Wat eet je bij Cheval Blanc 1998?


Wat eet je bij Cheval Blanc 1998?

Reerugfilet met verschillende bereidingen van biet. In het glas: Cheval Blanc 1998

Er zijn van die momenten dat je denkt: wow, al die moeite en tijd in de keuken zijn het waard! Dit was zo’n moment. De wijn was al uitgekozen; Cheval Blanc 1998! Wat moet je daar bij maken? Bij dit type wijn is mijn gedachte al gauw om de wijn de hoofdplek te geven en het gerecht daarbij aan te passen. Wat altijd werkt is een zo basic mogelijk gerecht. Omdat dit voor een feestelijke gelegenheid was wilde ik toch wat meer ‘uit de kast’ trekken.

Ik koos voor een gerecht geïnspireerd op een recept uit ‘Sergiology’ van Sergio Herman. Drie bereidingen van biet: in een dressing van o.a. bietensap gemarineerde plakjes Chioggia biet, gelei van bietensap en kippenbouillon, jus van bietensap. Rosé gebraden reerugfilet. En daarnaast nog wat ganzenleverparfait.

De tonen van het gerecht waren lekker aards, mooie wildsmaak van de ree, volle smaken van de jus en de gelei en de bite van de flinterdunne rauw gemarineerde plakjes biet.

En dan de combi met de wijn: Cheval Blanc 1998! Een geweldige klassieke wijn, fluwelig, groots. Als je het geduld kan opbrengen laat deze wijn dan nog verder ontwikkelen. De combinatie met het gerecht was mooi in balans door de aardse tonen, en de saus was mooi in harmonie met de wijn. Kortom dit gerecht is een aanrader bij dit soort wijnen.