Wijn en spijs combineren: rode bordeaux

Wijn en spijs combineren: rode bordeaux

Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een rode bordeaux uit…

De appellations:

 Rijpe, nog steeds krachtige rode Bordeaux (bijvoorbeeld 2005, 2003, 2000, 1996)

  • Lamsschouder of -zadel (incl. niertjes) met een rijke saus
  • Filet de boeuf marchand de vin (gelardeerde runderlende met wijn en merg)
  • Rib-eye

Rode Bordeaux uit volle, rijpe grote oogstjaren (bijvoorbeeld 1990, 1989, 1986, 1985, 1982, 1970, 1961)

  • Met knoflook gebraden lamsschouder of -zadel
  • Gebraden runderrib
  • Gegrilleerde runderbout

Zeer oude, lichte en delicate rode Bordeaux (bijvoorbeeld: 1978, 1966, 1964 en 1959 of ouder)

  • Licht gekruide, gebraden lamsbout of -rib
  • Entrecôte
  • Gebraden patrijs of korhoen
  • Zwezerik

Bordeaux

  • Beef Wellington
  • Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
  • Entrecote (gebakken of gegrild)
  • Fondue bourguignonne
  • Gebakken biefstuk tartaar
  • Gevulde paprika (vulling van rundvlees)
  • Koude schapenbout mayonnaise
  • Pizza met vlees
  • Pot-au-feu
  • Voorjaarsduif
  • Wildpate

    Kaas:

  • Bonchester
  • Cornish yarg
  • Gruyère
  • Kefalotiri
  • Pyrenees
  • Reblochon
  • Shropshire Blue

Bordeaux Clairet

  • Varkensrib vleeswaren

Bordeaux Superieur

  • Wildpate

Canon-Fronsac

  • Barbarie aux olives
  • Beef Wellington
  • Duif
  • Gans (eventueel gevuld)
  • Haas, hazenpeper, hazenrug
  • Hert
  • Konijn met pruimen
  • Kwartel
  • Rosbief in madeirasaus

    Kaas:

  • Oude Edammer

Côtes de Bourg

  • Lamsschouder

Côtes de Castillon

  • Beef Wellington
  • Gans (eventueel gevuld)
  • Gegratineerde groenteschotel

    Kaas:

  • Laruns

Côtes de Francs

  • Beef Wellington
  • Konijn met pruimen
  • Schapenragout

Fronsac

  • Duif
  • Gans (eventueel gevuld)
  • Gesmoorde zwijnsham
  • Haas, hazenpeper, hazenrug
  • Hert
  • Konijn met pruimen
  • Kwartel
  • Piepkuiken met truffelsaus
  • Rosbief in madeirasaus

    Kaas:

  • Brie
  • Oude Edammer
  • Saint-Nectaire

Graves

  • Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
  • Canard a l’orange
  • Gegrilde foie gras
  • Gevulde schapenborst
  • Hert
  • Jonge eend met perzik
  • Kwartel
  • Lamskoteletten
  • Prik a la Bordelaise
  • Rundfilet duchesse
  • Zalmeitjes

    Kaas:

  • Belegen of extra belegen Goudse
  • Belegen mimolette
  • Saint-Nectaire

Graves de Vayres

  • Schapenkarbonade

Haut-Médoc

  • Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
  • Lamskoteletten
  • Lamszadel uit de oven

    Kaas:

  • Belegen of extra belegen Goudse
  • Leicester

Lalande de Pomerol

  • Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
  • Duif
  • Gans (eventueel gevuld)
  • Haas, hazenpeper, hazenrug
  • Hert
  • Konijn met pruimen
  • Kotelet van ree(bok)
  • Kwartel
  • Ossenstaart
  • Pasta met truffel
  • Wilde eend met truffel en selderij

    Kaas:

  • Brie
  • Eisbarech
  • Oude Edammer

Listrac

  • Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
  • Duif
  • Foie gras (naturel)
  • Gemeste jonge hoen met zoutkorst
  • Lamskoteletten
  • Tournedos bearnaise

Margaux

  • Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
  • Châteaubriand
  • Duif
  • Lamsfilet in bladerdeeg
  • Lamskoteletten
  • Patrijs

    Kaas:

  • Belegen of extra belegen Goudse

Médoc

  • Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
  • Kalfslever a l’anglaise

Montagne Saint-Emilion

  • Beef Wellington
  • Gans (eventueel gevuld)
  • Haas, hazenpeper, hazenrug
  • Kippenkerrie
  • Ossenstaart
  • Rosbief in madeirasaus
  • Schapenkerrie
  • Zwijnenbout met saus van wildbraad

    Kaas:

  • Brie
  • Chaource
  • Oude Edammer

Moulis

  • Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
  • Fazant op likeur
  • Lamskoteletten
  • Warme rosbief

    Kaas:

  • Belegen of extra belegen Goudse

Pauillac

  • Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
  • Châteaubriand met bearnaisesaus
  • Duif
  • Geflambeerde snip
  • Hert
  • ★ Lamsbout
  • Lamskoteletten
  • Patrijs

    Kaas:

  • Belegen Edammer
  • Belegen of extra belegen Goudse
  • Cheddar
  • Leicester

Pessac-Léognan

  • Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
  • Hert
  • Kwartel
  • Lamskoteletten
  • Patrijs

    Kaas:

  • Cheddar
  • Belegen of extra belegen Goudse
  • Saint-Nectaire

Pomerol

  • Beef Wellington
  • Duif met ganzenlever
  • Gans (eventueel gevuld)
  • Haas, hazenpeper, hazenrug
  • ★ Hert
  • Kwartel
  • Lamsfilet en croute
  • Pasta met truffel
  • ★ Rundvlees (m.n. gebakken of geroosterde Entrecote)
  • Tournedos rossini
  • Wilde eend met truffel en selderij
  • Zwijnfilet bordelaise

    Kaas:

  • Belegen of extra belegen Goudse
  • Brie (m.n. gevuld met truffel)

Premieres Côtes de Blaye

Premieres Côtes de Bordeaux

  • Biefstuk (gebakken, gegrild of geroosterd)
  • Gevulde inktvis
  • Hert

    Kaas:

  • Vacherin

Puisseguin Saint-Emilion

  • Eend met raapjes
  • Gebraden jong konijn

Saint-Emilion

  • Beef Wellington
  • Duif met ganzenlever
  • Entrecote (gebakken of gegrild)
  • Gans (eventueel gevuld)
  • Haas, hazenpeper, hazenrug
  • ★ Hert
  • Kalfsnier met merg
  • Konijn met pruimen
  • Kwartel
  • Lamsbout
  • Lamskoteletten
  • ★ Rundvlees
  • Schapenbout a la ficelle

    Kaas:

  • Belegen of extra belegen Goudse
  • Brie

Saint-Emilion (grand cru)

  • Gevulde eend
  • Halbran roti

Saint-Estephe

  • Châteaubriand met bearnaisesaus
  • Duif
  • Entrecote (gebakken, gegrild of geroosterd)
  • Lamskoteletten

    Kaas:

  • Belegen Goudse
  • Cheddar

Saint-Georges-Saint-Emilion

  • Brochettes met eendenhart
  • Haas, hazenpeper, hazenrug

Saint-Julien

  • Entrecote bordelaise
  • Entrecote (gebraden, gegild of geroosterd)
  • Jonge parelhoen op armagnac
  • Lamscarré Marly
  • Lamskoteletten
  • Patrijs

    Kaas:

  • Belegen of extra belegen Goudse