Diner 2-2-2013


Diner 2-2-2013

Weer een rij fenomenale wijnen waarbij ik mocht koken!

Clos de Mesnil 2000 (Krug) met Langoustine boemboe bali naar recept van Sergio Herman. Het gerecht is romig en kruidig door de boemboe bali die op de langoustine’s komt en ernaast in de dressing en een mayonaise. De verschillende groenten zorgen voor frisheid.

 

Montrachet 2000 (Ramonet) met Tong Sergio Herman. Mooie combinatie met de wijn door de romigheid van de groenten, en het zout van de saus. Deze saus is op basis van gefermenteerde sojabonen.

Domaine de Chevalier 1995 (wit) met langzaam gegaarde kalfslende, tapenade, wasabi mayonaise. Vrije vertaling van recept van Lucas Rive. De kalfslende is langzaam in olijfolie gegaard op een lage temperatuur waardoor deze mooi rosé bleef. Een mooi gerecht met het zoute van de tapenade en het pittige van de wasabimayonaise. De andere ingrediënten maakten het geheel af. Hier zou je nog een ‘surf and turf’ variant van kunnen maken door er langoustine’s bij te serveren.

Romanée-Saint-Vivant 2002 (Domaine de la Romanée Conti) met kwartel gevuld met eendenlever en zwarte wintertruffel. Een klassiek gerecht, basic, maar mooie volle smaken bij deze wijn.

Barolo riserva speciale Bussia di Monforte 1974 Bruno Giacosa met verse pasta en zwarte wintertruffel. Wederom een klassiek gerecht maar deze mooie klassieke wijn vraagt om een basic gerecht waarbij de ingrediënten spreken.

Chateau Haut Brion 1990 met Côte de Boeuf naar recept van Cees Helder  De côte de boeuf is een mooi met vet dooraderd stuk vlees, aan een stuk gebraden. Geserveerd met de groenten die ik mee heb laten garen.

Proeverij Napa V.S. rood: Harlan 1994 en 1997. Colgin Proprietary Estate 2007 met hert met noten/fruit korst van Alinea. Een recept van een Amerikaanse chef bij deze Amerikaanse wijnen. Een mooie combi door de notenkorst met o.a. cranberries en een portsaus. Het fruit in de wijn en het gerecht waren voor elkaar gemaakt.

Trio 2001: Rieussec, Climens, Yquem met peren gestoofd in sauternes en roquefort. De peren heb ik gestoofd in de ‘restjes’ van een vorige proeverij: Yquem ’47, ’88, ’90, en ’01. Zo heb ik peertjes nog nooit geproefd!

Daarnaast de zogenaamde ‘blindjes’, wijnen die door deelnemers werden ingezet, en blind werden geproefd: champagne Selosse Initial, Beaucastel blanc 2006, G. Conterno Cascina Francia 2007, Jaboulet Hermitage Rochefine 1959, Beaucastel Hommage a Jacques Perrin 2000, Rayas 2006, Lafaurie-Peyraguey 2001, Tour Blanche 2001, Suduiraut 2001, Climens 2009 en Yquem 2009, Billecart- Salmon Cuvée Elisabeth rosé 2002