Wijn en spijs combineren: zoete wijnen

Wijn en spijs combineren: zoete wijnen

Australië

Late Harvest Riesling

  • Citroentaart
  • Fruit

Liqueur Muscat

  • Christmas pudding
  • Crème brûlée
  • Karamelpudding
  • Notentaart
  • Tarte tatin

Canada

Ice Wine

  • Apfelstrudel
  • Fruit

Chili

Late Harvest Riesling

  • Citroentaart
  • Fruit

Duitsland

Riesling Beerenauslese of hoger

  • Apfelstrudel
  • Citroenbaverois
  • Citroentaart
  • Crême brulée
  • Fruit
  • Ile flottante
  • Peer
  • Perziken

Kaas:

  • Brie

Frankrijk

Bordeaux

Barsac

  • Abrikozen
  • Ananas
  • Blanc manger
  • Canard a l’orange
  • Cheese cake
  • Eendenlever (pate of terrine)
  • Foie gras (naturel)
  • Fruit
  • Ile flottante
  • Peer
  • Perzik

Kaas:

  • Bleu d’Auvergne
  • Bleu de Bresse
  • Bleu des Causses
  • Vacherin

Cadillac

  • Blanc manger
  • Chaource
  • Far breton

Loupiac

  • Blanc manger
  • Citroentaart
  • Eendenlever
  • Ile flottante
  • Pompoentaart / pumpkin pie
  • Vanille-ijs met frambozensap

Kaas:

  • Münster

Sauternes

  • Aardbeien (zonder slagroom!)
  • Abrikozen
  • Ananas
  • Apfelstrudel
  • Blanc manger
  • Cheese cake
  • Eendenlever (pate of terrine)
  • Foie gras (naturel)
  • Fruit
  • Ile flottante
  • Nectarines
  • Peer (met gorgonzola)
  • Pudding (Creme renversee)
  • Ravioli van eend met foie gras
  • Witte perziken

Kaas

  • Bleu d’Auvergne
  • Bleu de Bresse
  • Bleu des Causses
  • Epoisses
  • Gorgonzola
  • Rochebaron
  • Roquefort
  • Stilton

Dordogne

Monbazillac

  • Blanc manger
  • Canard à l’orange
  • Citroentaart
  • Eendenlever
  • Kalfsbiefstuk met saus van witte en / of citrusvruchten
  • Pompoentaart

Saussignac

  • Betuwse schapenkaas
  • Blauw Bastiaansen
  • Bleu de Bresse
  • Oude Betuwse kaas
  • Stilton

Elzas

Sélections de Grains Nobles

  • Citroentaart
  • Lychees

Vendanges Tardives

  • Brioche
  • Kouglof
  • Lychees

Jura

Arbois vin de Paille

  • Tarte tatin

Loire

Anjou coteaux de la Loire

  • Far breton

Bonnezeaux

  • Amandeltaart
  • Apfelstrudel
  • Canard à l’orange

Coteaux du Layon

  • Amandeltaart
  • Apfelstrudel
  • Canard à l’orange
  • Citroentaart
  • Kalfsbiefstuk met saus van witte en / of citrusvruchten

Quarts de Chaume

  • Apfelstrudel
  • Canard à l’orange
  • Citroentaart

Vouvray Moelleux

  • Fruit

Kaas

  • Bleu d’Auvergne
  • Bleu de Bresse
  • Bleu des Causses
  • Mountain shepherd
  • Roquefort

Midi

Muscat de Frontignan

  • Abrikozen
  • Banaan

Muscat de Rivesaltes

  • Amandeltaart
  • Baba au rhum
  • Banaan
  • Cheese cake
  • Crème brûlée
  • Fruit
  • Omelet sibérienne
  • Profiteroles
  • Tarte tatin

Kaas

  • Bleu d’Auvergne
  • Bleu de Bresse
  • Bleu des Causses
  • Gorgonzola
  • Roquefort

Rivesaltes Ambré

Kaas

  • Rochebaron
  • Roquefort

Minervois

Muscat de Saint Jean de Minervois

  • Pudding (Creme renversee)

Pyreneeën

Banyuls

  • Caramelpudding
  • Chocolade
  • Crème brûlée
  • Koffietaart
  • Notentaart
  • Pecan pie
  • Spekkoek
  • Tiramisu

Kaas

  • Roquefort

Maury

  • Baba au rhum
  • Caramelpudding
  • Chocolade
  • Crème brûlée
  • Pruimen, pruimedanten
  • Tiramisu

Kaas

  • Bleu d’Auvergne
  • Bleu de Bresse
  • Bleu des Causses
  • Roquefort

Rhône

Condrieu (zoet!)

