Tips voor bezoekers aan een wijnproeverij


Tips voor bezoekers aan een wijnproeverij

Wijnproeverijen zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Verticale proeverijen, waarbij meerdere jaargangen van één wijn worden geproefd. Horizontale proeverijen, waarbij de jaargang centraal staat en daarvan meerdere producenten (uit één wijngebied) worden vergeleken. Themaproeverijen, zoals wijnen uit alle hoeken van de wereld die van dezelfde druif worden gemaakt, noem het maar op.

Maar vrijwel iedere wijnliefhebber krijgt van zijn of haar vaste wijnhandelaar wel eens een uitnodiging voor een (jaarlijkse) overzichtsproeverij. Meestal huurt deze leverancier een restaurant of soortgelijke ruimte af, laat producenten overkomen en zet voor vaste en nieuwe klanten de meest recente jaargangen wijnen uit zijn assortiment op tafel.

De volgende tips zijn bestemd voor de bezoekers van een dergelijke overzichtsproeverij:

  1. Zodra je glas is ingeschonken, maak dan plaats voor anderen
    Zeker als het druk is, is het irritant als degenen die vooraan staan, daar blijven staan en alle wijnen gaan proeven, daarmee de doorgang voor anderen blokkerend. De ongeschreven regel is dat zodra je glas is gevuld, je ruimte maakt voor anderen, ook al wil je nog andere wijnen van dezelfde tafel proeven. Je proeft de wijn en keert vervolgens terug voor de volgende wijn. Als iedereen dat doet, is er een prettige doorstroming.
  2. Bederf de geur niet
    Draag geen parfum, after shave en soortgelijke geurtjes. Zelf heb je geen last van parfum om de wijn goed te ruiken en proeven. Onze neus “kalibreert” geuren na een tijdje. Maar bij omstanders is dat niet het geval, met als gevolg dat zij hun wijn niet goed kunnen ruiken. Hetzelfde geldt voor vlak voor de proeverij of tussendoor roken. De roker zelf heeft er geen last van, maar voor de anderen is het een kleine ramp.
  3. Draag geen witte kleding
    Als het druk is, wordt er natuurlijk behoorlijk tegen elkaar gebotst. Grote kans dat je terugkomt met een vlek die je er niet meer uit krijgt. (Ondanks alle tips van snel met witte wijn deppen, zout erop en dergelijke, krijg je rode wijnvlekken er bijna nooit helemaal uit.)
  4. Stel de juiste vragen
    Als je niet zo veel van wijn weet, bedenk dan dat een overzichtsproeverij niet het moment is om je wijnkennis bij te spijkeren. Zeker niet als je leverancier de moeite heeft genomen om een wijnproducent uit het buitenland te laten overkomen, die vervolgens allerlei basisvragen over wijn moet gaan beantwoorden. En trouwens, zie punt 1. Dus als je een goede vraag hebt (bijvoorbeeld welke druivenblend de wijn van gemaakt is, als dit niet op het etiket staat), stel die dan kort en bondig, en wees tevreden met een net zo kort en bondig antwoord. Er zijn geen domme vragen, maar wel domme momenten om ze te stellen.
    Als niet de producent achter de tafel staat en het is rustig, kijk dan goed aan wie je je vraag stelt. Soms worden studenten ingehuurd om de wijn in te schenken. Dan is de kans groot dat die persoon nog minder weet dan jij en je geen of een fout antwoord krijgt op je vragen.
  5. Drink niet te veel
    Een wijnproeverij is geen drinkgelag. Als het goed is, krijg je een kleine hoeveelheid in je glas, net genoeg om de wijn te kunnen ruiken en 1 of 2 slokjes te proeven. Als er spuugbakken staan, maak daar dan gebruik van, ook om een eventueel restant in je glas te legen. Bij het spugen: let op je omstanders en denk aan punt 3. Mocht je sommige erg lekkere wijnen toch doorslikken, dan is er een vuistregel dat je voor elk glas wijn ook een glas water drinkt om uitdroging te voorkomen. Het helpt niet (genoeg) om het effect van alcohol op te heffen en toch te gaan autorijden. Don’t drink and drive.
  6. Zakelijke proeverij of consumentenproeverij?
    Er zijn ook overzichtsproeverijen die door importeurs worden georganiseerd. Uiteraard is het de bedoeling van deze proeverijen dat wijnhandelaren worden verleid om de wijnen van die importeur in hun assortiment op te nemen. Tenzij op nadrukkelijke uitnodiging van een importeur zijn die proeverijen niet bestemd voor particulieren. Toch mogen bezoekers aan deze proeverijen ook herinnerd worden aan punt 1.
    Bij een consumentenproeverij is het juist omgekeerd niet de bedoeling dat hier allerlei zakelijke deals worden beklonken. De ruimte is vaak beperkt, dus mocht je een gouden kans krijgen, zoek dan eenvoudig een andere ruimte of ga even buiten staan. En mocht je visitekaartjes willen uitwisselen, doe dat dan snel en onopvallend en alleen als je zeker weet dat de ander die wil hebben.