiran
  • Merlot (Argentinië, Australië, Californië, Chili, Spanje)
  • Nuits-Saint-Georges
  • Pommard
  • Tannat (Uruguay, top)

Eend – Wilde … met bosbessensaus

  • Carmenere (Chili)
  • Côtes de Saint-Mont (rood)
  • Madiran
  • Merlot (Argentinië, Californië, Chili)
  • Tannat (Uruguay, top)

Eend – Wilde … met kersensaus

  • Aloxe-Corton
  • Gevrey-Chambertin
  • Marsannay
  • Merlot (o.a. Chili)
  • Morey-Saint-Denis
  • Morgon

Eend – Wilde … met truffel en selderij

  • Lalande-de-Pomerol
  • Pomerol
  • Rhône (top, o.a. Côte Rotie)
  • Shiraz (Australië)

Fazant

  • Chambolle-Musigny
  • Chardonnay (Argentinië, Australië, Californië, Chili, Spanje)
  • Meursault
  • Pinot noir (Californië, Chili, Zuid-Afrika)
  • Pouilly-Fuisse
  • Volnay

Fazant – Gebraden … met Calvados-appelsaus

  • Cabernet sauvignon (top uit Californië, Chili, Italië, Spanje)
  • Côte Rotie
  • Crozes-Hermitage
  • Gevrey-Chambertin (en soortgelijke Bourgogne)
  • Riesling spatlese (droog of halfdroog uit Baden of Pfalz)
  • Shiraz (Australië)

Fazant met zuurkool

  • Chardonnay (zie bij Fazant)
  • Grauburgunder
  • Pinot gris/ pinot grigio
  • Tokay Pinot Gris

Fazant op likeur

  • Moulis
  • Pommard
  • Saint-Nicolas de Bourgueil

Haas (algemeen)

  • Bourgogne (rood, inclusief topkwaliteit)
  • Canon-Fronsac
  • Carmignano
  • Côteaux-d’Aix-en-Provence
  • Côtes de Provence
  • Dornfelder (Pfalz)
  • Fronsac
  • Lalande-de-Pomerol
  • Lirac
  • Merlot (Alto Adige, Chili)
  • Montagne-Saint-Emilion
  • Pinotage
  • Pinot noir (hoge kwaliteit)
  • Pomerol
  • Ribera del Duero
  • Rioja Crianza
  • Rioja Reserva
  • Saint-Emilion
  • Sankt-Laurent
  • Vacqueyras
  • Vino nobile di Montepulciano
  • Zweigelt

Haas met portsaus

  • Douro
  • Shiraz (Australië)
  • Tinta Barocca (Zuid-Afrika)
  • Zinfandel (Californië)

Haas met roomsaus

  • Givry
  • Mercurey (rood)
  • Pinot noir (Californië, Chili, Duitsland, Zuid-Afrika)
  • Volnay
  • Vosne-Romanée

Haas – Pappardelle met saus van … en voederkool

  • Barolo

Haas à la royale

  • Saint-joseph (rood)
  • Volnay
  • Pecharmant

Halbran rôti

  • Côtesrotie
  • Faugeres
  • Saint-Emilion (grand cru)

Hazenpeper (zie ook bij Haas)

  • Bonnes-mares
  • Canon-fronsac
  • Minervois (rood)

Hazenrug

  • Bonnes Mares
  • Musigny
  • ★ Richebourg

Hazenrug au genievre

  • Chambolle musigny
  • Savoie-mondeuse
  • Saint-chinian

Hert

  • Bandol
  • Bourgogne (rood)
  • Cabernet sauvignon (Chili, Italië, Nieuw-Zeeland)
  • Canon Fronsac
  • Chianti Classico (hoge kwaliteit)
  • Fronsac
  • Graves
  • Lalande-de-Pomerol
  • Merlot (Chili, Italië, Nieuw-Zeeland)
  • Pauillac
  • Pessac-Leognan
  • Pinot noir (Elzas)
  • Premieres Côtes de Bordeaux
  • Ribera del Duero
  • Spätburgunder (Zuid Duitsland)

