Wijn en spijs combineren: witte wijn uit de rest van de wereld

Wijn en spijs combineren: witte wijn uit de rest van de wereld

Wat eet ik bij -/- wat is lekker bij -/- welk gerecht past bij een witte wijn uit…

Argentinië

Torrontes

  • Ardenner ham met meloen
  • Kalfsoester met druiven
  • Kip met ananas
  • Kwartel met druiven
  • Tong Picasso

Australië

Chardonnay & Semillon

  • Blanquette de veau
  • Garnalencocktail
  • Gebakken of gegrilde varkenshaas of varkensoester
  • Groentetaart
  • Indiase gerechten
  • Kalfslever met uien
  • Kip met calvados
  • Pasta Alfredo
  • Pekingeend
  • Stamppot rauwe andijvie met spekjes
  • Thaise gerechten
  • Tomatensalade met mozzarella
  • Turkse gerechten
  • Vis van de barbecue
  • Waldorfsalade

Kaas:

  • Vacherin Mont d’Or

Marsanne

  • Kalfsoester met citroensaus

Riesling

  • Caesar salade

Semillon

  • Canard a l’orange
  • Gebakken of gegrilde varkenshaas of varkensoester
  • Kalfsoester met romige saus
  • Kip met calvados
  • Tamme eend
  • Tortellini
  • Zeewolf

Kaas:

  • Brebis
  • Brillat-Savarin

Chili

Chardonnay (fris, licht)

  • Caesar salade

Duitsland

Riesling (algemeen)

  • Asperges
  • Avocado met vinaigrette

Riesling Kabinett

  • Chinese visgerechten
  • Dim sum
  • Gebakken zwezerik
  • Japanse gerechten zoals
    • Sashimi
    • Sushi
  • Tamme eend
  • Thaise gerechten
  • Zoetzure Chinese gerechten

Riesling Spätlese

  • Gebakken zwezerik
  • Gebraden fazant met calvados-appelsaus
  • Gekonfijte eendenbout met vijgenchutney
  • Harissa
  • Kipsalade met kerrie en rozijnen
  • Thaise krabkoekjes
  • Paté
  • Peking eend
  • Salade met zoete dressing / ingrediënten (incl. zoet fruit)

Kaas:

  • Rijpe witschimmel

Griekenland

Assyrtiko

  • Gegrilde (wit)vis
  • Gevulde paprika (met feta en oregano)
  • Schaal- en schelpdieren

Athiri

  • Aardappelschotel met ansjovis

  Kaas:

  • Feta

Vin de Crete

  • Gebakken of gegrilde aubergine
  • Kabeljauwstoofpotje
  • Tomatensalade

  Kaas:

  • Feta

Vin de Pays uit Dodekanisa eilanden

  • Aardappelsalade met ansjovis

Libanon

Obaideh

  • Inktvis
  • Kwartel met Parmezaanravioli, knolselderijmousseline, ganzenlever en morieltjes-jus
  • Vis van de grill
  • Wit vlees

Nieuw-Zeeland

Chardonnay

  • Caesar salade
  • Gebakken of gegrilde tong
  • Kalfslever met uien
  • Kreeft (wijn dient dan wel houtrijping te hebben gehad)
  • Sashimi
  • Tarbot (de topwijnen)

Sauvignon blanc

  • Asperges
  • Avocado met vinaigrette
  • Fruits de mer
  • Gerookte zalm
  • Gravad lax
  • Kaviaar
  • Oesters, gegratineerd of rauw
  • Roodbaars in zeezout
  • Salade met geitenkaas
  • Tarbot met kappertjessaus
  • Thaise gerechten
  • Zalm met mosterdsaus
  • Zalm met zuringsaus

  Kaas:

  • Cabecou
  • Camembert
  • Crottin de Chavignol
  • Franse geitenkaas
  • Selles-sur-Cher
  • Valençay

Oostenrijk

Grüner Veltliner

  • Artisjokken met vinaigrette
  • Blinde vink
  • Crudité
  • Forel au bleu
  • Indiase gerechten
  • Kaasfondue
  • Kip met calvados
  • Kip met kerrie
  • Kippenlevers met spek
  • Paddestoelensalade
  • Pasta met pesto
  • Surinaamse gerechten
  • Tapenade
  • Uiensoep
  • Varkensvleeswaren
  • Wiener schnitzel

 Kaas:

  • Beaufort

Steiermark (Morillon)

  • Asperges met ham, boter en ei

Portugal

Vinho Verde

  • Ansjovis
  • Artisjokken met vinaigrette
  • Gegrilde sardines
  • Gerookte makreel
  • Stokvis
  • Tapenade

Uruguay

Chardonnay

  • Blanquette de veau
  • Kalfsoester met romige saus
  • Konijn

 Kaas:

  • Epoisses

Tannat (wit!)

 Kaas:

  • Brebis

Zwitserland

Fendant

  • Forel au bleu
  • Gebakken baarsfilet
  • Kaasfondue

Kaas:

  • Beaufort
  • Emmenthal
  • Raclette