Wijn en spijs combineren: dessert

Wijn en spijs combineren: dessert

Een algemene opmerking over wijnen bij desserts: ook al duidt de term “dessertwijn” in de volksmond alle zoete wijnen aan, lang niet alle zoete wijnen doen het goed bij zoete desserts. De beste zoete wijnen (zoals Sauternes, de top uit Loire en Duitsland) doen het vaak veel beter bij fruit dan bij ijs, gebak of andere mierezoete hapjes. Naast desserts met chocola passen slechts enkele zeer krachtige (vaak rode) zoete wijnen. De meeste desserts in de traditionele zin overschaduwen dessertwijnen. Mooi alternatief, neem het letterlijk: “dessert – wijn”, zonder iets erbij. Vrijwel altijd de beste optie.

Welke wijn is lekker bij/ wat drink je bij…

Aardbeien

  • Champagne (géén slagroom op de aardbeien!)
  • Moscatel (Valencia)
  • Moscato d’Asti
  • Orange muscat (Californië)

Abrikozen

  • Barsac
  • Muscat (Zuid Frankrijk)
  • Muscat de Beaumes-de-Venise
  • Muscat de Frontignan
  • Samos (Griekenland)
  • Sauternes

Amandeltaart

  • Bonnezeaux
  • Côteaux du Layon
  • Muscat de Rivesaltes
  • Quarts de Chaume

Ananas

  • Barsac
  • Moscatel (Valencia)
  • Moscato d’Asti
  • Orange muscat (Californië)
  • Sauternes

Apfelstrudel

  • Ausbruch (Oostenrijk)
  • Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
  • Bonnezeaux
  • Côteaux du Layon
  • Ice wine (Canada)
  • Quarts de Chaume
  • Sauternes
  • Sherry (PX)
  • Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)

Banaan

  • Muscat de Frontignan
  • Muscat de Rivesaltes

Bavarois

  • Muscat de Beaumes-de-Venise

Blanc manger

  • Barsac
  • Cadillac
  • Loupiac
  • Monbazillac
  • Sainte-Croix-du-Mont
  • Sauternes

Brioche

  • Rivesaltes (rood)
  • Muscat de beaumes-de-venise
  • Elzas (vendanges tardives)

Cassata

  • Asti spumante
  • Moscato d’Asti
  • Samos (Griekenland)

Charlotte Russe

  • Asti spumante
  • Moscato d’Asti

Cheese cake

  • Barsac
  • Muscat de Rivesaltes
  • Orange muscat (Californië)
  • Samos (Griekenland)
  • Sauternes

Chocolade(taart)

  • Banyuls (grand cru)
  • Marsala (Sicilië)
  • Maury
  • Mavrodaphne (Griekenland)
  • Pineau des charentes (rose)
  • Sherry (PX)

Christmas pudding

  • Ausbruch (Oostenrijk)
  • Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
  • Bonnezeaux
  • Côteaux du Layon
  • Late Harvest riesling (Australië, Chili, Zuid-Afrika)
  • Loupiac
  • Monbazillac
  • Moscato d’Asti
  • Quarts de Chaume
  • Sainte-Croix-du-Mont
  • Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)

Citroentaart

  • Beerenauslese (riesling uit Duitsland of Oostenrijk)
  • Elzas (selection de grains nobles)
  • Cerons
  • Gewürztraminer vendange tardive
  • Rivesaltes (wit)
  • Trockenbeerenauslese (riesling uit Duitsland of Oostenrijk)

Crême brulée

  • Banyuls
  • Beerenauslese (de Crême brulée moet dan niet te zoet zijn)
  • Malvasia (Sicilië)
  • Maury
  • Muscat de Rivesaltes
  • Samos (Griekenland)
  • Sauternes (de Crême brulée moet dan niet te zoet zijn)
  • Sherry (PX)
  • Trockenbeerenauslese (de Crême brulée moet dan niet te zoet zijn)

Crêpes Suzette

  • Asti spumante
  • Muscat (Zuid Franktijk)
  • Orange Muscat (Californië)
  • Samos (Griekenland)

