Aziatische keuken en wijn


De Aziatische keuken is enorm divers en zo ook de wijn/spijs combinaties met deze keuken. In de Aziatische keuken kun je het beste kijken naar de specerijen die gebruikt worden. De kruidigheid of de pittigheid maar ook de zoetheid van deze gerechten zijn vaak smaakbepalend, niet zozeer wat het hoofdingrediënt is.

Gisteren ging ik op zoek naar een wijn/spijs combinatie met reebiefstuk, gekruid met chinees 5-kruidenpoeder. Daarbij een saus op basis van sojasaus en ketjap. Bijgerechten: gele rijst, paksoi en shiitake. De wijntip die bij dit gerecht werd gegeven is een Gewürztraminer ‘les Archenets’ van Josmeyer. Dit is een geslaagde combinatie die ik al wel eens heb geprobeerd. Maar soms heb je meer zin een rode wijn dan wit. Welke rode wijn kies je uit bij een gerecht zoals dit?

Het gerecht is niet pikant. Vol en rijk van smaak door de saus en het wild. De sojasaus, ketjap en wildfond geven het een zoet/zuur tintje, wat versterkt wordt door het 5-kruiden poeder. De wijn die erbij zou kunnen passen moest voldoende fruit hebben en kruidigheid. Een juist zuurgehalte als tegenwicht – geen zware wijn. Ook moest het een wijn met weinig of geen tannine zijn, dit gaat tegen de zoete smaak van de gerechten in. Uiteindelijk viel de keuze op een pinot noir. Echezaux “les Loachausses” 2007 van Anne Gros. Een mooie wijn, elegant, transparant, fruitig, kruidig in de neus maar ook in de smaak. Kortom een geslaagde combinatie!