Wijn en spijs combineren: schapenkaas

Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…

Beinleigh Bleu

  • Port

 Betuwse schapenkaas 

  • Saussignac

 Brebis/ Perail de brebis

  • Côtes de Saint-Mont (rood)
  • Madiran
  • Pacherenc du Vic-Bilh (wit)
  • Pessac-Leognan (wit)
  • Saint-Chinian
  • Semillon (Australië)
  • Tannat (Uruguay)

 Bridamour

  • Provence (stevig, rood)

 Cabrales

  • Oloroso-sherry
  • Rioja (zowel wit als rood, op eiken gerijpt)

 Corsicaanse schapenkaas

  • Ajaccio
  • Bourgogne irancy
  • Côtes du Roussillon (rood)
  • Monica di Sardegna

 Eisbarech

  • Lalande-de-pomerol
  • Cornas
  • Marcillac

 Halloumi

  • Beaujolais (licht)

 Idiazabal

Bij de ongerookte versie:

  • Rioja (rood)
  • Navarra

Bij de gerookte versie:

  • Rioja (wit)

 Lanark Blue 

  • Sauternes

 Laruns

  • Bordeaux Côtes de castillon
  • Gaillac (rood)
  • Côtes de Provence (rood)

 Manchego

  • Almansa (reserva of gran reserva)
  • Fino sherry
  • Jurancon (wit, halfzoet)
  • La Mancha (reserva of gran reserva)
  • Ribera del Duero (reserva of gran reserva)
  • Toro (rood)

Algemene opmerking bij deze combinatie: hoe ouder de kaas, hoe krachtiger de wijn moet zijn.

Pecorino

  • Brunello of rosso di Montalcino
  • Chianti (classico)
  • Prosecco
  • Vino nobile di Montepulciano
  • of zie dit vermakelijk artikel

Roquefort

  • Banyuls
  • Cahors
  • Châteauneuf-du-Pape
  • Côtes de Saint-Mont (met houtrijping)
  • Côtes du jura (vin jaune)
  • Fitou
  • Hermitage (rood)
  • Late Bottled Vintage port
  • Madiran
  • Maury
  • Muscat de rivesaltes
  • Pic Saint-Loup
  • Rivesaltes Ambre
  • Sauternes
  • Shiraz (Australië)
  • Tokaji Aszu (5 of 6 puttonyos)
  • Vintage port
  • Vouvray Moelleux

 Ossau-Iraty-Brebis Pyrenees

  • Cahors