Far breton

  • Pineau des charentes
  • Anjou Côteaux de la Loire
  • Cadillac

Fraisier

  • Muscat de rivesaltes
  • Maury

Frambozen

  • Moscatel (Valencia)
  • Moscato d’Asti

Fruit (niet te zoet, zonder slagroom)

  • Ausbruch (Oostenrijk)
  • Barsac
  • Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
  • Ice Wine (Canada)
  • Late Harvest riesling
  • Orange muscat (Californië)
  • Sauternes
  • Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
  • Vouvray (moulleux)

Île flottante

  • Ausbruch (Oostenrijk)
  • Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
  • Loupiac
  • Rivesaltes (wit)
  • Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)

Île flottante met crème anglaise

  • Asti spumante
  • Barsac
  • Muscat de rivesaltes
  • Samos (Griekenland)
  • Sauternes

Karamelpudding

  • Banyuls
  • Liqueur Muscat (Australië)
  • Malaga
  • Maury
  • Sherry (PX)

Kerstgebak (Buche de Noël)

  • Champagne (halfdroog/ demi-sec)
  • Clairette de die (tradition)

Kouglof

  • Quarts de chaume
  • Elzas (vendages tardives)
  • Muscat de mireval

Meloen

  • Moscatel (Valencia)
  • Moscato d’Asti

Meringue

  • Asti spumante
  • Moscatel (Valencia)
  • Moscato d’Asti
  • Orange Muscat (Californië)

Notentaart

  • Banyuls
  • Liqueur Muscat (Australië)
  • Malaga
  • Moscatel de Setubal
  • Sherry (PX)
  • Tokaji Aszu (5 of 6 puttonyos)
  • Vin santo

Peer

  • Ausbruch (Oostenrijk)
  • Barsac
  • Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
  • Sauternes
  • Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)

Peer – Gepocheerde … met zwarte peper en parmezaanse kaas

  • Torcolato (Veneto)

Perzik

  • Ausbruch (Oostenrijk)
  • Barsac
  • Beerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)
  • Sauternes
  • Trockenbeerenauslese (Duitsland, Oostenrijk)

Pithiviers

  • Maury
  • Bonnezeaux
  • Muscat de lunel

Pompoen

  • Black Muscat (Californië)
  • Loupiac
  • Monbazillac
  • Orange Muscat (Californië)
  • Sainte-Croix-du-Mont

Profiteroles

  • Asti spumante
  • Muscat (Zuid Frankrijk)
  • Samos (Griekenland)

Pruimen

  • Banyuls
  • Malaga
  • Maury
  • Mavrodaphne (Griekenland)

Pudding (crème renversée)

  • Côteaux du layon-villages
  • Sauternes
  • Muscat de saint-jean-de-minervois

Salade d’oranges

  • Sainte-croix-du-mont
  • Rivesaltes (wit)
  • Muscat de rivesaltes

Semifreddo

  • Sekt (droog)

Sinaasappel

  • Moscatel (Valencia)
  • Moscato d’Asti
  • Muscat de Beaumes-de-Venise
  • Muscat de Rivesaltes
  • Orange Muscat (Californië)

Spekkoek

  • Banyuls
  • Muscat de Beaumes-de-Venise
  • Muscat de Rivesaltes
  • Sherry (PX)
  • Tokaji Aszu (4 puttonyos of hoger)

Tarte tatin

  • Arbois (vin de paille)
  • Jurancon
  • Liqueur Muscat (Australië)
  • Moscato d’Asti
  • Muscat de Beaumes-de-Venise
  • Muscat de Rivesaltes
  • Pineau de charentes

Tiramisu

  • Banyuls
  • Malaga
  • Maury
  • Liqueur Muscat (Australië)
  • Sherry (PX)
  • Vin santo

Tompoes met frambozen, crème anglaise en frambozensaus

  • Vin santo

Tropisch fruitsalade met gembersiroop en mangosorbet

  • Franciacorta Brut (bij voorkeur “Bellavista”)

Vanille-ijs met frambozensap

  • Loupiac
  • Côteaux du layon

Zabaglione

  • Asti spumante
  • Marsala