Hertenbief

  • Morey-Saint-Denis

Jachtschotel

  • Carinena
  • Châteauneuf-du-Pape (rood)
  • Côteaux du Languedoc (La Mejanelle)
  • Faugeres
  • Gigondas
  • Jumilla
  • Malbec (Argentinië)
  • Nebbiolo (Italië)
  • Pic-Saint-Loup
  • Primitivo (Italië)
  • Shiraz (Australië)
  • Toro
  • Yecla
  • Zinfandel (Californië)

Konijn

  • Anjou villages (rood)
  • Bourgueil (rood)
  • Cabernet franc (Hongarije)
  • Chardonnay (Argentinië, Californië, Chili, Uruguay, Zuid-Frankrijk, Zuid-Italië)
  • Chinon
  • Chiroubles
  • Grauburgunder
  • Hautes-Côtes de Beaune (rood) en soortgelijke Bourgogne
  • Menetou-Salon (rood)
  • Pinot gris/ pinot grigio
  • Saint-Nicolas-de-Bourgeuil (rood)
  • Saumur-Champigny
  • Tokay Pinot Gris

Konijn – Gebraden jong

  • Auxey-Duresses (rood)
  • Crozes-hermitages (rood)
  • Puisseguin Saint-Emilion

Konijn met pruimen

  • Bergerac
  • Bordeaux Côtes de Francs
  • Buzet
  • Canon-Fronsac
  • Fronsac
  • Lalande de Pomerol
  • Merlot (o.a. Chili, Uruguay, Zuid-Afrika, Zuid Frankrijk)
  • Montagne-Saint-Emilion
  • Pecharmant
  • Premieres Côtes de Blaye
  • Sainte-Foy Bordeaux
  • Saint-Emilion

Konijnenlever

  • Anjou (rood)
  • Anjou villages (rood)
  • Bourgueil
  • Chinon
  • Saint-Nicolas-de-Bourgueil
  • Saumur-Champigny

Patrijs

  • Aloxe-Corton (rood)
  • Beaune (rood)
  • Cabernet sauvignon (hoge kwaliteit uit o.a. Calinornie, Chili)
  • Gevrey-Chambertin
  • Margaux
  • Pauillac
  • Pessac-Leognan
  • Pinotage (hoge kwaliteit)
  • Pommard
  • Saint-Julien
  • Santenay (rood)

Patrijs – Gebraden

  • Haut-medoc
  • Vosne-Romanée
  • Bourgueil
  • Irpinia rosso

Patrijs met kool

  • Bourgogne irancy
  • Arbois (rose)
  • Cornas

Patrijs op Catalaanse wijze

  • Maury
  • Côtes du Roussillon (rood)
  • Beaujolais-villages

Ree(rug) – Zie ook bij Hert

  • ★ Chambolle-Musigny
  • Ribera del Duero (reserva)

Ree(bok) – Kotelet van

  • Côtes de Beaune (rood)
  • Crozes-hermitage (rood)
  • Lalande de Pomerol

Reebout ‘Chevreuil grand veneur’

  • Côtes du Roussillon (rood)
  • Corton (rood)
  • Hermitage (rood)

Snip – Geflambeerd

  • Hermitage
  • Musigny
  • Pauillac

Wildbraad/ wildstoofpot

  • Gigondas
  • Primitivo (Italië)
  • Shiraz (Australië)
  • Zinfandel (Californië)

Wildpaté

  • Anjou (rood)
  • Anjou villages (rood)
  • Beaujolais villages
  • Bergerac (rood)
  • Bordeaux (rood)
  • Bordeaux superieur (rood)
  • Bourgueil
  • Chinon
  • Merlot (Bulgarije)
  • Pinot noir (Elzas, Roemenie)
  • Rioja (jong)
  • Saint-Nicolas-de-Bourgueil
  • Saumur-Champigny
  • Somontano
  • Spätburgunder
  • Valdepenas

Wild zwijn

  • Barolo
  • Châteauneuf-du-Pape (rood)
  • Dao
  • Douro
  • Hermitage (rood)
  • Shiraz (Australië)
  • Tinta barocca (Zuid-Afrika)
  • Toro
  • Zinfandel (Californië)

Zwijn – Filet bordelaise

  • Bandol
  • Gigondas
  • Pomerol

Zwijn – Ham van gesmoord

  • Châteauneuf-du-pape (rood)
  • Fronsac
  • Moulin a Vent

Zwijnenbout met saus van wildbraad

  • Chambertin
  • Corbieres (rood)
  • Montagne Saint-Emilion