Hof van Cleve


Hof van Cleve

Oe – mijn bucketlist wordt steeds kleiner. Wat een bof, in september brachten we een bezoek aan “Hof van Cleve”, het *** restaurant van Peter Goossens. Peter Goossens geldt als de godfather van de Belgische gastronomie en heeft veel chefs opgeleid waaronder Sergio Herman. Je snapt dat dit op mijn lijst stond!

Dit jaar bestaat Hof van Cleve 30 jaar. Al die tijd zwaaide Peter Goossens de scepter, ondersteund door zijn vrouw Lieve. Zijn kookstijl is elegant, zonder veel moleculaire poespas met rechtdoorzee pure smaken. Mooie verfijnde sauzen, perfecte cuisson. Alles – van amuse tot friandises – is perfect tot in detail uitgewerkt.

Het diner begon met een hele rij amuses met producten van het seizoen.

De amuse die ik het mooist vond was deze met kippenleverparfait, watermeloen. Verrassende combi van de volvette smaak van de kippenlever, zachte frisheid van de watermeloen en met een zuurtje van een ingelegd stukje ui.

Van tevoren hadden we al besloten dat we de signature dish met tarbot wilden – een a la carte gerecht (you only live once 😇). Omdat we niet konden kiezen uit de diverse andere mooie gerechten heeft de chef de porties wat aangepast zodat we meerdere gerechten konden uitproberen. Wat een service! (Niet doorvertellen – ik weet niet of ze dat vaker willen doen)

Het 1e gerecht:

Langoustine, aubergine, courgette: onderin het bord beetje zwarte olijventapenade, daarop de perfect gegaarde langoustine, met ernaast aubergine met courgette en bouillabaisse. Een combinatie die ik zo op papier niet zou bedenken – maar wat een gerecht! Vol van smaak, de lichtzoete langoustine met de volle zachte smaak van de groenten ernaast – wow.

Het 2e gerecht:

Kalfszwezerik, truffel, bloemkool, saus albufeira.

Heerlijke rijke smaken met een mooi stukje zwezerik! Echt comfort food 😉

Het 3e gerecht:

Holsteiner rund spitskool, mimolette

Mooi stukje rund met heerlijke groente; spitskool met een bite, en stukjes mimolette kaas

En dan de pièce:

Tarbot, prei, aardappel oscietra kaviaar.

Niet voor niets zijn ‘signature dish’. Een stevig, dik stuk tarbot met kaviaar erop. En geen klein beetje, nee een dikke laag zodat je de perfecte combinatie van het zilte met de vis proeft!

En als je denkt dat je echt niets meer kan eten (het dessert hebben we overgeslagen) komt de kar met de friandises voorbij, wat een plaatje. Tja en als ik citroentaart zie dan moet ik dat proeven…

Kortom: een aanrader, even flink sparen maar dit is iets wat je nooit meer vergeet!