Wijn en spijs combineren: witte wijn uit Italië

Wijn en spijs combineren: witte wijn uit Italië

Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een witte wijn uit…

Overzichtskaart van Italië

Abruzzen

Trebbiano

  • Antipasti
  • Dukkah
  • Risotto met zeevruchten

Alto Adige

Chardonnay

  • Gebraden konijnenzadel met rozemarijn en artisjokkensaus
  • Geconfijte zalm
  • Gebakken filet van zonnevis
  • Vitello tonnato

Gewürztraminer

  • Salade van foie gras en spinazie met balsamico

Pinot bianco

  • Koude erwtensoep met zeekreeft en duif
  • Geroosterde zeebaarsfilet

Sauvignon

  • Risotto met coquilles saint-jacques en asperges

Campania

Falanghina

  • Geschroeide tonijn met een salade van artisjok en appel

Greco di tufo

  • Bottarga
  • Courgettelinten met pijnboompitten
  • Gevulde courgettebloemen
  • Kaassoufflé
  • Kalfsgehakt met pijnpoompitten en pecorino
  • Risotto met tomaat
  • Schorseneren
  • Venkel met sinaasappel

Friuli

Chardonnay

  • Gemarineerde tonijn in balsamico en sojasaus
  • Vitello tonnato

Pinot bianco

  • Ragout van langoustines en (kalfs)zwezerik
  • Geroosterde langoustines met ragout van peultjes

Pinot grigio

  • Aardappelgnocchi met kersentomaat en zeebarbeel
  • Gegrilde coquilles saint-jacques met aubergines uit de oven en knoflookmayonnaise

Riesling

  • Gestoofde zeeduivel

Sauvignon

  • Salade van langoustines en asperges
  • TongSoufflé met erwtensaus en geconfijte tomaat

(Tokai) friulano

  • Gefrituurde courgettebloem met tomaten en mozzarella en zoetzure saus
  • Pompoenensoep
  • Zeebarbeel of rode mul met aardpeer in de oven

Lazio

Frascati

  • Avocadosalade met mozzarella
  • Gamba’s van de grill
  • Pasta met roomsaus
  • Pasta met vissaus
  • Pizza frutti di mare
  • Tortellini
  • Vispizza

  Kaas:

  • Mozzarella

Lombardije

Franciacorta

  • In een korst van zeezout gekookte tarbotfilet

Lugana

  • Hors d’oeuvre
  • Risotto met mosselen, garnalen, e.d.
  • Tomatensalade met mozzarella

Piemonte

Chardonnay

  • Gepureerde kabeljauw en geroosterde kwartel
  • Ravioli van konijn met rivierkreeft en courgettebloem
  • Vitello tonnato

Roero Arneis

  • Aioli
  • Asperges
  • Fritto misto
  • Pasta met erwtjes en lente-ui
  • Salade met bittere bladsla (radicchio) en radijsspruiten
  • Salade met mosterddressing
  • Salsa verde
  • Schelpdieren met citroendressing
  • Tomatentaart
  • Vitello tonnato
  • Wiener schnitzel

Puglia

Chardonnay

  • Gebraden of gegrilde kip of kip uit de oven
  • Vitello tonnato

Locorotondo

  • Mascarpone
  • Pasta Alfredo
  • Vitello tonnato

Sardinië

Vermentino

  • Koude tomatensoep met gestoomde langoustines, komkommer en kaviaar
  • Gebakken of gegrilde aubergine

Sicilië

Chardonnay

  • Gestoomde zeekreeft met polenta en wilde paddestoelen
  • Heldere kippensoep met coquilles saint-jacques
  • Vitello tonnato

Toscane

Chardonnay

  • Aardappelsalade met tomaten, artisjokken en geitenkaas
  • Fritto misto di pesce
  • Geroosterde filet van zonnevis
  • Vitello tonnato

Sauvignon

  • Ravioli van coquilles Saint-Jacques met basilicumsaus

Verdicchio dei Castelli di Jesi

  • Avocadosalade met mozzarella
  • Blinde vink
  • Gegratineerde linzenschotel
  • Groentetaart
  • Indiase gerechten
  • Jambon persillé
  • Kaastaart
  • Kabeljauw met parmaham
  • Kalfslever met uien
  • Kip met kerrie
  • Langoustines, asperges en truffel in bladerdeeg
  • Parelhoen met parmaham
  • Pasta alla Marinara
  • Rode mul (op de huid gebakken)
  • Stamppot rauwe andijvie met spekjes
  • Tomatensalade met mozzarella
  • Tonijncarpaccio
  • Vitello tonnato
  • Wiener schnitzel

  Kaas:

  • Kruidenboursin
  • Taleggio

Vernaccia di San Gimignano

  • Garnalencocktail
  • Pasta Alfredo
  • Pasta met pesto

Umbria

Orvieto

  • Artisjokken met vinaigrette
  • Kaaskroketten
  • Komkommersoep
  • Minestrone
  • Plateau fruits de mer
  • Tomatensalade

Orvieto classico

  • Groentetaart
  • Japanse gerechten
  • Kabeljauw met parmaham
  • Kippenlevers met spek
  • Op de huid gebakken rode mul
  • Pasta met pesto
  • Pizza frutti di mare
  • Tempura
  • Uientaart
  • Wiener schnitzel

Umbrië (chardonnay)

  • Tagliolini van zwarte inkt van inktvis met broccoli

Veneto

Bianco di Custoza

  • Crudité
  • Gebakken makreel
  • Hors d’Oeuvre
  • Pasta met vissaus
  • Pizza frutti di mare
  • Tomatensalade (met mozzarella)
  • Vispizza

Gambellara

  • Aardappelsalade (fris, neutraal)
  • Ardenner ham
  • Crudité
  • Gebakken of gegratineerde schol
  • Gekookte mosselen
  • Haringsalade
  • Hors d’oeuvre
  • Kip-tandoori
  • Koolvis
  • Tapenade
  • Vichysoise

Lugana – zie onder Lombardije

Soave

  • Dim sum
  • Garnalen
  • Kabeljauw
  • Kabeljauwstoofpot
  • Minestrone
  • Parmaham
  • Schelvis
  • Tortellini
  • Vegetarische pizza

  Kaas:

  • Bel paese
  • Geitenkaas uit Nederland

Soave classico

  • Avocado met garnalen of krab
  • Garnalenkroketten
  • Gevulde courgettebloem
  • Kalfsentrecote met kappertjessaus
  • Parelhoen met parmaham
  • Pasta alla Marinara
  • Risotto met zeefruit
  • Salade van eend (taling) en linzen
  • Tarbot
  • Tomatensalade met mozzarella

  Kaas:

  • Mascarpone

Chardonnay/ sauvignon

  • Ravioli van aubergine en taleggio met gesmolten boter en pijnboompitten