  • Eendenlever (vers)
  • Foie gras
  • Fruitdessert (abrikoos, perzik, sinaasappel)
  • Ganzenlever (vers)

Muscat de Beaumes-de-Venises

  • Abrikozen
  • Bavarois
  • Spekkoek

Zuid-West

Blanquette de Limoux Ancestrale

  • Frambozen
  • Meloen
  • Sorbet (niet te zoet!)

Jurançon

  • Eendenlever
  • Kalfsbiefstuk met saus van witte en / of citrusvruchten
  • Pekingeend

Kaas:

  • Banon
  • Chaumes
  • Manchego

Sainte-Croix-du-Mont

  • Blanc manger
  • Citroentaart
  • Pompoentaart / pumpkin pie

Griekenland

Mavrodaphne

  • Chocolade(taart)
  • Pruimen

Samos

  • Abrikozen
  • Cassata
  • Cheese cake
  • Creme brulee
  • Ile flottante
  • Profiteroles
  • Sorbet
  • IJs

Hongarije

Tokaji

3-5 puttonyos

Kaas:

  • Beaufort

4-6 puttonyos

  • Chocolade
  • Eendenlever (pate of terrine)
  • Foie gras
  • Spekkoek
  • Vruchtendesserts

5 of 6 puttonyos

  • Notentaart

Kaas:

  • Roquefort

Italië

Friuli

Malvasia

  • Ravioli van eend met foie gras

Piëmonte

Asti spumante

  • Cassata
  • Charlotte Russe
  • Crepes Suzette
  • Ile flottante
  • Meringue
  • Profiteroles
  • Sorbet
  • Zabaglione

Moscato d’Asti

  • Aardbeien
  • Ananas
  • Cassata
  • Charlotte Russe
  • Citroentaart
  • Frambozen
  • Fruit
  • Lychees
  • Meloen
  • Meringue
  • Sinaasappel
  • Tarte tatin

Sicilië

Liquoroso

  • Gestoomde foie gras met bonen en erwten

Malvasia

  • (Amaretto) creme brulee

Marsala

  • Gevulde dadels met witte chocola en mandarijntjes
  • Chocoladetaart
  • Zabaglione

Passito di Pantelleria

  • Parfait van ijskoffie met amandelsaus en gemarineerde vijgen
  • Siciliaanse gevulde zoete pasta

Toscane

Vin santo

  • Notentaart
  • Tiramisu
  • Tompoes met frambozen, creme anglaise en frambozensaus

Veneto

Torcolato

  • Gepocheerde peer met zwarte peper en parmezaanse kaas

Recioto della Valpolicella

Kaas:

  • Fontina
  • Gorgonzola
  • Parmezaan

Recioto di Soave

  • Taleggio

Oostenrijk

Rust Ausbruch

  • Apfelstrudel
  • Citroentaart
  • Fruit
  • Ile flottante
  • Peer
  • Perzik

Portugal

Setubal

Moscatel de Setubal

  • Amandelen
  • Christmas pudding
  • Notentaart

Spanje

Malaga

  • Christmas pudding
  • Karamelpudding
  • Notentaart
  • Pruimen
  • Tiramisu

Sherry PX

Zie op deze pagina

Valencia Moscatel

  • Aardbeien
  • Frambozen
  • Fruit
  • Lychees
  • Meloen
  • Notentaart
  • Sinaasappel
  • Sorbet

VS

Californië

Black Muscat

  • Pompoentaart

Orange Muscat

  • Aardbeien
  • Ananas
  • Cheese cake
  • Crepes Suzette
  • Fruit
  • Meringue
  • Pompoentaart
  • Sinaasappel

Zuid-Afrika

Late Harvest Riesling

  • Citroentaart
  • Fruit