Wijn en spijs combineren: rode wijn uit Italië

Wijn en spijs combineren: rode wijn uit Italië

Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij rode wijn uit

Alto Adige/ Trentino

Cabernet sauvignon

  • Risotto met kippenlever en geitenkaas

Lagrein

  • Carpaccio van rundvlees

Marzemino

  • Carpaccio van rundvlees
  • Lasagna

Merlot

  • Haas, hazenpeper, hazenrug

Pinot nero

  • Salade van patrijs en appel
  • Garganelli met broccolisaus en gegrilde tong of zeebarbeel
  • Zeeduivel met rode pepersaus en zwarte tagliolini

Basilicata

Aglianico del Vulture

  • Schapenvlees (bout, shaslik, etc.)

Calabrië

Calabrië

  • Kip met citroen

Campania

Irpinia

  • Patrijs

Friuli

Collio

  • Beef Wellington

Grave del Friuli

  • Beef Wellington

Isonzo

  • Beef Wellington

Marche

Cabernet sauvignon

  • Tortelloni van fazant met bloemkoolsaus en zwarte truffel

Montepulciano d’Abruzzo

  • Chili con carne
  • Gestoofde of gebakken runderlappen
  • Hachee
  • Schouderkarbonade
  • Spareribs
  • Varkensrollade

  Kaas:

  • Chesire

Rosso Conero

  Kaas:

  • Gloucester

Rosso Piceno Superiore

  • Papardelle met konijnensaus

  Kaas:

  • Old Amsterdam

Molise

Biferno

  • Pasta met paddestoelen

Piemonte

Barbaresco

  • Geroosterde kalfsfilet met parmaham, geroosterde aardappeltjes, tomaten, paddestoelen en courgettes
  • Pasta met wildsaus
  • Porcini
  • Risotto met witte truffel
  • Tournedos rossini
  • Truffelgerechten algemeen

  Kaas:

  • Fontina
  • Gorgonzola
  • Goudse (oud en overjarig)
  • Parmezaanse kaas

Barolo

  • Gegrilde kalfsniertjes
  • Gestoofde kalfswang
  • Pappardelle met hazensaus en voederkool
  • Pasta met wildsaus
  • Porcini
  • Rib-eye
  • Risotto met eend (taling), munt en wilde paddestoelen
  • Risotto met witte truffel
  • Tournedos rossini
  • Truffelgerechten

  Kaas:

  • Friese nagelkaas
  • Gorgonzola
  • Goudse (oud en overjarig)
  • Parmezaanse kaas
  • Stilton

Nebbiolo d’Alba

  • Pasta met broccoli-gorgonzola-saus
  • Pasta met paddestoelen

  Kaas:

  • Oude of overjarige Goudse

Puglia

Copertino

Salice Salentino

  • Kalfskotelet alla milanese
  • Lamskebab, shis kebab
  • Pasta met broccoli-gorgonzola-saus
  • Schapenvlees
  • Spareribs
  • Turkse gerechten

Sardinië

Cannonau di Sardegna (dagelijkse kwaliteit)

  • Barbecue (of meer algemeen: geroosterd vlees, vooral lam)

Monica di Sardegna

  • Antipasti (bijvoorbeeld: salami, parmaham)
  • Lamsvlees met rozemarijn
  • Rood vlees

  Kaas:

  • Schapenkaas

Sicilië

Sicilië

  • Eendeborst met munt

Toscane

Brunello  di Montalcino

  • Lamsbout
  • Rib-eye

Carmignano

  • Haas, hazenpeper, hazenrug
  • Kwartel
  • Ossobucco

  Kaas:

  • Jonge Goudse

Chianti

  • Antipasti
  • Cannelloni
  • Macaroni
  • Minestrone
  • Spaghetti bolognese

  Kaas:

  • Cheddar

Chianti Classico

  • Rosbief in madeirasaus
  • Ossobuco
  • Lamsbout
  • Lamskoteletten
  • Hert
  • Rib-eye

  Kaas:

  • Chaumes
  • Cheshire
  • Comte
  • Goudse (jong en jong belegen)
  • Parmezaan
  • Provolone
  • Taleggio

Muscadello di Montalcino

Nobile di Montepulciano

  • Duif
  • Kalfszwezerik in hazelnotensaus
  • Lamsbout
  • Lamskoteletten
  • Ossobucco

  Kaas:

  • Belegen of extra belegen Goudse
  • Chesire
  • Grana Padano
  • Parmezaan
  • Taleggio

Ornellaia

  • Kalfsrib uit de oven met wilde paddestoelensaus

Rosso di Montalcino

  • Merg
  • Gegrilde kip
  • Gebraden kalfsvlees
  • Crostini met olijfolie en fleur de sel
  • Crostini met kippenlever
  • Ragu a la Bolognese

Sassicaia

  • Gebraden kip met verse pasta, foie gras en truffels

Umbria

Torgiano riserva

  • Gebakken paling met knoflook, olijven en koriander

Veneto

Amarone della Valpolicella

  • Duif met rode kersen en saus van amarone
  • Geconfijte kalfslever met compote van ui en appel en een saus van ahornsiroop
  • Geroosterde wilde eend met honing en balsamico

  Kaas:

  • Parmezaan

Bardolino

  • Pasta napolitana

Pinot nero

  • Stracci met konijn en wilde paddestoelen

Recioto della Valpolicella

  Kaas:

  • Fontina
  • Gorgonzola
  • Parmezaan

Valpolicella

  • Antipasti
  • Cannelloni met kalfsgehakt
  • Gebakken biefstuk tartaar
  • Parmaham
  • Pasta napolitana
  • Pasta met vleessaus
  • Salami
  • Spaghetti bolognese

  Kaas:

  • Esrom
  • Port Salut

Valpolicella classico

  • Kalfstong met madeirasaus
  • Ossobucco
  • Parelhoen met parmaham
  • Pizza met vlees